Diskuse o počasí Velice silný vítr a sněžení 5.1.2012
Pavel53
díky ale stejně je m divné,že nad 700m prší s deštěm
Právě od vyších poloh má napadnout místy až 70cm jak jsem zveřejníl na předchozí strance článek
Koukám že v Německu je pěkná squall line
V Praze zde u mě sotva 1mm, chvíli foukalo brzo ráno a pak dopoledne v občasných nárazech. Takže "Andrea" nás tu více než šetřila. Srážky co jdou se dle předpovědi uchýlí hlavně do vyšších poloh, kde tedy toho sněhu napadne hodně. Předpovědi stále podobné. Vítr zesílí ještě večer a v noci na OF.
tak 5.1. v 18 hod. večer Pec p. Sn. 82cm (ráno 60cm), Šerák a Lysá hora 62cm (ráno 46cm), Churáňov 46cm (ráno 24cm). Dosavadní srážky za dnešek Černý důl 60mm (max. 8mm/hod.), Prášily za dnešek 52mm (max. 7mm/hod.) Pec 49mm (max. 4mm/hod.) Maximální nárazy na Milešovce 34 m/s, na Šeráku 30 m/s, na Lysé hoře 28 m/s, v Kocelovicích 26 m/s, na Churáňově a v Praze na Karlově 24 m/s.
Mě to víceméně překvapilo. Čekal jsem maximální nárazy alespoň kolem těch 80km/h, ale to nebylo ani náhodou. Max vítr byl 58km/h v 5hodin ráno, a náraz maximální byl dokonce ve cca ve 3ráno a hodnota 58km/h....jak koukám do statistiky tak víc foukalo během 3minulých týdnů...ale chápu že jinde to fičelo.
Ten vítr konečně zklidnil hormony, leč naštěstí nebyl tak silný jako u Kyrila. (naštěstí) Myslím že to bylo těsně pod Emou. Máme pár cm sněhu, ve vyšších místech je snad kolem 10cm a více. V Sobotu spíše přituhne, v neděli už méně a začne se zase postupně oteplovat Na Středu hlásí maxima až +8 Takže zase to zmizí ... Fakt zima na palici
No slabší to bylo určitě jak ema a o dost byl to skoro normální silnej vítr čekal jsem od toho teda víc, ale má se zase oteplovat a tím pádem opět z proudění oceanské a další naděje na nějaké vichry
http://meteo.hys.cz/articles.php?article_id=249
Pěkně shrnuté!
Dle větru byl Joachim(41m/s)2.nejsilnější po Kyrilovi(51m/s),Andrea byl na vítr slabší,ale na srážkách silná pro hory!
Pěkná stránka,doporučuji na článek Meteoročenka 2011.
Pro space pardon, ale s kyrillem se to vůbec srovnat nedá
Tomastornado
Srovnával jsem to jen dle max.nárazu.Jinak je to tak,nedá se to srovnat.
Kyrila si pamatuji,jak vál.Kyril zasáhl celou republiku i na jihu,ve všech nadm.výškách udělala pořádný bordel.
Ve Strakonicí kolem 22h bez elektřiny a vítr vál silně dál až do rána,i když postupně mírnil.
Další níže ze čtvrtka na pátek,ale vítr určitě bude slabší než Andrea....
O vítr já nestojím pokud nejsem doma.
Tak "Kyrill" je právě uveden jako vzor všech větrů v nedávné historii. Tzn. byl skutečně výrazný a přinášel velmi až extrémně silný vítr. "Emma" byla pak také silná, nicméně pro nížiny to bylo dosti rychlé - celkově vlna postupovala velmi rychle, vzpomeňme ráno na západě ČR a brzo odpoledne už téměř opouštěla ČR.
"Kyrill" se blíží: URL.
"Kyrill" přešel stř. Evropu: URL.
A navíc při emě a kyrillovi, nás přešel poměrně silný pás bouřek to u joachima a andrei ne, ta níže ze čtvrtka na pátek bude obdobná jako andrea ne slabší nárazy v nížinách 54-72 na horách místy až 100km/h, to bylo u andrei podobné možné o něco málo víc no
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.