Co myslíte ? Minulý rok to bylo už v dubnu, letos stále zatím nic. Od úterý k nám začne pronikat teplý vzduch od jihu, tak uvidíme jak to bude, ale třicítky tam zatím nejsou Jedná se tedy spíše o vaše tipy do ankety
Kdy se dočkáme prvního dne roku 2013 s teplotou nad 30°C ?
Já jsem pro květen už ted se rýsuje uprostřed týdne výrazné otepleni. Tak možná v jeho vrcholu to někde padne např v okolí Prahy, Polabí nebo na jižní Moravě.
A co když letos vůbec 30°C nebude na žádné stanici? Pravděpodobnost je dost malá jak z důvodu teplejšího klimatu tak z důvodu velkého počtu stanic. Ale stalo se to.
V roce 1996 bylo +30°C jen v teplé vlně v první dekládě června a pak min. na většině stanic v nižších polohách už ne. Nebejt vlny začátkem června, stalo by se to.
V roce 1956 bylo celoroční maximum v Klementinu +30,0 ale pravděpodobně nějaká stanice měla víc.
V Klementinské řadě poslední rok bez tropického dne je rok 1916. V 18-19. století takových let bylo hodně. Nejnižší celoroční maximum je +6,4 v roce 1821 a +26,5°C v roce 1786. Někdy k rokům 1812-1820 bylo zasebou 7 let bez tropického dne. Protože tenkrát jiné stanice neměřili (a vzhedem k maximu v Klementinu by ani dnešní síť nezaznamenala tropický den pravděpodobně), tak nikde v ČR nebyl zaznamenán tropický den.
V článku na Infometu se uvádí 1940 jako rok bez tropického dne ale i v Klementinu je maximum nad +30.
Nikdy nebyl v Klementinu zaznamenán rok bez letního dne, zatímco na Sněžce jako jediném místě nikdy nebyl zaznamenán letní den.
Zdroj: GSOD/GHCND, data lze najít i v archívu In-Počasí.
Naopak nejdřív byl tropický den v ČR zaznamenán 21.4.1968 (odpověď kdysi v CHMI) a v Klementinu 29.4.2012 (ten den současně nejdřívější tropická noc v ČR - již zrušená stanice Nové Město pod Smrkem).
Pavell Také koukám na výsledky ankety a protože je anketa jistě myšlena z hlediska ČR jako celku, tak je skutečně velice malá pravděpodobnost, že se 30°C neobjeví a proto nechápu hlasující pro tuto možnost.
Hlasoval jsem pro první dekádu června s tím, že jsem váhal mezi první a druhou. Ale v červnu se v ČR hodně pravděpodobně prvních 30°C už objeví.
Ne že by chtěl nějak narážet na GO ale ve 21. století jsou tropy takovou samozřejmostí jak sníh v zimě. Jen na to někdy musíme čekat déle. Mám taky pocit že v roce 2004 byl 1. tropický den třeba až v červenci. A v loni to bylo už v dubnu.
Letos s 30°C vůůůůůbec nepočítám.Max.22,5°C. a to jsem velký optimista.Rok 2013 bude dosti chladným rokem podle předpovědí.Takže vytáhnout vaťáky a hrabla!!!
Už to skoro bylo v dubnu a to by byl tropický den rekordně brzo, prozatimní rekord je 21.4.1968. Teď v Květnu to vůbec nevypadá, teplá vlna je pryč a žádná další v dohlednu.
Nejdelší období bez tropického dne v Klementinu jsou roky 1812-1818 (a chvíli na to ten slavný rok 1821 s maximem +26,4). Za to může Tambora a Krakatau (VEI 7 a VEI 6).
wettrmag Podle studeného období v počátku jara bych vůbec nic o létu nesoudil, může to být právě zcela naopak. A podle jakých předpovědí soudíte? Hmatatelný důkaz podložených předpovědí? Nechci slyšet/vidět nic typu Novinky, Nova atp. Problémem je, že se potýkáme s obtížemi při předpovědi na 5, 7 dní, na červenec bych si opravdu netroufl předpovídat, obecně na léto, když ještě ani meteorologicky nezačalo.
V tomto a příštím týdnu se očekávají hojné "třicítky" na větším počtu stanic. Pravdu z vás tedy zřejmě má 124 hlasujících (21%). V příštím týdnu to vypadá velice zajímavě, nechme se překvapit
Honder V tomto týdnu to na třicítky moc nevidím, na hojné určitě ne. Souhlasím s tím, že v počátku dalšího týdne to vypadá zajímavě, ale máme tu ještě těch 6-7 dní.