Diskuse o počasí Velmi vydatné srážky na začátku září 2018
Tak u nás zatím napršelo za ty poslední dny jen 8mm
A déšť co jde, to jde zas na plzeňský kraj a to co je na východě republiky, to už sem asi nedojde
Estofexu to dnes nevyšlo, má tam pás přes karlovarský kraj až do Německa a nic a se západem slunce má ta konvekce slábnout, takže musíme zas čekat. Něco dalšího tam maluje GFS na pátek večer, no je to zas daleko, zas jen doufat, že se to nezmění...
Odpoledne kolem 17hod. pěkná blesková aktivita, ale srážek minimum (2mm), narozdíl od zbytku okresu (západ), jinak v okrese Jihlava se voda válí na poli, i Znojemsko dokonale prolité. Já dnes zkusil sázet jahody a v 5cm pod holou půdou úplně sucho, voda na polích ani omylem, zatím od začátku září v MB kolem 35mm, na zahradě mám 40mm, super, ale oproti okolí poloviční množství, takže radost taky poloviční.
F4
Na jaře bylo stále východní nebo jihovýchodní proudění a to u nás na západě republiky stojí vždy za prd. Navíc za celé léto šel jen jeden MCS přes nás, jinak vše lokální bouřky a to je vždy taková loterie, někde spadlo vždy 30-40mm, a o 5km dál ani kapka... ...a pak přišlo to sucho...
vlastně jsme tu tento rok měli jen jednu lokální bouřku, co tu dlouho stála a spadlo z ní 80mm a pak ten MCS z Bavorska, ze kterého spadlo 30mm a jinak přeháňky, mrholení, déšť, ale vždy 0-2mm, takže někdy od dubna u nás mohlo spadnout možná tak 150mm, což je hrozně málo, a i tam, kde bylo lokálních bouřek víc to není o nic lepší, po té vlně veder a suchu je to sucho stále, zachránily by to deště a bouřky, co byly na jihu republiky, ale bohužel.
Snad GFS vyjde ten pátek a užije si trochu západ Čech, taky by se ta níže nad severním mořem mohla trochu "zbláznit" jako ta nad severní Itálií
Yurri
Tak jsme na tom stejně, u nás ty dvě pořádné bouřky v červnu(jedna lokální a ten MCS), ale jinak všechny ty lokální nás obcházely nebo nás vzaly jen okrajově, bohužel, jsou místa kde bylo bouřek dost a místa kde letos nebylo skoro nic, snad bude příští rok lepší...
Storms
Blbé je, že tyhle situace jsou také loterie. Znám případy, kdy i od jihu vydatně zapršelo, ale pořád je větší šance na srážky od jihu než severu, protože pak bych alespoň já zase nic neměl kvůli Krušným. Jedině snad MCS z Bavorska jsou spolehlivé a těch je v posledních letech minimum.
Tak koukám jsem nej břídil z celého okolí, za 4dny máme 43,2mm. I dnes odpoledne se ta bouřka nad námi rozpadla, všude kolem je situace už po pár km lepší, ale samozřejmě jsem vděčný alespoň za něco, vlastně těch 6 nebo 7 vln srážek nás všechny minuly nebo zasáhly okrajem a už je po všem.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.