Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Diskuse o počasí Počasí na začátku nového roku 2013

# 02.01.2013, 17:35

No říkat 2. ledna, že zima je za náma, to je docela silný kafé teda. Možný to sice je, ale nikdo nevíme jak bude za dva týdny, modely jsou jenom modely, nikoliv skutečnost, která přijde. Může nastat takovej zvrat, že budeme valit oči a klimatologická předpověď si může říkat co chce, příroda je nevyzpytatelná.

# 02.01.2013, 18:13

Lesíček
Ale tady nejde jen o modely a klimatologickou předpověď. Podívejte se, jak se chová příroda, zvířata apod a pak povídejte. Vše do sebe zapadá. Apropo, znovu říkám slunce je na vrcholu, atlantik silný a spousta studeného vzduchu se zaplať pánbů vlévá do atlantiku.

A o nějakýšílený zvrat opravdu stojí jen pár lidí. Současné počasí je super a kalamity a arktické mrazy, ty ať si jsou na Sibiři.

Ice
Avatar
2
# 02.01.2013, 19:06

Ano, všechny okolnosti jako např. klimatologická přepověď, současné proudění, výstupy modelů nahrávají mírnějšímu průběhu zimy. Ale nezapomínejme, že je začátek ledna a tak jako tady Atlantik může být ještě hodnou chvíli, stejně tak se může situace změnit ze dne na den. Dělat však 2. ledna závěry jaká byla zima se mi zdá poněkud ukvapené...;-)

# 02.01.2013, 19:51

Flanker
Příroda se může chovat všelijak a ne každé zvíře asi umí předpovídat počasí ;) Nehledě na to, že předpověď dle chování zvířat je hodně subjektivní.
Máme sice vrchol sluneční aktivity, dny se prodlužují, ale největší mrazy můžou přijít klidně až v únoru, tak jako minulý rok (i minulou zimu byla sluneční aktivita relativně vysoká, však se taky pomalu a jistě blížil její vrchol). Nakonec tedy víme, že sluneční aktivita ani prodlužování dne, nemusí mít na počasí zase tak velký vliv. Minimálně v lednu a únoru určitě ne. Celkově zima může být sice teplotně nadprůměrná, to ale neznamená, že nemůže být tři týdny výrazně pod nulou a i přes tento fakt může být letošní zima stále nadprůměrná. Nicméně tři týdny mrazu a sněhu můžeme považovat za vydařenou a bohatou zimu :) Podle kachny takový zvrat přijde v druhé polovině ledna a potrvá do začátku února, pak by se bude postupně projevovat jaro.

EDIT: Příspěvek už více souvisí s tématem "Jaká bude zima 2012/2013" jako celek. Tohle téma slouží pro diskusi o počasí začátkem roku 2013 maximálně do poloviny ledna.
Pavell, moderátor 2.1.2013 ve 20:20

# 02.01.2013, 20:20

Pavell
Kachna měla letos pravdu? A kdy?
Třeba ta krátká epizoda okolo Miluláše, která u nás trvala od konce prosince do 23.12. !!!! To byly 3 týdny sněhu a mrazu, nebo ne ? Nebo to byla dvoudenní epizoda. Ten teplotně podprůměrný prosinec ? Ledové dny a celkem dost sněhu.

A po vánocích bude vše tát, mírné oteplení? Na vánoce sníh zmizel, teď už nemá co tát !!!

Apropo tak husa se vždy traduje k místu, kde žije.

Chlapci nalhávejte si co chcete, ale realita bude jiná. Jaro se stejně blíží krůček po krůčku a to je realita.

182
# 02.01.2013, 23:09

No jo, se zimou to vypadá zatím opravdu bledě. :)

# 02.01.2013, 23:10

Vraťme se k dění v následujících dnech.
V pátek bude v průběhu dne od SZ zesilovat srážková činnost, která se projeví na celém území. Vzhledem k předpovídaným vysokým teplotám půjde o déšť, ale krajný východ, severovýchod bude kapánek chladnější, takže Jeseníky a Beskydy by si mohly přilepšit zase o nějaký ten centimetr sněhu :D
Je otazné, jak a kde přesně bude tancovat nulová izoterma ve vyšších hladinách, aby to nedopadlo podobně jako 23.12. (Takové severní Slovensko očekává přes víkend návětrný efekt a srážky sněhové). Čím více na východ, tím chladněji - tam se bude propadat chladný a vlhký vzduch od S okolo TN nad Ukrajinou.
Uvidíme.

# 03.01.2013, 06:34

Pavell
Ano, omlouvám se, myslel jsem tím konec listopadu až 23.12 (tedy tu krátkou mikulášskou epizodu). Podívejte se na statistiku a zjistíte, že se „kachna ¨“ dost sekla. Žiji v n.m. 427m, cca 57 km od místa zrodu kachní předpovědi a sněhová pokrývky zmizela až mezi vánočními svátky. A o Vánocích bude sníh, předpověděli 2 kachny (a to hlásali všude !) – jak to dopadlo víme. Myslím, že kachna se jako dogma brát nedá . Každý si tedy může udělat úsudek, jak jí to vyšlo a vychází. Já tvrdím, že letos moc ne. Klimatologická předpověď naopak sedí celkem dobře. Apropo moje prababča předpovídala vždy z husy, nikdy z kachny a pokud vím, předchozí 2 věštby byly vždy z husy a ta letošní je z kachny. Nestavěl bych zimu na kachně. Opusťme tedy kachnu a zpět k realitě.

Mimochodem prosinec byl chladný v celé Evropě (SV šílené mrazy, spousta mrtvých …… na Balkáně opět sněhové kalamity, západní evropa taktéž nápor zimy), proč bychom tedy nemohli mít vrchol za sebou. Pokud si pamatuji na předloňské léto, tak bylo teplo v červnu a pak až týden na přelomu srpna/září a jinak bylo hnusně chladno a deštivo. Proč by tedy vrchol zimy nemohl být v prosinci ?

Co se týče dalšího vývoje, znovu říkám, slunce je na vrcholu cyklu a jestli tam jsou skvrny dnes nebo před týdnem, nebo 2 je jedno. Prostě slunce aktivnější je a dle toho se počítá i s klimatologickou předpovědí. Nikdo zatím nedal důkaz, jak slunce ovlivňuje teplotu na zemi a počasí, já tvrdím, že to patří k faktorům rozhodujícím. Teplota na zemi stoupá a jak jste si jistě všimli, tak se GP nezastavil. Velké množství studeného vzduchu se vlilo do Atlantiku a stále vlévá, proto bude chvíli trvat, než se udělá další. Ale čas kvapí a letí. Slunce se pomalinku, ale jistě vrací, dny se prodlužují a zimě se čas krátí, sice pomalu ale jistě. Rovněž chování zvířat v přírodě napovídá. Jak psal tom, určitě přijdou 1 – 2 vpády, ale myslím, že to katastrofa nebude ……. Zima bude mírná.

# 03.01.2013, 11:52

V noci z pátku na sobotu by mohlo v Beskydech i něco nasněžit vzhledem k tomu, že SV bude chladnější než zbytek území ČR. Alespoň takové jsou stávající vyhlídky.
Myslím, že i ve Střelné na Vsetínsku bude nadcházející situace bedlivě sledována, že jo? :D

# 03.01.2013, 22:32

SV Morava a Slezsko budou nejchladnější lokalitou v rámci ČR, a to po dobu několika následujících dnů. Teploty se zde budou přes den pohybovat od 0°C do +3°C, pokud se budou vyskytovat srážky, mohly by být i v nížinách v noci sněhové (náznaky i z modelu Aladin). Jeseníky a Beskydy by mohly dostat příděl sněhu, jen je otázka, kolik (Lysá hora do sobotního večera možná 15-20 cm).

Dále: Pokud by se prosadila více ta TN nad V Evropou a trochu se pohla k západu, mohl by se chladný vzduch dostat více nad území ČR (pozvolný pokles teplot od východu skrz ČR a na V Moravě sníh i do nížin)a tím pádem tak trochu strouhnout po prstíkách rozšiřujícím se výběžkům TV nad Francií dále na východ.

Pak by byl povětrnostní vývoj od poloviny příštího týdne dost nejistý.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.