Diskuse o počasí Vydatný déšť 28.5.2014
Ve výšce k nám bude proudit chladnější vzduch od SZ, při zemi teplejší od JV - to vyvolá vznik vydatných srážek (velký teplotní rozdíl). Naštěstí nebudou mít dlouhého trvání - jen ve středu, takže by neměly způsobit výraznější vzestupy hladin řek. Sucho ale bude definitivně pryč.
Tak ale to není moc dobré, půda je v Beskydech a v Jeseníkách stále hodně nasycená a teď když do toho spadne + - 80 mm tak nevím.
Odkaz na GFS za 96 hod. + - 80 mm v Beskydech a v Jeseníkách i 100 mm.
http://meteomodely.e-pocasi.cz/gfs-wetterzentrale-...
evzens:
Mohl byste prosím rozvést, jak souvisí množství a intenzita srážek se vzdáleností od Balkánu?
Já jsem nikdy spojitost mezi těmito dvěma proměnnými neviděl, proto bych uvítal, kdybyste mě poučil.
Tak nebyl jsem doma od pondělí, ale když jsem se vrátil, tak jsem tomu ani nechtěl věřit. Od úterní půlnoci (z pondělí) do čtvrteční půlnoci spadlo v přeháňkách, které ovšem nebyly přívalové 71 mm. Za úterý 19 mm a během středečního odpoledne 50 mm v přeháňkách za asi 3 hodiny. Bouřky se nevyskytovaly, ale ten déšť byl velmi intenzivní. Ve čtvrtek už jen 2 mm domrholily. Přitom ale v okolí spadlo o více jak polovinu srážek méně. Za květen spadlo už 137 mm (bude to asi konečné číslo), což je dokonce o 20 mm více, než v loňském velmi deštivém květnu. Ani jeden mm není z přívalové bouřky. Po dubnových jen 17 mm je nyní půda přesycena a už po úterku špatně absorbovala ten středeční příval. Toto jsem opravdu nečekal a myslím, že ani žádný model zde takové množství nepřisuzoval.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.