Diskuse o počasí Počasí 2.1. až 5.1.2015 - sníh nebo déšť
Tak aktuální výstup aladina výrazně zeslabil srážky na západě a jihu čech.
http://www.ch...ults/ala.html
Výstup aladina předpokládá klasický "severozápad", kdy všechny srážky uváznou na hraničních horách a srážkový stín sahá defacto po celý zbytek Čech. GFS to maluje stále spíše na západní proudění, tj. situaci, kdy se srážkový stín tolik neprojevuje. Pravda bude někde mezi tím.
Tak u nás, jestli bude mrznout, napadne maximálně poprašek, jak píše Sepp, postará se o to srážkový stín. Už dnes se bezvadně "vyřádil", celý přechod studené fronty u nás trval jen půl hodiny a napršelo slabých 0.7 mm. To byla ale fronta!
Mrakomor
No to severozápadní proudění, kvůli němuž můžeme být rádi že bude vůbec sněžit, k nám to hlavní srážkové pole nechce pustit. Nakonec spadne na jih i to zbývající a Aladin ty srážky skutečně "vymaže". Od samého začátku je to dost na hraně a proto jsem už v předchozím příspěvku zmiňoval, že rozhodující budou poslední výstupy, jak s tipem srážek, tak i se srážkami samotnými.
lukkyno11
Okolo 23:30 až 23:45...myslím. Taky by to mohli aktualizovat dříve, když je to výstup z 19:00 h.
Fero
Přesně tak. Dnes ta fronta k nám přinesla celkem silný déšť a nečekaně vyšší teploty, než hlásili.
Už zítřejší srážky jsou jeden velký otazník a nedej Bože výhledy na druhou polovinu příštího týdne. V modelech je maglajz a to už delší dobu. Nic jednotného, žádná stabilita zimy a teplotní výkyvy 20°C během pár dnů taky pro výstupy modelů není žáden problém.
lukkyno11
Aladin se aktualizuje každých 6 hodin, stejně jako GFS. Platí pravidlo, že se vždy začíná aktualizovat kolem 00,06,12,18 hodiny a doba kompletní aktualizace trvá cca půl hodiny až hodinu.
GFS má srážky aktualizované někdy i o hodinu dříve než Aladin a tak jde podle něj předběžně posoudit, co nám asi Aladin nakreslí.
A jo, jsem koukal na situaci v neděli, kde má aladin SZ. Každopádně online weby strašily zbytečně, spadne pár vloček, trochu zafouká, na horách bude o víkendu poněkud hnusně na zimní sporty. A příští víkend zase změna počasí a čvachtačka. Nadávat budou všichni.
Já to risknu a pracovní s přesuny udělám nejen sobotu, ale i neděli, na nějakou kalamitu to nevypadá.
Tak dle noveho Aladina by me zajimalo, jak si chmi obhaji tu vystrahu na novou pokryvku
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.