V Brně očekáváme po 4 letech bílé Vánoce poté, co v neděli 18. prosince k večeru přišlo husté, několik hodin trvající sněžení. Napadlo nám celkem 7,8 cm sněhu, v pondělí se oteplilo lehce nad nulu, takže něco málo odtálo, ale od té doby se teploty drží výhradně pod bodem mrazu, a to díky jinak nenáviděné inverzi. Máme ještě 7,1 cm sněhu, tento stav platil i po pondělním dnu, takže to vypadá velice optimisticky. Ne vždy to vyjde všude, jsem tedy rád, že to po nějaké té době nejspíše konečně vyjde i nám.
Diskuse o počasí Počasí na Vánoce 2016
Prady
Tak aspoň jednou za 100 let se to otočilo .... tak jim to přejme.
Ta ledovka kterou tu máme ale není vážně vůbec fajn na chození po venku ... málem jsem si namlátil držku když jsem vylezl z baráku - nohy se rozjížděly jako nějakýmu zpitýmu vožralcovi ze sklépka. Nejlepší když spěcháš do práce a nevíš kde to co udělá. Už aby to svinstvo povolilo.
Musím jen potvrdit, že to letos skutečně vyšlo. Až do včerejška jsme tu zaznamenávali jeden ledový den za druhým, dnes už je těsně nad nulou (ale jen v desetinkách, nikoliv v celých stupních), takže je sníh o něco měkčí a trochu jej ubylo, ale jeho vrstva je samozřejmě i nadále souvislá a činí něco přes 5 cm. Vánoce tedy oficiálně označuji jako bílé, děje se tak u nás poprvé od roku 2012. Jen škoda, že po několika příštích dnech, kdy se očekávají teploty výrazně nad nulou a dešťové srážky, už po sněhu nebudou ani památky, ale co se dá dělat.
V Praze a v Čechách většinou krom Východních a Jižních sníh samozřejmě nebyl a ani nebude. Dnes kolem poledne pěkně lilo a teplota až +6°C. Výhlady vypadají žalostně. Docela bojím, aby tahle zima nebyla nakonec ještě horší, než ta loňská, kdy jsme přeci jen v lednu mrazy a trochu sněhu měli. Ale nato je ještě čas leden a únor to mohou stále zachránit.
Spíš smůlu. Ale vlastně jak pro koho.
Já za bílé Vánoce označuji všechny tři sváteční dny, vždyť není jen Štědrý den.
Ale u nás k tomuto, co na Moravě došlo v roce 2009 a 2012. V 2009, kdy měla Ostrava 16 °C sníh vydržel jen 24.12., v roce 2012 pak až do Štěpána. Ale pokaždé za to mohla deka inverze.
To období tenkrát bylo fajn, 2009-2012 byl sníh u nás po 3 ze čtyř let, ale jen 2010 bylo i vydatné sněžení a pořádná peřina. Od té doby pauza.
Rok 2010 byl zkrátka výjimečný zimami jak na začátku, tak na konci. To už honem nebude.
Já za vánoční období považuji čas až do Tří králů,to se většinou vystřídá kdeco,ale včera to bylo nejdůležitější,tady to včera v poledne vypadalo u nás ve městě viz foto,jinak kolem Silvestra bylo vždy po vánoční oblevě ochlazení a sníh,ale to je moje optimistická verze,včera se venku normálně bruslilo.
Hezký článek o zimách v Praze. Jak se lze dočíst, bílé sněhové Vánoce jsou třeba tam většinou jen nesplněný sen.
Sněhu o pražských Vánocích moc nebývalo, ale Vltav...
No Prady už jen kvůli těm trpějícím stromům pod námrazou musím říci konečně,mrzlo celý týden,tak konečně změna,prská a fouká při zataženu,ale už od úterý budou přeháňky opět přecházet ve sněhové s větrem takovým,že budou větve padat znova a pak návrat inverze s mrazy a po Silvestru přituhne ještě víc,za mě paráda,já ten česnek snad nedosázím.
Prady
Taky nesouhlasím, především, Štědrý den je z celých vánočních svátků nejdůležitější, a dále, jak píše dramyku, sníh byl i v dalších dnech. Konkrétně třeba u nás v Brně včera už vlivem teplot nad nulou a dešťových srážek tál, ale souvislá pokrývka se ještě udržela po celý den. A byla i dnes ráno, byť přes den prakticky všechno až na nějaké nahrnuté zbytky roztálo kvůli vysokým teplotám... Každopádně, nemůžu si pomoct, pro mě jsou tohle bílé Vánoce, každý to vidí jinak a myslím, že můžeme být rádi i za to málo...
Marek 2
Jo včera jsem koukal dopoledne na webkamery Brna a to už v té době i mimo centrum byl jen tu a tam flek, do toho déšť ... Čekal jsem, že si tady zas lidi budou namlouvat jak měly bílý vánoce, ale Vánoční svátky jsou 3 dny a pokud 1. den leze teplota nad nulu a taje to, 2. den už skoro nic neni a prší a 3. den nic, jen teplo tak to je jen namlouvání si, něčeho co neni
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.