tuhle noc asi ještě ne, ale na neděli tipuju -39.8°C na Jezerní slati. Ale musí se vyjasnit na celou noc. Honba za rekordem je až histerická, ale vzhledem k nestejným stanicím nemá význam. Rozdíl mezi Litvínovicemi a Horskou Kvildou bývá dnes 15 stupňů.
Netroufám si tipovat ... taky záleží čím a kde to budou měřit. Pokud to píchnou u zemi do sněhu, tak pak to bude mít asi hodně. Myslím, si že té 40.ky to nedosáhne. Přeju jim teplejc
Sokurka Šumava v ten den měla tuším vyšší teploty, celkově v tom roce ty teploty na horách o tolik nižší nebyly. To spíše v jiných letech, to bych řekl, že tam klidně -50 °C bylo. Ona se ta teplota odvíjí i od výšky sněhové pokrývky. Letos je obrovský rozdíl mezi sněhem na horách a v nížinách (pár centimetrů x skoro dva metry) - z toho plynou obrovské rozdíly v minimálních teplotách na horách a v nížinách. Je to složité.
Kvilda-Perla kolem -43°C,Č.Budějovice -27°C,Praha -24°C,Plzeň -26°C,Kocelovice -30°C.Tak schválně. Netipuji jen kotliny,ale také pro města a to by bylo velice extremní také pro nás(kolem -25°C!)
tahle zima se s těmi rekordními opravdu srovnávat nedá až se budou teploty i v nížinách dostávat k -40 °C můžeme ty zimy srovnávat, rozdíl mezi Perlou a Litvínovicemi mohl teď být i necelých 20 °C, podle mě na tich mrazových lokalitách už pod -50 °C být klidně mohlo v minulosti bylo hodně chladnějších zim než ta v roce 1929, Petr12 to by mě zajímalo jaký má vliv výška sněhu jako větší izolace při vyzařování zemského povrchu??? můj tip je -42,3 °C už sem tipoval na pocasi-volary.cz , tady zatím kvůli stálému slabému větru teplota nízko nejde teď už je pod -20 °C a níž už se jí nechce
Muj tip je ze na kvilde bude -32 a na perle -38 maximalne! Letos si myslim ze rekord nepadne, kdyz mohl, zkazila to oblacnost.
Pro: Radim92:
-70 st.C?, pochybuji, kdyz je totiz uz i v nizinach takovy mraz(-40 st.C) tak vzduch uz nemuze byt instabilni, teploty by byly i na perle uz rovnatelne s temi v nizinach.