Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Diskuse o počasí Přechod studené fronty - 27.5. 2011

72
# 25.05.2011, 13:51

Tak po delší době se nám opět nabízí výraznější studená fronta. Je taky docela pravděpodobné že ji místy doprovodí silnější bouřky protože na východě území v pátek před frontou stihnou teploty vyšplahat k letním 25°C.
Fronta nás začne ovlivnovat během čtvrtečního večera kdy může do čech přinést místy přehánky nebo bouřky během noci na pátek pásmo částečně zeslábne a během pátečního dne bude opět nabírat na síle pásmo bude postupovat od Z až JZ k východu. Jak to vidíte vy ? zaprší konečně pořádně nebo nám stále zůstane sucho ? přičemž můžu ještě podotknout že na příští týden je v plánu předpovědních modelů další studená fronta která by se měla nad náma vlnit delší dobu ale do té doby času dost uvidíme jak se to bude dál vyvíjet ;-) :blesk: :prsi: :slunce: :oblak:

72
# 25.05.2011, 13:55

Podle modelu GFS a podle jeho sumarizace to vypadá že nejvíce srážek spadne na Šumavě

117
# 25.05.2011, 14:22

http://www.meteocentrum.cz/druzice/srazky.php
Jestli to je fronta co je na Britských ostrovech,tak jde hlavně na severní kontinent.Zajimavá fronta je ve Španělsku,ale ta nás nemá zasáhnout.Otázka zní,která to fronta je?Tamta fronta na Britských ostrovech půjde hlavně severně a nás zásahne pokud co nejslaběji!
Takže kromě ochlazení nic nebude.

10
# 25.05.2011, 16:19

Tak já tady napíšu bohužel s úplně odlišným názorem. Ochlazení bude ale taky i se silnýma bouřkama. Bude se jednat o studenou frontu, která k nám postoupí z Britských ostrovů a v počasí nás začne ovlivňovat ve čtvrtek odpoledne a večer na Z Čech, jak už řekl Radek. Podotknu že s frontou, která je ve Španělsku se spojí a v alpské oblasti se bude vlnit. Tato studená fronta se bude táhnout od Španělska až po Norsko. Vlivem teplot a vlnění bude docházet k vytváření bouřkové činnosti, což myslím brzy potrvrdí ČHMÚ se svou výstrahou. Modely s ní moc dobře počítají a potvrzují tyto věty. Západ by se měl obávat od čtvrtečnho večera do pátečního poledne. Východ naopak od pátečního poledne do sobotní noci. Co se týče dalšího týdne tak by se nám měly vrátit letní teploty (vyloučeny nejsou ani tropické teploty). Tyto teploty by nám měla ukončit další studená fronta, která by zatím podle předpokladů mohla být svým vlivem podobná této. Ovlivňavt by nás měla od úterý. To je ale ještě daleko :)

86
# 25.05.2011, 16:38

Bouřky na této frontě se řeší zde: Bouřky 26.5. (večer). Zde můžeme řešit srážky a ochlazení (v pátek se čekají již bouřky jen na Slovensku).

72
# 25.05.2011, 17:26

Petr12
toto téma je určeno pro bouřky které budou zítra v čechách já jsem psal téma obecně o postupu fronty. Navíc si myslím že bouřky budou i v pátek a na slovensku i v sobotu.

117
# 25.05.2011, 18:41

Jen zaprší aspoň,bouřky největší pravděpodobností v čechách ve čtvrtek,ale silné nebudou,prostě jak je známe.Pátek bude doznívat déšt v čechách,pak večer na Moravě a ve Slezsku.Hlavně,at neprší večer! :-D

72
# 25.05.2011, 18:51

Petr12
Já myslím že v Pátek budou bouřky především u nás a hlavně na Moravě odpoledne na Slovensko dojdou oslabené během noci na sobotu ale to bude spíš už jen zbytek

10
# 25.05.2011, 18:56

Petr12
No bouřky se v pátek čekají na slovensku ale to až večer, na Moravě a ve Slezsku taky budou a mohou být i silnější. Myslím že toto téma zde kldině být může, dejme tomu že tamto se týka večera a tohle se týká celkovému postupu fronty a pátku. Já myslím že určitě bude vydána výstraha ČHMÚ na bouřky.

72
# 25.05.2011, 19:30

Tak Výstraha chmú je vydávána poslední dobou skoro pořád když je nějaká sitelnější studená fronta o tom bych nepochyboval rozhodně alespon 1. stupen bude a to pak teprv bude článků zas ovšem at všechno nepřechválíme stále je dost času na to aby se to mohlo změnit však ten už při večerní aktualizaci GFS to nevypadá tak dobře jako před tím ale já věřím tomu že se to opět během zítřka zlepší ostatní modely to stále vidí dobře jen GFS právě trochu couvl ale to je už jeho zvykem :)

117
# 25.05.2011, 21:50

Tak aladin s těmi srážkami vidí dobře pro čechy až do večera v pátek.Ted jen jestli to vůbec tak bude.

72
# 25.05.2011, 22:30

No Je to fakt že to vidí dobře pro čechy samozřejmě bouřky se nevyhnou ani čechám co si budem povídat jsou to jevy lokální tedy není možno je předpovídat den dopředu to je hloupost ovšem taky každý zbystří automaticky když chmú vydá výstrahu ale není důvod zbystřovat když ty bouřky se zrovna na daném území nevyskytnou potom je spousta lidí zklamáno nebo naopak jsou rádi. Tady u nás jsme ještě žádnou velkou bouřku letos nezažili většinou nás obcházely ale my jsme tady na to tak trošku zvyklí a vůbec mi to zatím nevadí když má člověk tu trpělivost vydržet tak se dočká a to pak právě stojí za to ! Ovšem pro Moravu to taky bude dost velká zábava stačí kouknou na slovenského aladina ale i ten náš stojí za to :)

117
# 26.05.2011, 11:28

Tak i na tenhle stránce,říkají,že budou ojedinělí silné bouřky,takže jako vždy-žádný extrém!Ani ta samotná studená fronta je zatím nic moc viditelná,i když předpověd zkreslují tak,že na uzemí ČR bude sílit během večera a srážkově měla být významná až do pátečního večera a takřka bouřky na Moravě nepočítají.jen se rapidně ochladí,o 11°C. :!!:

72
# 26.05.2011, 13:41

space
moc bych se neobrácel na předpovědi které píšou zde na in-počasí myslím si že ČHMÚ píše za vše svou vydanou výstrahou která se netýká pouze východních čech jinak platí pro zbytek území 1 stupen a srážky do 30 mm v bouřkách ,také kroupy a nárazový vítr ve výstraze také zní , že bouřky se v pátek odpoledne objeví i na Moravě a ve Slezsku takže takřka s tím počítají také a já je rozhodně nevylučuju přeju je jak čechám tak moravě a slezsku protože opravdu té vody je potřeba všude kde mají sucho a nepršelo 14dní jako právě zde u nás. Nevím jak se cítí ostatní, už je ale určitě nebaví zalévat zahrádku každý den jako mě :!!: :prsi: :blesk: :prsi:

10
# 26.05.2011, 15:42

space
Ano, je to přesně tak jak říká Radek. Bouřky se nesmí podcenit. Zítra se na V čeká celkem pěkný šrumec. Poukážu třeba na skywarn tam zatím vydali výstrahu pro Z čech a podívejte se na aladina a co nám na ten Z kreslí. Jestli s tímto dali výstrahu na Z tak se to nedá srovnat s tím co kreslí aladin zítra pro V. Skywarn určitě svoji výstrahu doplní ještě dnes, či nejpozdji zítra. Fronta zatím není nijak výjimečná od ostatní, ale bude se vlnit a bude narůstat a změní se v celkem velkou obludu :)

117
# 26.05.2011, 16:04

Dandy
No budu zvědav,nyní mě zajímájí ty předbouřkově jádra,třeba nyní v Německu pod Munchen(Mnichov)!Tam je velmi silná bouře,jen otázka,jaké formě dorazí k nám.Vypadá to směr pro jih republiky!

72
# 26.05.2011, 16:46

Ano od západu se žene silná bouřka jelikož to ouvisí s frontou tak myslím že bude pokračovat i během večera

117
# 26.05.2011, 18:14

http://www.in-pocasi.cz/radarove-snimky/
Taková tenká linie bouřek se vytvořila,směr na východ až jv,měla by zasáhnout přímočaře vše v čechách.Intezita není tak extremní,ale doprovodí velké nárazy větru,tak mi to připadá!
Na hranicí mezi Německem a Rakouskem stále zdržuje bouřkové jádro,ale to jen na jihu,sever pásmo trvalých srážek.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.