Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Jaké bude léto 2016

818
# 02.04.2016, 20:07

To hlasování je neúplné, pokud to chcete pojmout opravdu komplexně, bylo by nutné zařadit do hlasování více jevů. Spíše se hodí diskutovat nad názory ohledně období jako celku - převažujícího trendu ve vztahu k loňskému létu či některým předcházejícím, které se projevily nějakým dlouhodobějším extrémem. Silné bouřky bych za důležitý faktor pro hodnocení léta nepovažoval, v každém létu se objeví silnější bouřky. Zkoumat jejich četnost či intenzitu v období jako celku by bylo možné, ale to by bylo nutné pojmout komplexně a to je na samostatné téma.

Pokud mám vyjádřit názor na období jako celek, tak bych se přikláněl k názoru, že budou panovat přes léto opět nadprůměrné teploty s častými tropickými obdobími a současně bude spíše méně srážek, které se budou opět velmi lokální a nedokážou doplnit vláhu, která se bude v důsledku vysokých teplot a letního slunečního svitu intenzivně vypařovat. I bouřek bude spíše méně, neboť to souvisí zajisté s nižšími srážkovými úhrny obecně. Tím tedy předpokládám, že bude průběh léta hodně podobný průběhu právě toho loňského.

Platí ale, že stejně jako nelze odhadovat v říjnu zimní období, tak nelze ale odhadovat v dubnu to letní.

818
# 02.04.2016, 21:37

aura333
Téma má smysl, nechci aby to vyznělo jinak. Ale chtělo by trochu upřesnit o čem vlastně je. Je o výkyvech a nebo o extrémech léta jako celku? Povodně, sucho, teploty kolem 40°C - to jsou spíše extrémy. Za výkyv lze považovat proměnlivý průběh počasí v krátkém čase. Jednoduše, že na počátku června se bude jednat například o studené podprůměrné počasí s četnými srážkami, v polovině měsíce bude už 30°C a ani nekrápne a na konci se dočkáme vydatných srážek, s nimiž bude opět spojeno chladno. To je zajisté pouhý příklad vyhnaný dost do extrému, aby bylo jasné o co jde. O co by mělo tedy přesně v tomto tématu jít - o proměnlivost počasí v létě (viz příklad) a nebo o převažující extrém/y v tomto období jako celku? (např. opět horké a suché)

818
# 03.04.2016, 12:43

Extrém je především jevem vybočujícím z normálů dané lokality (jakékoli, např. ČR) a výkyv je proměna počasí zejména v krátkém čase a to i v mezích normálu. Jinak vždy je něčím dané období specifické a to i když jsou hodnoty prvků za dané období jako celku průměrné.

Dobře téma je Vaše, ale nemohu hlasovat v anketě, nemá to dle mě moc smysl.

ota
Avatar
2119
# 04.04.2016, 08:55

No na letošní léto jsem taky hodně zvědavý. Takový můj soukromý odhad je, že léto bude chladnější a deštivější, než loňské, tudíž i více proměnlivé. Zároveň však bude stále z hlediska průměru, srážkově podprůměrné a teplotně nadprůměrné. Nakonec to ale může být úplně jinak, jen tuto variantu vidím jako nejpravděpodobnější. Každopádně už se na léto těším :)

106
# 15.05.2016, 14:41

Taková je předpověď na léto 2016 ze serveru AccuWeather.com

Zdroj: AccuWeather.com
Zdroj: AccuWeather.com
268
# 17.07.2016, 14:25

Na přelomu měsíce července a srpna fronta a po ní ochlazení, další týden už sucho a tepleji,pač mám dovču:-)

Edit: přemístěno do tématu, "Jaké bude léto?". Doufám, že to nevadí. Díky Milan

# 17.07.2016, 18:07

Fstorm
Zatím jim to docela i vychází ;)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.