Diskuse o počasí Velmi silný vítr 9.2-10.2.2020
V Německu bude vítr možná extrémní plošně přes 100km/h, u nás v ČR zeslábne na 80-100km/h v nižších polohách, takto mi to přijde nejpravděpodobnější. (I tak by byl v ČR velmi silný, ale žádný Kyrill nebo Herwarth, řekl bych něco mezi Oberhard a ten co byl loni na konci září)
Největší poryvy budou v pondělí ráno a dopoledne na studené frontě.
Jinak Aladin až se načte bude určitě celý červeno-růžový (rudý), ale bude to opět nadhodnocené.
GFS se aktualizoval kolem poledne, Pro Prahu a okolí model přepočítal poryvy z >100km/h na nějakých 80-90, jižní čechy pořád mají >100 a nově má >100 oblast pod Brnem v úterý. Další aktualizace GFS je kolem 19h, ECMWF se aktualizuje v 21:00, pak můžeme oba modely znova porovnat s novými daty. Obecně se mi zdá, že GFS většinou nadhodnocuje o trochu více, než ECMWF.
Nám to dává nárazy až 95km/h a to na celkem dlouho, před třema rokama Orkán Herwart nadělal slušnou paseku v Mostě, stromy popadané jak kuželky kolem paneláků, zborcenej kostel, ploty, kus Kauflandu a jenom čekáte kdy vám to vysype okna nebo spadne strom na auto, já tu tohle nechci
Kdybych byl meteorolog a dělal výstrahy, už nyní bych preventivně vydal výstrahu pro celé Česko na velmi silný vítr a 24h předem bych přidal pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj výstrahu na extrémně silný vítr, pokud modely neuberou.
logitech
Takový extrémní vítr, který máte namysli přichází asi jednou za 5-10let...
Tereza z českého ráje
https://www.windy.com/cs/-Zobrazit---p%C5%99idat-v...
F4
Mírný severozápad v předpověďi je, ale právě mezi Z-SZ a nikoliv čistý SZ, ochlazení to přinese, ale jen mírné a přechodné, takže klasika. JZ-Z není špatný na srážky, pokud nás budou přecházet střídavě teplé a studené fronty a budem dostatečně daleko od tlakové výše, horší by byl JZ-J-JV to by zavánělo suchem a inverzí, ale zatím to na tento typ proudění nevypadá, takže v poho...
Yurri
Jen pro informaci, tvrdit, že 5 nebo 10 stupnu v zime si přeje kromě par snehomilu uplne každý, je asi jedna z nejvetsich blbosti co jsem od vas slysel. Mám spoustu známých, kteří nadavaji na to jak nesněží a je pořád teplo, protože ví, že je zima a ma byt snih a hlavne je potřeba nejvíc pro přírodu proboha. No a na závěr, já vám nechci kazit radost, ale podle mě tedy ty vydatné srážky poslednich dní přišly hlavne kvuli studené frontě, na které se vyskytly a následnému ochlazeni. Proto také například na horách napadlo často nejvíce snehu za celou tuto zimu. Předtím když bylo přes den i kolem 17 stupnu, tak jsem jaksi moc srazek nezaznamenal, takže právě naopak palec nahoru následnému ochlazeni, které konečně přineslo tolik potřebnou vodu a alespoň do vyšších poloh i snih, který bude moct na jaře tát.
Lucina
Ja vam rozumím, je škoda, že ted na hory nemůžete, je to opravdu nádhera, alespoň jednou za zimu zažít, jak by měla krajina správně v tomto období vypadat. Snad se vám to brzy podari se na hory dostat, no a kdo ví, třeba se dočkáme nějakého snezeni ještě i v nizinach
Zatím to vypadá na pořádně větrný týden..možná někde i větší škody..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.