Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2012/2013

818
# 01.11.2012, 20:31

Ad Bicera - to tvrzení zavání známým tvrzením o "tisícileté zimě", tedy komunikačním šumem. To zas měl předpovědět ruský klimatolog. Hurikán "Sandy" je akorát nyní "po ruce", o něj se nyní dá opřít, na něj se dají svést fantastické a senzační předpovědi na zimu a chování klimatu.

86
# 01.11.2012, 22:34

Sílu golfského proudu utváří tisíce činitelů a Sandy je oproti mnohým z nich malá moucha. Její vliv bude a je zcela nepodstatný. Meteorologové o jejím vlivu vůbec nehovoří (výše uvedený článek je více méně nesmysl).

182
# 01.11.2012, 23:28

No jo, už nevěděj na co se vymluvit :D sopky a popel ve vzduchu, Golfský proud, tání ledovců, tání ledu na po'lech, zemětřesení, nyní Sandy :D

# 02.11.2012, 08:10

Pavle, ten článek je zajímavý. Bohužel už jsem nenašel článek, který psal nějaký vědec z „Europského“ institutu na výzkum slunce a sluneční aktivitě. A bylo tam napsáno, že teplota na povrchu slunce obrovským způsobem stoupá a NASA přestala dávat informace. Vím, můžou to být zase spekulace. Podotýkám psal to vědec, ne někdo jako p. Bicera. Možná by bylo zajímavé na toto udělat samostatnou kapitolu
Jinak ve většině názorů s Vámi souhlasím. Problém mám jen s tím koncem. Když pominu dnešní obrovské náklady na energie, což je pro většinu lidí podstatné, je tu jeden fakt. Všichni uvažujeme v daném období, ale před x tis a mil. Lety byla země úplně bez ledu, a byla „plodná“. Ekosystémy se stále vyvíjejí. A uvědomme si všichni jeden fakt, život by ve sněhu, mrazu a ledu nevznikl a proto zima byla našimi předky vždy brána jako období temného období a bídy. To, že někteří ji milují, je jejich právo, ale pokud sedím v teplíčku domova a otočím kohoutkem je fajn. Teď se třeba někteří budete smát, ale existují, podotýkám reálné úvahy na téma vytvoření „umělého“ II slunce a tím zvýšení úrody.
A nyní zpátky k tématu. Jak již psal TOM a někteří , i já předpokládám, že listopad – prosinec budou podprůměrné měsíce a leden a únor nadprůměrné. Zima bude letos mírná, hodně větrná a deštivá. A myslím si, že si doma dokážeme udělat pěkné vánoce i bez sněhu a mrazu  .

54
# 02.11.2012, 09:41

Pedro Salazar
Já sem si též při čtení toho článku vzpomněl na článek z podzimu 2010 který vypustili do světa bulvární media viz. BLESK NOVA a spol. jak psaly že má byt -65st. to bylo celkem absolutní. A ted článek o Sandy. Ten golfsky proud křižuje xxx hurikánu a ještě žádný hurikán moc tu vodu nepromíchal a ještě do toho je silné slunce.

# 02.11.2012, 10:51

Mark

Tiež si myslím, že je to fantazmagória už vzhľadom na to, že objem vody, ktorú vypustili do Atlantiku ľadovce sa nedá porovnávať s objemom vypršaným a vysneženým zo Sandy. Navyše treba zobrať do úvahy, že sa zo Sandy vráti do oceánu približne to, čo si odtiaľ vzala, čiže sa "bilancia vyrovná" a na Golfák a našu nadchádzajúcu zimu by to nemalo mať žiadny podstatný vplyv.

Čo sa týka diskusie o tom, či je lepšia zima krutá alebo žiadna - aká by sa páčila napríklad Flankerovi - tvrdím, že najlepšia je zlatá stredná cesta. Teda primerane zasnežená zima s mrazmi max -15, -20 stupňov. Je už dávno dokázané, že zima bez snehu, či už teplá alebo studená je len na škodu. Extrémne silné mrazy tiež nie sú na prospech, či už sneh je, alebo nie je. To, že sa našim predkom zdala zima ako obdobie temna, je logické. Báli sa všetkého, čo im bralo potravu a čo nedokázali racionálne objasniť. Dnes už moderné poľnohospodárstvo, aj moderná klimatológia vie, že zima primerane studená a primerane zasnežená je prospešná pre zvyšok roka.
Mimochodom, letofilom, ktorí argumentujú všetkými možnými stratami nastávajúcimi počas zím, odporúčam, aby si zrátali škody, ktoré za posledné roky napáchalo extrémne letné počasie. Skúste si tiež zrátať energetickú náročnosť naplno bežiacich výkonných elektrických klimatizácií počas horúcich dní. Možno budete v šoku a zime sa ospravedlníte za zbytočné nactiutŕhanie...

# 02.11.2012, 11:02

pedro Salazar:
A loňské únorové mrazy udělali užitek? jaký? Včechno pomrzlo a to jsme tu měli i sníh a květnové mrazy do dorazily. Zimofilové vždy budou obhajovat mrazy, sníh a led a to je fakt. Apropo, když už tak zkušeně mluvíte o zemědělství, jistě víte, že plodiny jsou geneticky upravené tak, že zima nezima ..... . Jinak v této diskuzy nepokračujme, milujte si zimu, já ji nemusím a rozhodně se ji omlouvat nebudu. Pojďme se vrátit k tématu.

# 02.11.2012, 12:00

Flanker
Tak minimálně slimáku bylo letos abnormálně málo, za to poděkujme mrazům:)

# 02.11.2012, 12:28

Tomkovic:

U nás bylo slimáků stejně jako loni, klíšťata a těch myší, co mi žral brambory nepočítaně. A mrazům děkuji za to, že nebylo žádné ovoce (co nezlikvidoval únor, dorazily mrazy v květnu)..... děkuji to už fakt nechci.

54
# 02.11.2012, 14:03

Flanker
Ty únorové mrazy udělaly o to větší škody že na zemí neležel sníh ten braní tomu aby ten základ pro vegetační část roku nespálil pravě zmíněný mraz.

# 02.11.2012, 18:22

Flanker02.11.2012 11:02:

Evidentne si nečítal môj príspevok dôkladne. Inak by si zistil, že nie som zástancom krutých extrémnych mrazov a už vôbec nie holomrazov.
Chcem primerane zasneženú, primerane dlhú a primerane chladnú zimu, pretože po takej sú vyššie šance na normálny vývoj v ďalších obdobiach roka, okrem iného je sneh dôležitým regulátorom teploty kontinentu. V prípade, že jar nastúpi príliš skoro a ešte k tomu na holú hlinu, euroázijská doska sa rýchlo prehrieva a logickým výsledkom je extrémne leto.

Ospravedlňujem sa moderátorovi auditu za túto vložku mimo témy

# 02.11.2012, 19:41

Pedro Salazar:
Vaše obhajování zimy je přímo tabulkově ukázkové, jako z učebnice. Milujte si ji a obhajujte, jak se Vám líbí. Nepřesvědčil jste mě. Já jsem jiného názoru. Apropo, kolem 10 st. n.l. bylo teplejší období, kdy byly zimy mírné, úroda 2x ročně a i na islandu rostl stromy a vše fungovalo.


Proto konec této diskuze a vraťme se k tématu.

# 03.11.2012, 11:55

Pedro Salazar - souhlasím. Nesnáším léto a taky neříkám, že bychom se bez léta obešli.

Zima je potřeba, nikoliv tuhé holomrazy, ale je třeba mráz a sníh především. Tyhle extrémy v posledních letech nejsou dobré - a to jak v zimě, tak v létě.

Doufám, že letos bude zima průměrná. Tedy se sněhem a přiměřeným mrazem do -15.

Lze někde dohledat výhled na listopad a prosinec? Alespoň nějaké dohady, samozřejmě jak bude nelze přesně předpovědět.

117
# 03.11.2012, 13:10

Martin na bílem koni nepřijede,jelikož bude už od 2 dny dříve na Bohumíra.Toto tvrzení od naší nej.meteoroložky Honsový!O 1 den později výdá výhled a tvrdí stále to samé,jen s rozdílem,že sníh bude od střední poloh.Akorát vydaný výhled od ní v 1.dekádě i 2.dekádě je těžko pravděpodobný,když má být až +14,jinak +10°C!Těžko i na horách napadne!Ta si snad mluví proti sobě meteoroložka....
Musel jsem to opět napsat,radost fakt holka dělá. :D
Dle výhledu od ní bude listopad teplotně dle mně i teplý a až na konci měsíce dočkáme sněžení s mrazem.Srážkově průměrný.

# 03.11.2012, 13:35

Sluneční aktivita klesá a stoupá v intervalu 11-12 let. A díval jsem se na jeden dokument a tam říkali že v roce 2012 je slunce právě nejvíc aktivní takže když bude nedejbože zima jako třeba předminule :D tak možná je to právě kvůli slunci. Ale myslím si že jistý podíl na tom má i člověk!! Jinak přeju si opravdu pořádnou zimu!! :snih::snih:

# 03.11.2012, 14:39

Filip237:
Bez léta bychom se neobešli, protože by jste umřel hlady!!! Když by nic nevyrostlo a neuzrálo. Bez zimy se nic katastrofálního nestane a nikdo kvůli tomu neumře.
Nejsme ve školce, abychom se dohadovali, že? Nechme toho

Jen k té sluneční aktivitě, předpokládá se, že vyvrcholí 2012/2013 a měla by být mimořádná, uvidíme. K tomu, aby byla pořádní zima zatím nic nenasvědčuje.

54
# 03.11.2012, 15:12

Filip237
Pedro Salazar
Taky když se podívate někde na začatek diskuze tak zjistíte že my v zimě stačí bohatě denní teploty molem -2st noční kolem -5st hlavně aby sněžílo dle toho hlavně hodnotím zimu a ne dle toho jestli je -15 nebo -20st.

Luk
Avatar
2
# 03.11.2012, 16:04

Tak jestli bude sluneční vrchol v zimě to ještě neznamená že se to musí tuto zimu projevit :D a to co se týče kolem toho hurikánu tak si myslím že to je taky blbost a kdyby ne tak se to již musí během 14 dní začít projevovat :D

# 03.11.2012, 17:48

Mark - vždyť ano, taky nemusím silné mrazy. Hlavně, aby byl sníh. Holomrazy nejsou dobré pro přírodu.
Když byla zima 2006/2007, kdy bylo abnormálně teplo. Měli jsme spoustu škůdců, ovoce bylo mizerné a tuším že i bylo dost klíšťat. Však máme 4 roční období a bez žádného bychom se neobešli.

Flanker - na Vás jsem ale nereagoval, tak nevím proč ta reakce na mě.

Na sníh je ještě čas....

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.