U nás také je velmi horko teď jsme zatím na 35 stupních a ještě to trochu poroste za hodinu může být tepleji než v tu středu
to bylo u nás lehce přes 36 stupňů
toto je u nás ale i jinde po Česku vyjímečná situace ani nepamatuji takové horko přes 35 stupňů v červnu to jde jen vyjímečně
obvyklejší to bývá koncem července ale letos to je o mesíc napřed
třeba v červenci už takové horko nebude
Diskuse o počasí Předpověd vlny veder na konec června 2019
Jako co se tak dívám v Čechách, tak teplota ve stínu už má na některých místech horečku. Třeba v Praze na Libuši 38,1, Dobřichovice 38,4,.
U nás a všude kolem dnes díky větru poměrně vyrovnané teploty, maxima kolem 34, dopoledne velmi příjemně, ráno při 13 mě byla fakt zima, ještě teď je 26, parádní večery, v ložnici 25 a na chalupě dokonce 21, takže žádné problémy s vedrem uvnitř.
Mrzí mě zítra ty srážky, bohužel téměř žádné nečekám, ale vody mám nachytáno dost, každopádně z pondělních 35 na úterních 23 to bude pro většinu pracujícího lidu příjemný skok.
U nás se toho moc nachytat nedalo a to sbírám vodu ze střešní plochy přibližně 260m2. Na záhony a to pouze květinové už potřebuji dostat asi 180 litrů denně. Nebýt podzemní vody vše zaschne. Trávník který nekropím je už suchý.
Chlazení interiéru zatím byla pohoda i přes to, že jsme se na víkend rozrostli na 7 členů o "utečence před vedrem" ze zdola. Barák nasává vzduch přes podzemní registr a tak i v podkroví zůstává teplota hluboko pod +23°C. Dům je od ráno do večera vystaven slunečním paprsků. Na fasádě jsem zvenku naměřil +60°C.
Karel83
Tak u nás bylo tepleji než na střední Moravě. Ostravsko 34 C. Nyní je pekelných 26 C a do rána klesneme k 22 C. Zítra očekávám zde 35-36 C a 1. supertropický den letošního roku. A poté 5 denní citelelné ochlazení k 24 C.
Tomas1241980
Tady zítra také čekám první supertropický den. Dnes to ještě šlo, max. jsme měli 33,4°C, díky nízké vlhkosti to byla celkem pohoda, navíc ráno 11,8°C, takže barák perfektně vyvětraný. Nakonec u nás ani nepadl denní rekord, ani maximum tohoto června které si s 33,9°C udržela středa. Teď máme 22,4°C, takže celkem ok.
Zítřek bude ovšem pro nás co počasí sledujeme mimořádně zajímavý den, nejdřív velmi vysoké teploty, potom opravdu zajímavé bouřky. Ale modely opravdu vypadají, že spíš než o vodě to bude o vichru, kroupách a spoustě blesků, já bych tedy raději jen spoustu vody.
Pak to vypadá, že si dáme od veder poměrně dlouhou pauzu a mohlo by být období s klidnějším počasím. Každopádně červen u nás přinesl 25 letních a 8 tropických dní, což jsou šílená čísla.
A je to tu 1. supertropický den roku 2019 v Ostravě. Venku aktuálně 35,2 C a už se mračí od západu z bouřek nad střední Moravou. Tyto bouřky směřují jinam a jenom se u nás zvedne vlhkost, což je pěkně na nic. Zítra už konečně citelné ochlazení a pokles teplot k 24 C. Dnešní minimum bylo 23,4 C. GFS očekává 12 dní průměrných až podpruměrných teplot. Nejspíše tedy červenec bude chladnější než červen, ale to je ještě daleko.