Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Diskuse o počasí Jaká bude druhá polovina října 2016

# 09.10.2016, 17:54

Myslíte, že do konce října zažijeme nějaké teplejší období (teploty 15 až 20 °C), nebo naopak přijde studený vzduch od severu nebo severovýchodu a denní maxima nepřekročí 5 stupňů přes den?

Podle několika modelů mi to ukazuje pro nás (nížiny) kolem +10 °C.

Ptám se vás protože, jsem se vrátil aktuálně ze Sněžky byli jsme tam v noci a ten vítr husté sněžení atd.. je docela zážitek. A chtěl bych ještě někam vyrazit.

Oteplí se do konce října na 15+ nebo přituhne na 5 ?
15+ °C
1 (25 %)
Ochladí se na denní maxima do 5 °C
1 (25 %)
Bude stále podobné počasí (kolem 10 °C)
2 (50 %)
Celkem hlasů: 4
# 09.10.2016, 17:58

Dlouhodobá předpověď počasí na říjen 2016

„ Přelom měsíců září a říjen by měl být sice poněkud zakaboněný s proměnlivým počasím, citelným ochlazením a v horských polohách se sněhovými srážkami. Hned další dny by se ale mělo opět oteplit a pokračovat příjemné babí léto s denními teplotami v maximech +15 °C, místy mohou teploty atakovat hranici +20 °C.
Druhá říjnová dekáda bude pravděpodobně jako na houpačce. Proměnlivé počasí s deštěm a denními teplotami v maximech jen okolo +10 °C. Tuto nepohodu ale slibuje vynahradit poslední dekáda měsíce říjen, kdy by mělo opět zavládnout slunečné počasí. Příliš se však nejspíš neohřejeme, denní maxima slibují pouze nějakých +10 °. Ty nejoptimističtější předpovědi dokonce až +14 °C.

Dlouhodobě se průměrné denní teploty v říjnu pohybují někde mezi 13 až 18 °C, noční teploty pak obvykle v rozmezí 4 až 9 °C. Výjimkou ovšem nejsou ani ranní přízemní mrazíky. Na říjen připadá v ČR v průměru okolo 120 hodin slunečního svitu, toto číslo je však proměnné.
Během října se výjimečně mohou objevit bouřky, průměrné srážkové úhrny se pohybují v rozmezí 35 až 40 mm. Měsíc říjen tak patří k poměrně suchým měsícům... “


Zdroj: © Treking.cz

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.