Začátkem nového týdne by mohly Česko navštívit tropy, od pondělí mohou teploty stoupat přes 30 stupňů, ale od úterý začne přibývat oblačnost, která se bude projevovat místy přeháňkami nebo bouřkami a od středy půjdou teploty pod tropickou třicítkou (jen na východě může být ve středu ještě 30 stupňů).
Kolik bude nejvíc stupňů v ČR?
30 stupňů
2 (11 %)
31 stupňů
4 (22 %)
32 stupňů
2 (11 %)
33 stupňů
4 (22 %)
34 stupňů
5 (28 %)
35 stupňů
1 (6 %)
Celkem hlasů: 18 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Vím, že to nepatří do tohoto tématu (snad se nebudete zlobit ), ale jen informativně (než vyjde nějaký článek) - rekordně horká vlna zasáhne v dalších dnech západ. pobřeží USA a Kanadu. Teplota v 850 hPa by mohla dosáhnout odchylky až +18 C. Max. teploty ve 2 m budou např. v Edmontonu až +38 C, což je +16C nad normálem, Prince George až +39 C, což je +18C nad normálem. A pokud se nepletu, kritická je a bude i nadále situace se zásoby vody např. v Kalifornii a ostatních státech, kde jsou místy zásoby na 20-30% ...
andy206 Jakoby díval jsem se na Ecák a na teploty a to je teda extrém. Jakože bylo 47 C ve Phoenixu, tak to byl extrém, protože se takových dní vyskytlo 6 po sobě, předtím to byly maximálně 4 dní, ale aby bylo 46 C na 50 s.š. tak to mi přijde jako úplně mimo. Vůbec bych tam takové teploty nečekal. Taková odchylka by i k nám přinesla 44 C. A v Kanadě na úrovni severního Německa nebo v jižního Pobaltí má být ještě přes 40 C. Vůbec bych neočekával, že je možné v dnešní době dosáhnout takovéto teploty v tak vysokých zeměpisných šířkách, někde okolo 54 s. š. V příloze přikládám předpověď teploty pro 29. 6. odpoledne na 56 s. š. a odchylku teploty ve 2 m na zemí od normálu To oproti tomu u nás bude ta další teplá vsuvka jenom pár denní záležitostí. A navíc spíše jenom na jižní Moravě a hlavně na Slovensku. V Ostravě budou max 2 tropické dny. Na jižní Moravě by mohly být i 3 dny. Minimálně u mě se očekává 29 - 30 C, takže vaše oblast Valmezu by mohla být bez tropikánů, ale to si řekneme ve středu, jak to nakonec dopadne. Zatím se totiž zdá, že ten nejteplejší vzduch dorazí až v noci na středu. A v úterý odpoledne bude vzduch mezi 19 až 21 C v 850 hPa pouze na tom Slovensku. Maximum tipuji 34,1 C v Brodě nad Dyjí
43 C na 56 s.š., aneb takové běžné úterý v Kanadě v červnu !!!/ Windy
Předpověď odchylek teplot ve 2 m nad zemí oproti normálu 1991 - 2020 / Ventusky
Mike11 Tak tak podrobně jsem to neprojížděl, abych našel takový extrém. To určitě nebude. Takhle na severu bych to viděl na 40 - 42 C. Ten vzduch v 850 hPa tam má být okolo 30 C, ale přeci jenom to je oblast okolo 59 s. š to je jakoby na úrovni třeba Petrohradu, takže tam bude hrozit nějaká teplotní inverze. Ale i tak mě to překvapuje, protože když tady bylo okolo 25 C v 850 hPa, tak už vznikla teplotní inverze. Proto úplně nechápu, jaktože tam nevznikne také a modely jsou schopny házet takové vysoké hodnoty teplot v tak severních oblastech.
Mike11 Kouknul jsem se na to.. drsný je, že +40 a i výš, to tam kreslí na celý týden dopředu, plus minus nějaký přesun... dál to stejně neukazuje, pokud to tam bude, obávám se následných velkých požárů..
No ty tropy vypadají v úterý drsně... Na JM hrozí 34°C, takže pravděpodobně padne i 35°C. Srážky nám to nemaluje žádné, takže fronta na sucho, ale o bouřky už nestojím.
Portland dnes 44°C - 47°C. Přitom tam mají v létě jen o trošičku vyšší průměrné teploty než Praha (spíše Seattle je od dubna do října jako Praha). Dovedete si to někdo představit tu?
Ostrava včera maximum 28,7 C. Dneska už to bude horší. Maximum očekávám někde mezi 32 - 33 C. A v noci na zítřek, pokud nestihnou dorazit včas bouřky by se mohla vyskytnout tropická noc. Co se týče výhledu už na červenec, tak tam modely začínají kalkulovat s dalšími tropickými teplotami mezi 6. a 9. 7. s maximy okolo 35 C. Pokud by se to potvrzovalo i v dalších dnech, tak ve čtvrtek už by se k této situaci mohlo založit téma.