Diskuse o počasí Vydatný déšť 15.5. až 18.5.2014
Tak zítra bude podle Aladina v Praze pěkně pršet. Udělal jsem takový obrázek mé plochy mobilu.
Tyto srážky, co se nyní vyskytují Aladin vůbec nepředpovídal. Jak už jsem řekl, tak si dlouho nepamatuji, aby se ty srážky chovaly takto "obráceně". Pod Jizerskými horami a Krkonošemi je srážkový stín, neprší ani na Jablonecku. Dále se srážky tvoří na stále stejném místě zejména severně od Prahy. Když se pustí animace radaru, je to krásně vidět. Mohu potvrdit, že tu spadlo 5 mm za ty 2,5 hodiny. Těžko říci, jak dlouho to takto potrvá, je to opravdu neobvyklé.
Muže mi někdo prosím vysvětlit co to je ten graf vypadá jako trávnník.
http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_prfdyn.php?seq=2040...
Milan
Máš pravdu. V Jablonci nad Nisou vůbec neprší. Ty srážky ze severovýchodu se tam nemůžou dostat, jako kdyby tam byla zeď.
U nás ve Hřebči na Kladensku lije velmi vydatně, jak je patrné i na radaru nejintenzivnější srážky se vyskytují právě v okolí Kladna, jinak ty srážkové stíny jsou na radaru patrné, jeden je okolí Liberecka, další potom okolí benešovska a jz od něho a okolí Rakovníka, kde prší jen málo
Pavel
Tak to aby jsme vás dohnaly, to tu musí pršet týden
Ne samozřejmě jsem rád, že prší. Jsem teď opravdu zvědavý, kolik naprší, protože s tímto se vůbec nepočítalo a hlavní srážky měly být o víkendu. No s těchto směrů mě to překvapuje. Třeba, když jde něco z jihu, tak to návětří z naší strany chápu. Pamatuji, že se to hodně projevilo 1.12.2010, kdy přišla kalamita, a nejvíce sněhu spadlo před Krušnými horami (přes 30 cm), tedy v oblastech se srážkovým stínem.
No jsem rád, že se na nás taky dostalo, když už to vypadalo, tak špatně před pár dny. Ono se ta níže celá nějak točí (na Slovensko z jihu, pak na Polsko a zpátky co ČR). Tyhle otáčivé níže k nám přivádí nejvíce srážek, třeba v těch povodních na Liberecku v roce 2010 se to celé zaseklo nad ČR a neustále se to otáčelo, dokud se níže nevyplnila.
V západních Čechách se stavy toků nezvýší pravděpodobně na žádný SPA, zejména v nehorských polohách není území vůbec nasyceno a tak vydatné srážky na SV/V území nepřijdu zatím.
dramyku
Klasické trvalé kolísání hladiny a průtoku, z něhož lze vyčíst určitou souvislost. Pokud se podíváte na umístění profilu do evidenčního listu profilu, tak zjistíte, že je profil umístěn na počátku vzdutí hladiny vodní nádrží - tj. těsně před nádrží, v níž voda kolísá pravidelně dle činnosti pravděpodobně elektrárny či případných manipulací.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.