Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Sucho 2015

47
# 27.07.2015, 10:35

David z Tábora
tady naposledy pršelo myslím že v červnu...
nepočítam tich třeba 20 kapek co spadlo při bouřkách, které nás vždy obešli

182
# 27.07.2015, 15:45

Hlavně si hlídejte trnky, aby vám nezralý nepopadaly ze sucha. To by pak byla asi i slivovicová krize.:D

Srážkově se to myslím lepší, nejhorší máme snad už za sebou.

Deficit je hodně díky sněhu že není (špatné zimy), nebo brzy taje, nejsou pak vytvořeny spodní zásoby vody - a to všude.

6
# 29.07.2015, 20:01

Dneska jsme jeli téměř napříč republikou a bedlivě jsem sledoval dopad sucha v ČR. Výjezd Domažlice, směr Plzeň, Praha, Kolín, Česká Třebová, výstup Skalice nad Svitavou.

Když to vemu od začátku, tak dost hrozná situace je mezi Staňkovem a Holýšovem, kde je zelená tráva vzácná, každá druhá bříza kaput, opad listů i u dalších druhů stromů. Pak od Plzně až za Prahu to bylo stejné, takové polosuché, typické léto, nic extra. Nejhorší situace rozhodně kolem Kolína, za kolínem to bylo něco, totální Texas, krom bříz snad všechny stromy jevili známky opadu a předčasného žloutnutí listů i u většiny stromů v krajině, od pohledu to vypadalo zajímavě. No a naopak situace byla nejlepší od Pardubic do České Třebové, za Pardubicema jsem neviděl hnědé stéblo trávy, respektive vypálený kus trávníku. Pak až Svitavsko opět hnědá tráva, ale řekl bych že stejně jako v Praze, takový ten letní výpal.

Takže žalostná situace kolem Staňkova a ještě horší na Kolínsku :pozor: . Připomínám dle vzhledu krajiny, čísla nevim.. Vim jen, že u nás na Domažlicku napršelo za červenec necelých 20 mm srážek a to je brutus.

182
# 29.07.2015, 23:00

Okres UO má dost členitý terén, dost porostu, poblíž Orlické hory.

Naopak Kolínsko, dalo by se to čekat - téměř samá otevřená rovina, všude kolem pole, stromů velmi málo.

Je to smutný, sucho ale bude pokračovat ... od zítřka opět začne slunce úřadovat víc a víc.

107
# 30.07.2015, 21:12

No tak toto jestli klapne, tak mně asi odvezou:(:(:(:blesk::blesk::blesk:

33
# 30.07.2015, 22:27

Fstorm
Tak to budeme dva.
Toto je uplne nadherny ukazkovy obrazek jak to pri takovych situacich byva.

142
# 30.07.2015, 22:46

:D To by skutečně nemělo chybu,

293
# 30.07.2015, 23:50

Můžu vás uklidnit, že to opravdu neklapne. Další výstup už bude určitě jiný. U tohoto součtu má cenu se dívat tak do středy a další dny už jsou nejisté. GFS téměř vždy nadhodnotí. I když tento výstup bych si přál, aby se stal skutečností a to jak srážkově, tak tepoltně :-)

1
# 31.07.2015, 14:48

Už máme některém trávě už suchý takže za 30 let bude pořádný sucho budou umírat lidi i zvířata uplně kaput stromů a keřů jestli to dopadne. :pozor::pozor::pozor::!!:

74
# 01.08.2015, 08:03

Takže červenec u nás samozdřejmě taky moc vody nedonesl. Napršelo 18,3mm. V loni přitom napršelo 103,4 mm. Ale slabé srážky trvají celý rok. Loni v červnu spadlo 74mm a letos 55mm. A v květnu loni 134mm a letos 48,7 mm. Tak jako všude tráva je už zlatá a začínají opadávat i stromy, o hladině vodních toků ani nemluvě. Snad už brzo pořádně zaprší.:prsi:

47
# 01.08.2015, 09:53

No koukám, že nezaprší, a to už máme skoro vyschlou studnu...

590
# 01.08.2015, 10:28

Sucho velké v Mikuláši,
vedra zase v týdnu straší.
Vody málo v studních je,
zahradu nezalijem.

Napršelo velmi málo,
měření to sotva stálo.
Srážky skoro žádné,
tráva nám tu chřadne.

1003
# 07.08.2015, 21:13

To sucho je opravdu obrovské. Dnes jsem projížděl mezi
Horažďovicemi a Sušicí a některé stromy (jabloně) jsou úplně suché a jedna bříza na okraji lesa vedle nás je také velmi suchá. No a o Otavě ani nemluvě. Tak vyschlou Otavu jsem ještě neviděl. A to ji každý rok že Sušice do Horažďovic sjíždíme. U nás je Lomnice také na suchu, ale to je normální. Tam ten průměrný stav zvedne jen jarní tání sněhu v Brdech. A půda také šíleně suchá. Za každým traktorem se hrozně práší.Sousedé zahradníci mají své studny vyschlé takže jsou velmi rádi za společnou. Ale tam už prý také moc vody není. Ještě, že my máme vrt. Abych to shrnul, je to nejhorší sucho, které jsem zažil.

# 07.08.2015, 21:22

O víkendu vydáme článek hodnotící současný stav sucha. Poslední velké sucho z roku 2003 to současné už v některých ohledech překonává a ve výsledku se zřejmě stane horším.

# 07.08.2015, 23:02

Horko je už i hodně vysoko v horách. Sucho je velké, potoky a říčky jsou prázdné. Louky už vyprahlé nezelené a houbová sezóna v nedohledu :D
Horko jako takové by nevadilo, ale smutné je, že když se zatáhne a ochladí na dva tři dny, že nespadne ani kapka vody, a pokud někde spadne tak se to hned vypaří :!!:
Zem či půda je suchá již do velké hloubky a příliš tvrdá, tak pokud zaprší, odteče to. Je nulová šance na vsáknutí. Do sucha většinou neprší a pokud pak zaprší, rychlí odtok ohrožuje :)
Chtělo by to pomalý a mírný nástup deště bez následků a katastrof ;-)

619
# 08.08.2015, 15:51

V parku opadávají vlivem sucha i jehličnaté stromy !:(
Na cyklostezce pod vrstvou jehličí zmizel i bílý pruh.
Ty vedra,aktuálně 35,8°( na severní straně domu),tomu ještě nahrávají.
Už 10 dní nezapršelo,a v zemi je asi za letošek už dost málo vláhy.
Většina rostlin je ale zatím stále svěže zelená..(napršelo 15 mm téměř před dvěma týdny).

20.září
Opadávají i další sousední jehličnaté stromy v parku,a sucho už není,tak to budou spíš napadeny kůrovcem..:)

# 09.08.2015, 09:36

Česko trápí mimořádné sucho – tento a podobné titulky zpráv v médiích je v posledních týdnech celá řada. Sucho nás ale trápilo i loni, jenže na rozdíl od loňského roku je letošní sucho mnohem závažnější a má taky poněkud jiné příčiny.... Více >>

86
# 09.08.2015, 11:03

Hezký pohled na srážky v Německu za posledních 30 dní (jih je hodně suchý):

Srážky za posledních 30 dní, zdroj: kachelmannwetter.com
62
# 09.08.2015, 14:09

Dobrý den všem, možná se mi budete smát , že jsem objevila Ameriku, ale počasí mě zajímá od mládí, jen jsem nikdy neopustila úroveň přírodního lidového pozorovatele a vědecké znalosti nemám.
Letošní extrémní sucho je zlé,a mám dost obavy z dalšího vývoje. Už pár let se rozčiluji na zastavování orné půdy, výstavby dalších betonových skladišť a překladišť. Vesele se zbavujeme ploch , které dokáží udržet zemi živou a plodnou a místo ní ji měníme na mrtvou skořápku. Žiju v Liberci a už jako malá jsem se divila,že za horkých letních dní je nad městem azuro a jen na horizontu se tvoří krajkový lem oblačnosti, který jako by se tlačil a nemohl dostat nad město. Nyní tento jev vidím skoro denně, a bývalému nočníku republiky se sveřepě vyhýbají všechny bouřkové fronty, které kolem procházejí přes Polsko a Německo. Můj názor je ten, že rozpálené město ,navíc obklopené hradbou hor, akumuluje teplo, které z něj sálá do výše poslední vrstvy atmosféry, vyzařuje z něj tedy neviditelný sloup tetelícího se žhavého vzduchu , který je pro oblačnost a případné srážkové procesy neprostupný. Chápu to tak, že město , v inverzní kotlině, postrádající větší zelené plochy udržující vlhkost a pohlcující žár, se ocitne při teplejším počasí v začarovaném kruhu .Protože se dál řídíme heslem Money talks... budeme jako střecha Evropy brzy žít v krajině vypálené sluncem jako sirka, a voda se stane nedostatkovým zbožím. Případné vydatné srážky stečou po tvrdé , okoralé zemi jako po betonu , nemluvě o betonu samotném, který začíná převažovat nad ostatním prostředím, Přízemní, zato megalomansky rozlehlé sklady a výrobní haly , nové haciendy ( pro líné a zazobané majitele, bez nadzemních podlažích zato však se zastavěnou plochou, na kterou by se vešla menší nemocnice), kteří se zhlédli v sídlech amerických milionářů, aniž by vzali v úvahu nepoměr mezi velikostí jejich a naší země.... po nás potopa... nebo poušť. Myslím, že výstražných signálů dostává civilizace už dlouho dost. Mám obavu, že příroda přešla od slov k činům. Oproti historickým obdobím sucha , která jak přišla, tak odešla,země zase nasála vodu, ta se odpařila a jelo se dál, v dnešní době, už tak narušené přirozené procesy těžko budou fungovat. Co se nevsákne do země u nás, vsákne se jinde, odteče a bude pryč.Já vím, že když má každá rodina tři auta, je příjemné mít krásné , asfaltové parkoviště všude, kde si usmyslím zastavit, ale, nemělo by se začít opravdu ostře, bez politikaření a chytračení, ne hubou, ale vysazováním stromů a omezováním zastavování půdy, zkusit zabránit katastrofě ?

# 09.08.2015, 21:36

to je fakt hrůza, dnes jsem kopl 40 cm do půdy a jen samý prach a až poté první vlhčená hlína (Pelhřimov Vysočina).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.