V podzimním období nic zvláštního, prognózy hovoří o příchodu inverzního rázu počasí při vlivu stabilní tlakové výše, jehož konec je zatím v nedohlednu a bohužel stabilní počasí přichází až v tomto čase a to si v nížinách sluníčka během období moc neužijeme, jen zpočátku.
Jedná se pro meteorology o nudné počasí, ale ani pro ostatní není tento ráz počasí příjemný, zejména pro obyvatele větších měst, zejména krajských a také pro obyvatele Ostravska, Karvinska, Třinecka či Sz Čech. V dalším týdnu se objeví také zhoršené rozptylové podmínky, zejména ve jmenovaných oblastech.
Inverze u nás mohou trvat i hodně dlouho, až nezvykle dlouhá inverze se objevila na podzim roku 2011, kdy celou druhou polovinu října plus celý listopad mnohde nespadly téměř žádné srážky a počasí bylo v podobě inverze, mlhy a nízká oblačnost byla na denním pořádku.
Jediným lákadlem pěkného počasí budou v tomto období horské oblasti, tam bude velice pěkně a teplo.
Působí Vám inverzní počasí v běžném životě potíže?
Ano, velké
8 (15 %)
Ano, ale je to únosné
5 (9 %)
Ano, ale jen v delším čase
17 (31 %)
Ne, ale inverze mě vadí jinak
11 (20 %)
Ne, inverze mě nevadí
14 (25 %)
Celkem hlasů: 55 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Tak jak sem byl v minulých letech zvyklý, že inverze u nás byla až jak se vyskytovala opravdu všude, tak letos také štěstí nemáme. Ještě teď se u nás vyskytuje nízká oblačnost a průmysl to ještě zhoršuje. Tak snad po nějaké frontě budeme mít zase my štěstí, i když šance bude postupně s plynoucím podzimem klesat.
Mark Pořádná fronta v nedohlednu, v Polabí se nízké oblačnosti, i když docela protrhané také dnes líbilo, odpoledne přišla ještě střední, teď již téměř jasno. Ještě zítra je v nížinách naděje na slunné odpoledne, v neděli už bych se připravil na stratus bez struktury místy sahající až k zemi. Upřímně ještě by to ty celodenní mlhy či oblačnost nemusely v první půlce října přehánět, ale zdá se, že už budou. Co opravdu nemusím je stav počasí "zataženo nízkou oblačností", opravdu nudné, raději už mám "ráno mlhu, během dne přetvoření v oblačnost St, Sc, odpoledne slunečno, večer ochlazování a opět mlha". Alespoň se během dne něco děje, počasí se mění a je chvíli i hezky a teplo, jako např. v posledních dnech zde v polabské nížině a okolí.
No, období nízké oblačnosti a mlh, je bohužel tady. Pomalu skončilo září a už to opět začíná. Možná podle Petra12 je to moc brzy, když v tématu "Léto si ve střední Evropě dalo odpočinek" psal, že se inverze vyskytují až v listopadu.
Nízká oblačnost se mi líbí, když jsem nad její úrovní. Mám rád i mrznoucí mlhy, jak se vše krásně zviditelní krásně lehoučkým bílím jíním, to je pěkné. Co se ale týče jednolité zatažené obloze, mega špatné dohlednosti a smogové situace, tak to taky nemusím. Je to nudné a nezábavné, ale alespoň mám zase čas i na jiné aktivity, než sledovat jak je venku hnusně zataženo....
Ano, "zataženo nízkou oblačností" je snad nejnudnější možné počasí a pokud trvá několik dní tak je to velice depresivní a člověk má pocit že je v jakémsi vězení i když ví že jen pár desítek metrů nad ním je azuro...ale tak co se dá dělat, prostě se s tím musíme smířit ;)
Co dneska ta inverze tak cestuje? Většinou bobtná nebo se zmenšuje, ale většinou se drží nad určitým prostorem. Dneska má pohyb jak frontální oblačnost.
Kuba.T To už by ovšem nebyl stav "zataženo nízkou oblačností", neboť hodnotíme oblohu. To by byla přízemní mlha či vrstva stratu. Zajisté jsem myslel skutečné zataženo, tj. pod oblačností.