Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Diskuse o počasí Léto 2019

# 21.05.2019, 23:09

Prvni ukazka toho jake bude léto v Evropě :)

Zdroj: Accuweather.com
# 31.08.2019, 12:23

Nevím, jak je to letos jinde, ale tady je opravdu neuvěřitelná úroda. Povedlo se snad vše, co mohlo. Meruňky, broskve snad největší úroda jakou pamatuji, švestky a blumy dokonale obsypané (ze stromku sázeného 12 let zpátky 4 přepravky blum), oboje už komplet sklizeno. Víno taktéž parádní, maliny také, jabloně taky komplet obsypané a díky vedru to skoro nehnije (a to vůbec nic nestříkám). Zelenina se také povedla. Za mě parádní rok, jen by mohlo více pršet, člověk by se mohl s tou hadicí po zahradě uběhat.

386
# 31.08.2019, 12:31

Frantis95
Souhlasím, čeká mne ještě sklizeň jablek, vína, rajčat... a to už teď rozdávám a rozdávám po sousedech, výhodu to má, už mám dva králíky v mrazáku, a to je nechovám...:D

5
# 31.08.2019, 12:38

Frantis95
Zprávy od rodičů ze Sev. Moravy jsou zcela opačné - jabloně a hrušně neodkvetly, protože do květů pršelo a byla zima, třešně obrali špačci ještě nedozrálé, to samé rybíz a kanadské borůvky, brambory kvůli zimě klíčily až počátkem června a vzápětí uschly vedrem, švestky opadaly v červenci suchem, okurky a rajčata zlikvidovala začátkem srpna plíseň po kombinaci bouřek a vedra, ani cukety nejsou, rostliny sežrali slimáci. Ze zahrady tak neměli téměř nic, jen velký účet za zalívání pitnou vodou, protože dešťová nebyla a spodní ze studny došla.
Podobně to má sestra od Kolína, urodily se jen špendlíky a ryngle, rajčata, okurky a cukety chytla plíseň, ostatní zeleninu jako mrkev, hrášek, kedlubny, nezvládli uzalívat (dešťovka téměř nebyla, spodní voda ve studni klesla asi o 5 metrů a jsou na suchu), jabloně uschly. Meruňky nebyly, broskvoň letos uschla. Divím se, že Praha 5 a 6 jsou na tom tak dobře, u nás (Praha Chodov) je sucho, stromy schnou, hlavně břízy, ale i platany a jiné, taky keře a některé okrasné stromy, a to i v lese.

142
# 31.08.2019, 12:43

Tak tak a já ještě doplním tu neskutečnou úrodu fíků, které byli vůči jiným rokům daleko větší. Paráda... A zatím to dobře vypadá i na druhou sklizeň v říjnu...A je¨dnu výhodu to má, fík miluje horské a suché počasí a je naprosto nenáročný a plevelný...

# 31.08.2019, 12:48

Hody
Tady je to úplně stejné, já jsem to ale všechno zvládl uzalejvat dešťovkou a pomáhal si vodou ze studny (která je na tom z důvodu údolí s vodou velmi dobře). Sousedům to švestka v půlce července ze sucha úplně zabalila, musela jít k zemi. V lese to také značně usychá, u Jíloviště to skolilo asi polovinu borovic v lese.

386
# 31.08.2019, 12:56

Frantis95
Je otázkou, mít zeleninu a pod. zabezpečenou proti zbytečným odparům vody, atd, já mám mulčovací tkaninu, propustnou, na tom mulč, či u jahod slámu, okolo stromů taktéž zamulčováno, v půdě zapracovaný hydrogel, kapková závlaha dtto. A jede to jedna báseň, divím se i výskytu plísně, jak se tu píše, neviděl jsem ji celý rok, včetně padlí, to musím zaklepat, akorát po dešti byli aktivní slimáci, použil jsem hlístice a je klid...Jo a na jaře jsem pouštěl na meruňky a třešně fukar, aby to nenamrzlo.. akorát kroupy ztenčili úrodu meruňek a naťukli i nějaká jabka, jinak pohoda. Tenhle rok bylo léto docela fajnový.

32
# 31.08.2019, 14:26

Mně taky v polovině srpna napadla rajčata plíseň, ořešák spálil v květnu mráz a slívy jsou na stromě tak 3. Akorát těch jablek je zase hafo, kromě letních, ty nebyly žádné. Třešně taky ne. Ale stejně nemám kdo by mi to sklízel a kam to pak prodávat, takže je to fuk.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.