Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Inverzia a mrholenie

Anonymní
# 16.11.2007, 19:09

V najblizsich dnoch, teda pocas vikendu by sa malo vyjasnit, ale nocne teploty budu od -4 do -12C a denne vystupia tesne nad nulu.
Od pondelka bude pokracovat krasne pocasie, ale pozor - iba na horach, pretoze na ostatnom uzemi bude nizka oblacnost alebo hmla pri ktorej sa moez vytvorit ojedinele mrznuce mrholenie alebo budu pocas celeho dna poletovat snehove vlocky, ale zdoraznujem-len poletovat budu snehove prehanky, ziadne silne a vydaten snezenie.
Takze, ja osobne som rad, ze aspon cez vikend si odpocinieme od zamracenej oblohy a okrem toho, ten sneh co napadal vcera a dnes sa udrzi vdaka nocnym mrazom a nizsim dennym teplotam, i ked sme sa strasne radovali s toho snehu, ktory nam v posledych dnoch robi velku radost.

S pozdravom OLiver.

Az v nedelu 25.11. sa ma ochladit ma byt zamaracene nizkou oblacnostou alebo hmla a na horach slnecno...krasna idilka....

Anonymní
# 16.11.2007, 19:56

tan inverzia bude trvat asi do konca novemra

Anonymní
# 16.11.2007, 20:03

fuuuuuuuuuuuuuuuuuuj inverzia a kedy zas napadne sneh shak s a to secko roztopi

Anonymní
# 16.11.2007, 20:04

Anoo..aj roztopi...najblizsie ochladenie bude pred Mikulasom.....

Anonymní
# 16.11.2007, 20:05

A sneh sa udrzi zväcsa v nizinach, pretoze tam bude inverzia a zaroven aj chladno..na severe bude teplejsie ako na juhu..........

Anonymní
# 16.11.2007, 20:27

Až v piatok 23.11., aj keď ešte bude juhozápadné prúdenie, sa atmosféra začne pomaly ochladzovať na +2 stupne. Vtedy už príde od západu studený front, postupne sa zamračí a malo by najprv asi pršať a potom to rýchlo prejde do sneženia. Avšak zrážok bude málo, odhadujem to len na 1-3 mm. No a za týmto studeným frontom sa zase zvýrazní južné prúdenie teplého vzduchu.
Aj v ďalších dňoch teda predbežne očakávam oblačné počasie a slabé sneženie , viac snáď až v utorok 27.11., a to by moholo napadnúť na Donovaloch 5-10 cm snehu. Avšak tu hrozí, že pôjde o výrazný prílev teplého vzduchu, a tak namiesto sneženia ešte môže byť aj dážď so snehom alebo dážď. A potom zase len oblačné počasie s ojedinelým slabým snežením až do konca novembra. A stále tu bude južné prúdenie v atmosfére, a tak teplota vzduchu aj na Donovaloch asi bude cez deň pravidelne tesne nad nulou a v noci to bude primŕzať na -1 až -4 st. Je možné, že eštre aj niekoľko prvých decembrových dní bude teplých a až cca okolo Barbory budeme zase ťahať sane do dvora.....

© RNDr. Peter Jurčovič

Model predpovede počasia z 16.11.2007

Anonymní
# 17.11.2007, 10:08

V Kosiciach ej momentalen slnecno a 0C a sneh sa stael udrzuje.
S pozdravom OLiver.

Anonymní
# 17.11.2007, 12:25

ja som z filakova a tu mame len malokedy snehovu prikrývku, ani teraz tu nemame sneh a to je vraj po celom slovensku. uz sa mi z toho chcelo aj plakat :( neviete kedy sa ten sneh objavi uz aj tu?

Anonymní
# 17.11.2007, 17:52

A v akom regione sa nachadza Filakovo????Aha, na juhu stredneho Slovenska, tak to mas pravdu, nachadzate sa v nizine...
My tu v Kosiciach mame snehovu pokryvku a asi tak 5 cm stareho snehu.

A nie som sklamany z toho, ze uz nebude snezit a doteraz neviem preco mi
nie je smutno.

Anonymní
# 17.11.2007, 18:00

Ja asi viem preco.....lebo zima nie je o tom, aby 11.11. napadol sneh a aby vydrzal presne do konca februara. Budeme radi, ze nam napadol sneh aj v najnizsich polohach na Slovensku...........
A okrem toho, zima este ani zdaleka nekonciiiii....ved ako by sme sa potom radovali zo snehu, keby padal kazducky den v roku...ake by to bolo????
Vobec by sme sa ani netesili na Vianoce a ten Vianocny mraz a sneh a poriadnu poladovicu....
Noo tak...........Je pravda, ze aj ja som sklamany a taktiez aj zhrozeny z tych prognoz, ze do konca Novembra budeme zrejem chodit za snehom, len nad vysky 1500 m.n.m.
Tak ale to sa este moze zmenit, ale Mikulas pride urcite na saniach a nie na helikoptere.
S pozdravom OLiver.

Anonymní
# 17.11.2007, 18:14

Neviete nahodou, ze aky bude januar z hladiska klimatologickej predpovede pocasia?????

Anonymní
# 17.11.2007, 18:56

Model predpovede počasia z 17.11.2007

Čo dodať. Tento model je určite lepší, ako bol ten včera, i ked´je stále dosť teplý. Ale aspoň nám dáva nádej na ochladenie začiatkom decembra. Do grafu teplôt som vsunul bodkovanú čiaru, ktorá vyjadruje skutočnú teplotu v 1000m, teda nielen potenciálnu. Výška potenciálnej a reálnej teploty v 1000m je rozdielna v situáciách, ked´prevláda inverzný charakter počasia s nízkou oblačnosťou a spravidla je reálna teplota nižšia ako potenciálna a pri nízkej oblačnosti býva dokonca nižšia, ako údolná teplota, napriek tomu, že je inverzia. Ak by sa v prognóze tento model vyplnil, sneh nám určite vydrží.

Anonymní
# 17.11.2007, 19:01

Sneh sa udrzi az do konca novembra...................:) :) :)
Dakujem inveryzii...............ona nam to splniiii.
S pozdravom OLiver.:snih: :snih: :slunce: :slunce:--------------------------------------------------

Anonymní
# 17.11.2007, 19:16

Od 2 Decembra bude snezit.....dovtedy sa sneh udrzi........ale skor do konca tohto najblizsieho tyzdna by sa mal sneh udrzat............

Anonymní
# 17.11.2007, 19:56

hej len viem inverzia bude do 3decembra ale hlasaju otplovanie az na 10c:( :(

Anonymní
# 17.11.2007, 19:57

od 3decembra ma pris snech:snih: :snih:

Anonymní
# 17.11.2007, 19:59

Od 2 decembar ma prist sneh na vychod.........ale 10 C nemoze byt....len na horach...tu v nizinach a kotlinach bude do 4C...
.

Anonymní
# 17.11.2007, 20:01

ale ten snech pojde vsade?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.