Diskuse o počasí Jaký bude duben 2014?
Modely se shodují na pokračování tepla, srážek bude celkově průměrné množství. Nelze vylučovat ani v dubnu studenější vpády, podobně jako vlhčí období střídána suššími období, v nichž budou právě maximální teploty vyšší.
Výhled na duben
Model CFS letos dost úspěšně předpověděl odchylky pro zimní měsíce a zatím mu vychází prognóza i na počátek jara. Teplo nenaznačuje ale jen tento model. Proto se přikloním k názoru, že převládne teplejší počasí s krátkými studenými přílivy. Btw. zrovna na Velikonoce se může konat jedna z chladných epizod dubna, neboť první dva týdny by měly být dosti teplé, na přelomu druhé a třetí dekády slibuje prognóza zpomalení růstu teplot.
V Dubnu můžeme očekávat extrémní teploty i kolem 25-30°C, což jsou už červnové teploty. Již tento měsíc (Březen) byl velmi teplotně nadprůměrný.
Duben je měsíc snad s největší nevyrovnaností počasí a teplot. Většinou bývá proměnlivý, zpočátku spíše chladný s dostatkem srážek. To co se rýsuje teď bohužel vůbec dubnový počasí není. Dá se říct, že jsme letos o celý měsíc napřed. Březen odpovídal teplému dubnu! A duben se už i v přírodě (kvetení a růst) tváří květnově.
Hrozím se toho co přijde v květnu a červnu. (Sahara)
Téma zní na duben, osobně bych se ani nepouštěl do odhadů na měsíce další, v žádném případě ne na léto či na zbývající měsíce roku. Jak se bude počasí vyvíjet nelze absolutně odhadnout a střílení v podobě tipů nemá žádnou vypovídající hodnotu, takové odhady jsou nepřínosné.
Pavell
První a druhá dekáda budou téměř jistě teplotně nadprůměrné a co bude dál bych zatím neřešil... Ale sněžení nebo obecně srážky lze předpovědět maximálně na pár dní dopředu. Určitě ještě může nastat vpád studeného vzduchu,ale na teploty pod nulou to myslím už nebude,musel by se k nám propadnout arktický vzduch jelikož většina Evropy je již relativně prohřátá.
Tak proti včerejšku v předpovědi docela otočili. Z nadprůměrných teplot co předpovídali včera nyní budou spíše průměrné. Čekal jsem dnes teplo jako včera a když jsem vstal, tak už bylo zataženo a teplota 12°C. Nyní 15°C, ale hlásili původně přes dvacítku. I na ostatní dny je docela změna. Slunečno moc nebude a až o 5°C snížili teploty.
A i ten satelitní obrázek dnes je zajímavý.
Petr12:
Jaké 20 °C teploty máte na mysli? Mě přijde, že bude docela chladno.
Za poslední měsíc se prognózy výrazně mění docela často. Z předpovídaného jasna je zataženo, z 20 stupňů je 6 apod. Asi je to aprílovým počasím, ale stejně mi přijde, že jsou to opravdu hodně velké obraty a seky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.