Diskuse o počasí Jaké bude léto 2020?
igor127
Uvidíme teplotně bych letos sázel, v kontextu posledních let, na o něco chladnější léto. Což ale znamená z dlouhodobého hlediska spíš mírně nadprůměrné teploty. Podobně to vidí i dlouhodobé výhledy. Ty srážky, to je horší a tam těžko říct. Loni to tady bylo fajn, protože byly furt bouřky, jenže o pár desítek kilometrů dál už to vypadalo jinak. Opravdu vlhké léto tu v posledních letech bylo v roce 2016, kdy hlavně v červenci pršelo fakt hodně. Letos to čekám podobné jak loni, někde časté bouřky, a tam bude vody celkem dost a o kousek dál bude sucho. Takže srážkově bych čekal, že to bude hodně odlišné, ale kde bouřky budou a kde ne, to je otázka...
Jak psal pan Žák v daném článku (plus co jsme si zažili min. rok), důležitý bude počet "horkých vln", jejich intenzita a délka. Pokud se budou opakovat tlakové výše a rozložení dalších útvarů, pak nám bude pořádně horko ... stačí se podívat na rekordy, které láme Řecko, Turecko v těchto dnech. A to je půlka května.
Výhled na léto v daném článku maloval očekávánou odchylku teploty vzduchu +0,5 až +1,0 (od dlouhodobého průměru podle modelu ECMWF). U mne byla odchylka za loňské 3 letní měsíce (červen, červnec a srpen) +2,4 C. Dlouhodobé modely a jejich aktuální výstupy na letní měsíce 2020 nedávají žádnou větší teplotní odchylku (jednotlivé měsíce +0,5 až +1,5 C). Poslední dny až cca 2 týdny pak dokonce letním měsícům spíše ubírají na plusové teplotní odchylce.
A srážky? Velká neznámá. Za období 1.6. až 31.8. očekávám celkový průměrný úhrn na 75-90% normálu. Opět bude hrát velkou roli rozložení srážek časové, množstevní a prostorové (3 týdny ani kapka a pak 50 mm bouřka ). Uvidíme.
Hezký večer přeji.
https://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/?m...
andy206
Jenže CFS dokáže pár týdnů před měsícem M odchylku klidně zvednout dle výhledu z GFS. No já si myslím, že veder bude letos stejně ne-li více než loni. V červnu už jistě první velká vlna dorazí. Se srážkami to bude zlé, protože už teď to není valné, hlavně v Z polovině Čech a na JM. Já bych si přál jedno léto, kdy bude měsíční úhrn klidně 100 mm a max. 7-10 tropických dnů s teplotami jen těsně nad 30 a ne 30 takových dnů a teploty i nad 35, to do střední Evropy nepatří. Jenže, známe to.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.