Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Osobně si taky myslím, že může do veder hodit vidle nový hráč, a to jsou rozsáhlé požáry ve Francii co se vymkly kontrole, nyní jejich kouř zahaluje zatím jen Francii, protože od Německa dál, je jiné proudění. Ale to se začátkem příštího týdne změní a naopak budeme na přímé trase Francie-ČR, pokud budou požáry dál zuřit, bude plechové nebe i u nás, otázka je, co to udělá s teplotama a jestli to nevyvolá nějaké srážky.
Pokud vyjde to co kreslí nejnovější Ecák, je reálně možné, že dopadneme jako před lety obec Lytton v Kanadě 29. června 2021, kde 3 dny po sobě překonávali celostátní rekord (+49,6°C) pak stanice přestala měřit, protože část obce shořela při požárech.
Klokan_0
ECMWF drží teploty nad 38 °C až do pátku 7.8. Kdy horka skončí, je hodně nejisté ještě.
Klokan_0
Zmírnil? Díváme se na stejný GFS? Od příštího čtvrtka po celý víkend stabilně teploty 20-27°C v 850 hPa, 2015 hadr
Spíše je to výstup od výstupu horší, protože se to neustále prodlužuje.
Začínám mít existenční obavy o některé ekosystémy v již suchých oblastech. My si to chlazený pitíčko vezmeme z lednice, ale co má dělat lesní zvěř, ptactvo a hmyz, pokud bude 5-7 dní v kuse skoro 40°C? Nejsme ve Španělsku, kde jsou na to ekosystémy připravený (skoro bez života). Bavíme se tady o nenapravitelných škodách na porostech i fauně. Pro mě z pohledu oboru zemědělce/lesníka/školkaře je tahle situace více než vážná a dopady mohou být-budou mnohem horší, než si aktuálně mnozí dokáží vůbec představit. Už teď je třeba jisté, že v oblastech kde přetrvává několika měsíční sucho a neurodily se náletové bobuloviny v lesích a kolem polí, nebudou mít nemigrující ptáci co žrát. A to je jen špička ledovce, který se nám bortí pod nohama v přímém přenosu. A někdo má takovou kuráž, že si vezme popcorn a jde vysírat ostatní na fóra.
Ale co se divim, lidi jsou jebnutý, svět nám hoří před očima, miliony let staré pralesy mizí kvůli prasečinám v marketech (tak snad vám ta nuttela šmakuje). Vše se betonuje, narovnává, kácí, roční průměry lezou ne o desetiny ale o celé stupně nahoru, ale lidi jsou vysmátý a čeká se asi na zázrak . Já už víru v lidstvo ztratil, podle mě jsme tu zlomovou hranici už dávno překročili, planeta je zničená.
Ále nebude tak zle.
Za měsíc začne děckám škola a ještě rádi budeme vzpomínat jak fajně bylo teplo, když bude deštivo a 15 C.
Hledejme na tom současném letním počasí pozitiva a nejenom mračouny.
Příroda se lehce adaptuje.
U nás si zemědělcí pískaj. Kukuřice a ječmem rostou před očima a zemědělec jen přepočítavá budoucí cinkající zlaťáky.
Počty přemnožené vysoké, divokých prasat a zajíců budou alespoň zredukovány a áno myslivci a lesníci nebudou mít plné mražáky zvěřiny a měsíčni vychlastávačky, tzv.myslivecké hody.
V tom vidíte asi problém.
Jinak se zvířatama žádny větší problém nezaznamenavám. Ba naopak odchytné a zachranné stanice fungují skvěle. Zoologické zahrady taky fungují a prosperují.
Osobně bych stavěl další (good business) a zajistíme si oddechová místa se spoustou popkornu a zmrzliny, což i naše ratolesti v budoucnu occení.
Koralovec
Podle tvé mluvy a podle toho jak si happy jak dva grepy typuju, že jsi z oblasti, kde letos problém s vodou není, a že to je oblast, která netrpí na vysoké teploty.
Takový lidi "miluju", ty totiž kážou vodu nejurputněji. Aneb u mě problém není, tak není nikde. Říká se tomu mít hlavu ve svým zadku. Občas si jí vytáhni, možná bys koukal jak málo stačí, aby se to sesypalo jako domeček z karet.
Běžná, nebo jen mírně podprůměrná úroda na polích je jen na malé části území, jsou to spíše jen malé regiony na Ostravsku, v Beskydech, Jeseníkách, nebýt dotací EU a dovozu obilí (mimochodem z Ukrajiny), dopadneme jako v roce 1947. A to je léto vlastně jen v polovině, nikde není psáno, že úderem září přijde chladno a déšť. V tom roce 1947 byly září a říjen teprve nejsušší měsíce z celého roku.
Severné od Prahy je teď (neděle před polednem) obloha skoro zatažená. Néco z toho je oblačnost nasouvající se fronty, ale jak tady někdo psal, může tam být přimíchán i kouř z ohňů ve Francii.
Přechod fronty brzy ráno nebude mít nejlepší načasování pro vznik bouřek. Je pro mě velkým otazníkem, jestli se v Čechách vůbec bouřka vyskytne...
Zároveň bude po přechodu jasněji ohledně intenzity blížící se horké vlny. Nevylučoval bych možnost, že právě vysoká oblačnost / zákal / kouř z JZ Evropy způsobí zmírnění teplotních extrémů a zabrání v Čechách překročení +40°C.
A je zajímavé že všichni co to zlehčujou jsou většinou MS kraj nebo obecně V/SV ČR případně hory. Čím to asi bude pánové? Prostě u vás prší nejvíce a teploty jsou nejnižší takže klasicky sytý nevěří hladovému a zlehčuje to. Trocha empatie by neuškodila. Neříkám že hysterie je na místě, ale každý asi ví nejlépe jak vypadá příroda okolo něj a pokud hrozí opravdu nějaká katastrofa tak by to bylo dobré zdokumentovat a šířit dál ať jsou jasné důkazy na to co se děje a nikoliv jen domněnky na internetu.
Ale bohužel pomalu ale jistě prostě naše česká krajina dostává zabrat a nemyslím si že je šance na nějaký obrat. Spíše se to bude pomalu a plíživě zhoršovat ještě několik desetiletí, protože lidé jsou nepoučitelní a pro svoje pohodlí klidně přírodu obětují.
Zadna katastrofa nebude, proste sucho jako kazdy rok. Tady je pomalu extremni sucho uz ted, ale tady je defakto celej rok
Intersucho
JohnyG
Já netvrdím že sucho není ale proč tu teda nikdo nenahraje fotky těch suchých lesů atd.? Maximálně tu dají fotky suchte trávy posekáme na 1cm. Já moc dobře vím jaké je mít sucho každý rok že se člověk musí chodit koupat k příbuzným. I tohle přehánění o suchu je trollovani tak jak jiné věci.
A dál jsem si čás a prošel jsem spousty stanic co měřili v roce 2015 a teď a prakticky na všech byla vlna veder v roce 2015 horší než ta v červnu letos. Sice ano úplně maxima byly letos 1-2 dny vyšší o nějaký 1-2 stupně. Ale v roce to trvalo mnohem déle. Chvíli to vypadalo že teď ta vlna by se mohla vyrovnat roku 2015 ale tim jak se to teď ubira tak to tak nevypadá ale ještě není nic jisté.
Samik
No asi máte pravdu že 2015 byla ta vlna veder horší. I když posoudit to můžeme asi až tak za týden teď je na to ještě opravdu brzo. Každopádně nikdo tu myslím nepsal, že tohle je nejhorší vlna veder všech dob nebo jsem to někde přehlédl? Prostě je tu jenom hodně nářků na sucho a věřím, že jsou místa v ČR které jsou na tom opravdu špatně možná i hůř než v roce 2015 nebo 2018. Letos prostě vůbec nejsou nějaké plošné vytrvalé deště a už od března jsou srážky hodně regionálně odlišné. Takže pokud jsou místa, která měla fakt smůlu na bouřky tak si myslím že tam může být sucho opravdu brutální a to nějaké mapy od intersucha nevystihnou.
Jinak si nemyslím, že přijde nějaký hromadný kolaps ekosystémů to je asi přehnané, ale ta změna bude pomalá a plíživá a to je na ní to nejhorší že to pak bude většina společnosti zlehčovat jako že se nic neděje. Prostě naše krajina bude dál vysychat a vody bude méně a méně a musíme si na to bohužel zvykat a snažit se vodu co nejvíce zadržovat. Ale když neprší tak není moc co..
Samik
Až na takový detail, který si nikdo neuvědomuje. V roce 2015 sucho vznikalo a nejhorší bylo v srpnu na konci veder. Letos to sucho je už nyní horší, a ještě před vedry (ne všude, ale Domažlicko, Klatovsko, JM)…
Bagatelizujte, mávejte rukou, neveřte. Ono už i na histerii je pozdě, teď už můžeme jen přihlížet co se bude dít. A tam kde máte víc jak 5% vody v půdě, dobře pro vás, jiní takovy štěstí nemají.
Ps: letos jsme přišli na pozemkách o sazenice stromů za desetisíce, nulová šance na uchycení mimochodem jižní ekotypy druhů stromů určené pro lesy budoucnosti. Lesy a pozemky v našem okrese nejdou již zalesňovat..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.