Od středečního odpoledne až po čtvrteční ráno by se měl v Česku vyskytovat vydatnější déšť který by měl přicházet od jihozápadu. Nejvydatnější srážky by měly být z počátku na Šumavě, ve středních a východních Čechách a později i na vychodě Moravy. Jak si myslíte, že se situace bude vyvíjet?
Edit moderátor: Před odesláním příspěvku si příště opravte gramatické chyby a překlepy, Petr12
Edit moderátor: Téma rozšířeno o možnost bouřek na východě, Petr12
Tak podle nejnovějšího výstupu od aladina to vypadá že o hodně víc bude zase pršet v Čechách. Aladin strašne ubral na srážkach Moravě a o dost přidal čechám.
Dnes se objevily v předpovědích i silné bouřky pro V ČR na té frontální vlně. A k tomu snad prý 25°C, to se mi nějak nezdá. Je pod mrakem a poprchává. O silných bouřkách ještě včera řeč nebyla, nyní je. Prvně mělo být více deště na Moravě, včera zase v Čechách a nyní zase nikdo celkem neví, kde. Je to jakési zmatečné. Kdo ví, co se vlastně bude dít.
Přidávám tuto diskuzi, protože když jsem se podíval na ESTOFEX tak varuje Moravu a Slezsko 2. stupňem především kvůli nadměrným srážkám a výskytem tornád.. Co si o tom myslíte. Střih je někde až okolo 30 m/s a Helicita taky dobrá. No uvidíme jak to dnes dopadne. http://www.es...mforecast.xml
matous160 No Estofex dává dvojku trochu východněji než Aladin ty největší srážky. Tak při vyšší vlhkostí bych spíš sázel na bouřky před samotnou frontální vlnou.
Bouřek moc nebude na východě, oblačnosti je hodně a teploty například model GFS očekával až u 28 °C, což je nereálné, takže labilita bude jen velmi slabá.
No aktuální předpovědi jsou opravdu zajímavé. Zatímco GFS dává na Moravu jen minimum srážek, tak ALADIN nám sem počítá i víc jak 30 mm. Je vidět, že ty frontální vlny jsou pro modely pořád oříšek. Jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne.
No moc těm bouřkám na té Moravě nevěřim podmínky na to moc dobré nejsou, nechci estofexu křivdit, ale tentokrát se asi utnul, podobně to bylo v říjnu lonského roku, to vydal také dvojku a nakonec byly jen slabé bouřky
No podle Aladina by ten vydatnej déšť měl postupovat hlavně přes Moravu a Slezko a částečně Východní Čechy a Vysočinu, ale podle aktuálního postutu to vypadá, že to půjde víc na SZ, takže to vypadá spíš na centrální část ČR.
Pršet asi bude dobře ale že by byly i velmi silné bouřky? To se mi věřit moc nechce. Celý den je pod mrakem s teplotou okolo 22°C. A teď to vypadá že fronta je posunutá více na západ, takže to nejvíce zasáhne Českomoravskou vrchovinu.
Taky na to čumim jak puk na prázdnou bránu, kdyby napsali misty "bourky",tak to jeste pochopim, ale oni si klidne napisou "velmi silné bourky" to uz je i na me moc
Potenciál pro tvorbu silných bouřek na východě je především ve výrazném střihu větru a dynamice v atmosféře. Labilita bude jen slabá, ale to není jediný faktor, který ovlivňuje tvorbu bouřek. Pokud by dnes na východě panovala silná labilita a bylo slunečno, bouřky by mohly být opravdu intenzivní a přinést celou řadu komplikací a být nejsilnější v letošním roce (naštěstí není).
Tak to je tedy štěstí ikdyž jak pro koho já osobně bych rád pozoroval tak silné bouřky, ale nechtěl bych aby nas zasáhla.. Kdyby to mělo vést k záplavám tak ať radči nejsou a nebo jen slabé.
Vsichni rikaji, ze by silnou bourku nechteli, ale ve skutecnosti po ní slintaj jak poustnik po vode. Jinak videl bych to na pouhou ojedinelou bourku max. kolem Ostravy, urcite ne tu co je ted v Italii,Rakousku :-D
Logitech2300 Já jsem psal, že bych jí rád vyděl, ale ne v mém okolí. Já bydlím u řeky a vím co se může stát, už jsem to zažil jednou a stačilo. A jinak bouřky by měli přijít až na večer takže bych ještě neházel flintu do žita.