Diskuse o počasí Předpověd vlny veder na konec června 2019
1. model GFS teda dneska večer ukazuje naprosté peklo na to, že je konec června. Možná malá naděje by byla, že by se v Čechách vytvořila v pátek inverze při těch 23 C v 850 hPa. A nakonec by bylo 34 C. U nás to vypadá na letní den v pondělí možná i v úterý. A od středy do neděle přes 30 C. Kdyby mu to vyšlo, tak od úterka jsou výstrahy na vysoké teploty a od čtvrtka do neděle i na velmi vysoké teploty. Dále se tam střídá ve výstupech buď citelné ochlazení ze severu nebo pokles jenom k 28 C jako např teď.
dawe
Ono už větší teplo o moc být nemůže, ale nechápu, že se poslední roky vytvářejí jen podmínky pro stabilní TV s přílivem velmi teplého vzduchu z Afriky či někde ze Španělska. Beru globální oteplování, ale za poslední roky snad nebylo léto, kdy by bylo třeba týden v kuse fakt hnusně. Za to vln veder je hned několik, teď už většinou přerušené jedním či dvěma dny, kdy teplota jde třeba na 25 a jede další vlna veder. Průměrné teploty za měsíce jsou překračovány o 5 stupňů naprosto běžně
No, když to vidím, a uvědomím si zároveň, že nyní je slunce v minimu, tedy skoro ani žádné sluneční skvrny a po roce 2020 to má začít stoupat,... bude to zajisté zajímavé, kam se počasí ve zdejších krajinách vydá.. na příští týden mám volno, tak se bud rekreovat u vody..
Nejhorší jsou jednak noci, kdy už bude takový vedro, že se byt nevyvětrá a pak taky, že jsou teď nejdelší dny, takže se to snáší ještě hůř, než kdyby to přišlo až po polovině července. Hlavně, že v nejkratších dnech nejsou mrazy -10 a míň. Co nenaprší zítra, tak už asi nikdy, jak to tak vidím.
Vystup GFS 21.06.2019 12 UTC.
Ve Francii a Svycarsku muze byt az +30 °C v 850 hPa (ve Svycarsku sou hory casto nad touto hladinou), V CR az +26 °C v 850 hPa. V zemich Beneluxu by se mel obevit Lifted Index az -15 °C nebo -16 °C, CAPE nad 3000 J/kg, nad rozsah stupnice, a oblasti ThetaE v 850 hPa nad +81 °C, tedy na konci stupnici. V Indii v dobe monzunu - v cervnu, muze byt ThetaE i nad +100 °C v 850 hPa a CAPE i 10 000 J/Kg.
Zdroj obrazku:
http://www.wetterzentrale.de/en/topkarten.php?mode...
Vystup na 147 hod dopredu - 27.06.2019 15 UTC.
Vystup na 171 hod dopredu - 28.06.2019 15 UTC.
Vystup na 189 hod dopredu - 29.06.2019 09 UTC.
EDIT - obrazky v predchozim prispevku jsou k 29.06.2019 09 UTC
Vystup na 198 hod dopredu - 29.06.2019 18 UTC.
F4
Co se týče vlivu počasí na interiér pak hlavní problém není v počasí, ale to jak se poslední desítky let staví. "Papundeklové" prosklené krabice s absencí tepelných kapacit, mizerné či prakticky nulové využití tepelné kapacity podzemí. Ani nástupce cihláků zvané cihlovzduchy na tom nejsou o mnoho lépe. Naši předci na tom byli bohužel podstatně lépe. Moderní doba produkuje levně předražená bydla do kterých je nutno instalovat další drahé technologie, aby se v nich dalo vůbec přežít.
Ondra83
Čoveče on snad někdo ještě pochybuje o vlivu GO na teplotní extrémy, vždyť se o tom ve všech studiích píše už tak 15 let, to si jako všichni myslí, že nás to jako vynechá nebo co? V té nížině ve 200 mnm těch 38 bude teď každý letní měsíc, na to vemte jed, klidně mohou umírat tisíce lidí při kolapsu el. při zátěži sítě z klimatizací. Tomu se jako někdo diví? On někdo někoho nutí žít ve výhni velkoměsta v létě a při smogu v zimě? Vy snad ani nevíte o přímé souvislosti s výskytem alergií, rakovin, astmatu v tomto městském prostředí, tzn. nejen kardio?
Osobně si myslím, že není dajeko doba kdy budou maxima třeba týden +45, měsíc 40ky, úplně v pohodě, klimatu je to jedno, rubikon je již téměř překročen, není síla to zastavit, lidi o tom příliš pohybují a neznají důsledky, odnesem to všichni, o tom nepochybujte ani vteřinu, činností na záchranu by muselo být tak 100x více než teď, naprosto sladěných v synergii a stálo by to růst HDP všech států světa tak za 10 let, tohle vám už ale nikdo neřekne, ale věřte mi, že mám odhad docela dobrej. Státy jako Rusko+USA+Čína by se vám na taková omezení vybodly, max. jen naoko slibily jako v Paříži na klimakonferenci.
Yurri
Naprostý souhlas, přijde mi vtipné, jak to tady někteří srovnávají s průměry, ty už bohužel dávno neplatí. Já mám teplo rád, takže současné teploty mi nevadí, ale když vím co nás čeká...
Ta představa, že teploty přes 30°C pro nás budou ochlazením, je dost děsivá. Ono taky ve svém okolí často slyším, že když se oteplí o 2°C, tak co vždyť to není nic hrozného. Lidi vůbec nechápou, že to je globální teplota kam se počítá i oceán, který se ohřívá mnohem pomaleji, že u nás se oteplí výrazně více, bohužel. O ty 2°C se zde již oteplilo. Jsem zvědavý na průměrnou teplotu v roce 2050, o roce 2100 nemá cenu zatím vůbec přemýšlet.
ota
Mně nejde tak o to, že je tepleji - to je nevyhnutelné a logické. Ta otázka zní - proč ve střední Evropě prakticky zmizely delší doby "horšího" počasí? Převedeno do řeči meteorologů - proč se tu tak ochotně zasekávají nad naším územím TV?
Yurri
No ohledně toho klimatu, míříte už trochu vedle - USA a Evropa již desítky let vyprodukovaný CO2 nezvyšují, Rusko je vůbec mimo téma. Na vině jsou jiné země jako Indie, Čína či zbytek Asie. A že jejich růst je drtivý - samozřejmě nejsem pokrytec a vím, že část toho vyprodukovaného CO2 v Číně má evropský/americký původ, protože tam jsou továrny společností z těchto zemí, které pak zboží vozí do EU/USA. Ale není to zdaleka rozhodující faktor - stačí se podívat třeba na růst spotřeby ropy. Trochu mě děsí představa, kolik lidí ještě v Asii nemá ani základní vybavení a touží po tom ho mít. Tady se dějí rozhodující mechanismy, ne v 500+ milionové Evropě nebo 300 milionovém USA. Ale třeba v 1,2 mld. Indii, kde myslím přes polovinu obyvatel ještě nemá ani elektřinu. Jen ta náročnost, kdyby ji měli všichni mít (Indie jede hlavně na uhlí, kterého mají kotel). A k tomu třeba auto. A to samé v Pákistánu, Číně, Bangladéši atd... a pak můžeme do Afriky. Tady se odehrávají ty rány, ne v EU+USA.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.