V najblizsich dnoch, teda pocas vikendu by sa malo vyjasnit, ale nocne teploty budu od -4 do -12C a denne vystupia tesne nad nulu.
Od pondelka bude pokracovat krasne pocasie, ale pozor - iba na horach, pretoze na ostatnom uzemi bude nizka oblacnost alebo hmla pri ktorej sa moez vytvorit ojedinele mrznuce mrholenie alebo budu pocas celeho dna poletovat snehove vlocky, ale zdoraznujem-len poletovat budu snehove prehanky, ziadne silne a vydaten snezenie.
Takze, ja osobne som rad, ze aspon cez vikend si odpocinieme od zamracenej oblohy a okrem toho, ten sneh co napadal vcera a dnes sa udrzi vdaka nocnym mrazom a nizsim dennym teplotam, i ked sme sa strasne radovali s toho snehu, ktory nam v posledych dnoch robi velku radost.
S pozdravom OLiver.
Az v nedelu 25.11. sa ma ochladit ma byt zamaracene nizkou oblacnostou alebo hmla a na horach slnecno...krasna idilka....
Diskuse o počasí Inverzia a mrholenie
tan inverzia bude trvat asi do konca novemra
fuuuuuuuuuuuuuuuuuuj inverzia a kedy zas napadne sneh shak s a to secko roztopi
Anoo..aj roztopi...najblizsie ochladenie bude pred Mikulasom.....
A sneh sa udrzi zväcsa v nizinach, pretoze tam bude inverzia a zaroven aj chladno..na severe bude teplejsie ako na juhu..........
Až v piatok 23.11., aj keď ešte bude juhozápadné prúdenie, sa atmosféra začne pomaly ochladzovať na +2 stupne. Vtedy už príde od západu studený front, postupne sa zamračí a malo by najprv asi pršať a potom to rýchlo prejde do sneženia. Avšak zrážok bude málo, odhadujem to len na 1-3 mm. No a za týmto studeným frontom sa zase zvýrazní južné prúdenie teplého vzduchu.
Aj v ďalších dňoch teda predbežne očakávam oblačné počasie a slabé sneženie , viac snáď až v utorok 27.11., a to by moholo napadnúť na Donovaloch 5-10 cm snehu. Avšak tu hrozí, že pôjde o výrazný prílev teplého vzduchu, a tak namiesto sneženia ešte môže byť aj dážď so snehom alebo dážď. A potom zase len oblačné počasie s ojedinelým slabým snežením až do konca novembra. A stále tu bude južné prúdenie v atmosfére, a tak teplota vzduchu aj na Donovaloch asi bude cez deň pravidelne tesne nad nulou a v noci to bude primŕzať na -1 až -4 st. Je možné, že eštre aj niekoľko prvých decembrových dní bude teplých a až cca okolo Barbory budeme zase ťahať sane do dvora.....
© RNDr. Peter Jurčovič
Model predpovede počasia z 16.11.2007
V Kosiciach ej momentalen slnecno a 0C a sneh sa stael udrzuje.
S pozdravom OLiver.
ja som z filakova a tu mame len malokedy snehovu prikrývku, ani teraz tu nemame sneh a to je vraj po celom slovensku. uz sa mi z toho chcelo aj plakat neviete kedy sa ten sneh objavi uz aj tu?
pozrite sa sem http://www.ceskatelevize.cz/teletext/index.php?pag...
A v akom regione sa nachadza Filakovo????Aha, na juhu stredneho Slovenska, tak to mas pravdu, nachadzate sa v nizine...
My tu v Kosiciach mame snehovu pokryvku a asi tak 5 cm stareho snehu.
A nie som sklamany z toho, ze uz nebude snezit a doteraz neviem preco mi
nie je smutno.
Ja asi viem preco.....lebo zima nie je o tom, aby 11.11. napadol sneh a aby vydrzal presne do konca februara. Budeme radi, ze nam napadol sneh aj v najnizsich polohach na Slovensku...........
A okrem toho, zima este ani zdaleka nekonciiiii....ved ako by sme sa potom radovali zo snehu, keby padal kazducky den v roku...ake by to bolo????
Vobec by sme sa ani netesili na Vianoce a ten Vianocny mraz a sneh a poriadnu poladovicu....
Noo tak...........Je pravda, ze aj ja som sklamany a taktiez aj zhrozeny z tych prognoz, ze do konca Novembra budeme zrejem chodit za snehom, len nad vysky 1500 m.n.m.
Tak ale to sa este moze zmenit, ale Mikulas pride urcite na saniach a nie na helikoptere.
S pozdravom OLiver.
Neviete nahodou, ze aky bude januar z hladiska klimatologickej predpovede pocasia?????
Model predpovede počasia z 17.11.2007
Čo dodať. Tento model je určite lepší, ako bol ten včera, i ked´je stále dosť teplý. Ale aspoň nám dáva nádej na ochladenie začiatkom decembra. Do grafu teplôt som vsunul bodkovanú čiaru, ktorá vyjadruje skutočnú teplotu v 1000m, teda nielen potenciálnu. Výška potenciálnej a reálnej teploty v 1000m je rozdielna v situáciách, ked´prevláda inverzný charakter počasia s nízkou oblačnosťou a spravidla je reálna teplota nižšia ako potenciálna a pri nízkej oblačnosti býva dokonca nižšia, ako údolná teplota, napriek tomu, že je inverzia. Ak by sa v prognóze tento model vyplnil, sneh nám určite vydrží.
Sneh sa udrzi az do konca novembra...................
Dakujem inveryzii...............ona nam to splniiii.
S pozdravom OLiver. --------------------------------------------------
Od 2 Decembra bude snezit.....dovtedy sa sneh udrzi........ale skor do konca tohto najblizsieho tyzdna by sa mal sneh udrzat............
hej len viem inverzia bude do 3decembra ale hlasaju otplovanie az na 10c
od 3decembra ma pris snech
Od 2 decembar ma prist sneh na vychod.........ale 10 C nemoze byt....len na horach...tu v nizinach a kotlinach bude do 4C...
.
ale ten snech pojde vsade?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.