Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky 28.-29.8
Francois
Ty bouřky mají odlišný směr postupu než srážkové pásmo zatim jdou spíše k východu
spurdo
Tak minimálně takto to vidí autor dnešního Estofexu. Jedna věc je jak se s nimi počítá a druhá věc je realita, co skutečně udělají s podmínkami.
https://x.com/Djpuco/status/2093411533044830402
Tak nadějné oživení od Alp v jižním Bavorsku už opět slábne, vydrželo necelou hoďku, bleskově už je to téměř mrtvé..Snad to později přinese trochu deště..
Aidamkoo
Aspoň že tam, kde je to teď nejvíc třeba, jde teď snad něco solidního..
Přeju, ať vám tam naprší co nejvíc
Tak ta "Znojemská supercela" byla parádní ojeb. Projela jen pár stovek metrů západně od baráku. Tady se jen chvíli zvednul vítr a spadly tři kapky, i když podívaná teda nádherná. Zajímal by mě rozbor nějakého odborníka přes orografii, proč to letos východ Znojma nikdy netrefí. Jako chápu ,že na západě to jde, protože tam jsou lesy, trochu kopce, údolí Dyje atd. Ale často to chodí i těsně východně přes nížinu. Možná vliv rozsáhlé průmyslové zóny?
Ty Čechy to moc nezalélo teda, včil by mělo zalét na Z a snad i J Moravě; je fakt že tam je teď vody potřeba, byl jsem pracovně v Čechách (Praha a Doksy) a tam je sucho trochu míň poznat než na Z a J Moravě, nejspíš díky minulému pátku. SZ a JZ Čech nehodnotim, páč tam jsem nebyl, ale, co jsem tady slyšel, tak jsou spolu s J Moravou na "stupních vítězů" sucha v ČR.
Tady černá díra v závětří BK bude opět sušit hubu, nezbývá než doufat v září a držet pěsti Jadrance
Každopádně mě dost pobavilo to, jak média teď dělají z té zdechnuté SC totální extrém. Když dávali zprávy, že hrozí extrémní bouřky, tak teď přeci nebudou za blbce, že
FelipeFrsag
jaká média hrozila extrémníma bouřkama?
Francois
Díky. Míří to zatím pod Brno, tak uvidíme. Letošní srpen jak říkám s 10mm 2. nejsušší v historii. Je to špatné letos celé léto, ale srpne absolutní král sucha. Nečekal jsem, že něco troufne už tak špatný červen. Koukám, že na JZ Čech celkem pěkné odrazy. Snad taky sprchne solidně.
Daniel Moudrý
Novinky.cz. samozřejmě to nevydali přímo oni, ale s odkazem na estofex. Mě to jen přišlo vtipný, jak následně vydali zprávu na tu samotnou SC.
Před sedmou hodinou přešla jihem Čech úzká lajna s převážně oranžovým odrazy na radaru, k tomu velmi skromná světelná a zvuková show. Jak bývá zvykem, lajna byla zvýrazněná směrem od Křemžské kotliny do ČB, kde spadla skoro desítka, zatimco na zahradu u Krumlova cca 5. Nic většího jsem nečekal, takže velké zklamání to není, co by za to někde dali, že...a mozna ještě nějaký déšť z Bavorska přijde. Oproti vrcholu léta je situace tady podstatně lepší, i s ohledem na pokles denních teplot a výparu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.