Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno s letními teplotami

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

# 28.07.2026, 11:04

Samik
Geniální 😂😂
Západní Čechy jsou samozřejmě dva kraje , Plzeňský + Karlovarský ..
Tak se to učilo za mě a učí i teď a tak to je..
Zeptej se tam u vás třeba přes hranice, nějakých Poláků, i ti to budou vědět.😂😂
Co tam máš dál, nějakou další lobotomii?

116
# 28.07.2026, 11:06

Jak bude o víkendu to ví jen bůh..teď to GFS zase stabilizoval, uvidíme co v další aktualizaci :D a srážky vymazal..

52
# 28.07.2026, 11:11

Tento rok je vidět jak je El nino silné ve španělsku jsou požáry 4 krát větší než minulý rok a to hlavně kvůli velkému nedostatku vody a úmornému vedru, ve Francii požár ohrožuje Bordeaux a u nás naštěstí ještě požáry nejsou ,ale jinak na tom srážkově a teplotně nejsme o moc líp. Musíme si uvědomit že letos jsme naměřili 2 krát přes 40 stupňů což už je zdraví nebezpečné dále velmi suchý duben kdy i tady například spadlo pouhopouhých 13mm srážek a po málo mokrém pondělí kdy spadlo prd srážek někde ani kapka nás čeká další teplá vlna veder a tím se riziko požárů zvýší i tady v ČR a hlavní problém požárů a tohohle všeho je samozřejmě klimatická změna (globální oteplování) způsobena člověkem a jestli mi jako celé lidstvo na zemi nepřestaneme dělat nelegální věci planetě tak se to bude jen zhoršovat a za několik let můžou být rozsáhlé požáry i tady.
Zima 25/26 mi teda nepřišla mimořádně teplá a je to pravda protože Leden byl nejchladnější od roku 2017 sněhu bylo jak kde hodně mrazy byly celkem velké tady jsme pravidelně měřili pod -20 někdy i pod -25 a kdyby se jedné noci nezačalo kolem 4 hodiny zatahovat naměřili by jsme možná pod -30 protože bylo -28
Bouřky 1 a 2 srpna sucho nezlepší protože budou jen místy jako vždy ,tak někde nemusí spadnout ani kapka a tam kde udeří budou podle mě silné a budou po nich škody. Takto to všechno vidím já.

# 28.07.2026, 11:18

Doubrava nebo Kostrhún
Ten výhled na pátek ještě zdaleka není jistý. Toto je výhled dle modelu ICON. ČHMÚ dává na pátek pro Prahu 35-37° ( nejspíš dle Ecáku ).

# 28.07.2026, 11:21

JohnyG
Odpovídal jsem na vaše "No tak ten pátek s 33/24 i sobota 31/23 jsou pořád dost naprůměrně teplé dny.". A jen jsem konstatoval, že to je zcela běžné a i dříve bylo, že byly teploty několik dní 33 nebo i 35 stupňů viz archiv.

"To je oblíbený argument popíračů klimatické změny, že takhle teplo už bylo dávno."
To se obávám, že jste netrefil správného člověka :D.

Za posledních 14 dní se tu diskuze svezla do neskutečného hnusu. Výrazně vzrostlo napadání, podrážděnost a bezohlednost na cokoliv. Úplně jste tu většina přestala rozumně debatovat.

Buď je to tím vedrem nebo už se společnost prostě na internetu pomátla.

Vždycky si říkám, že se přepnu jen do pasivního sledovače, protože jsou tu i rozumní zkušení diskutující, co počasí rozumí a dá se od nich ledacos pochytit a pak se zapojím a dopadne to jako vždy. Už na to nějak nemám chuť :(

# 28.07.2026, 11:27

DavidAktuálně je zatím dá se říct ještě vliv super el nino mírnější ačkoliv i tak už špatný hlavně od konce léta podzimu a zimy bez výrazné zimy se to začne výrazně stupňovat to nejhorší přichází S odstupem i plno měsíců po stabilizaci to připadá cca na léto 2027 takže letošní rok bude velmi teplý místy extemní příští vypadá na globálně nejteplejší v historii měření s extrémními vlnami veder a narušením jet streamu ale snad se to změní

13
# 28.07.2026, 11:28

David
Nemyslím si že ty požáry letos jsou způsobené El Niňem. Prostě klimatická změna postupuje a letos vyšel opravdu suchý rok pro západní a střední Evropu a takhle to dopadlo. Někdo argumentuje tím, že požáry nejčastěji založí člověk to je pravda, ale jejich následná intenzita je prostě způsobena tím jak moc je sucho a vedro a proto jsou ty požáry horší než bývaly. Jinak souhlas letošní zima byla minimálně pocitově chladnější než na co jsme zvyklí z posledních let, ale obávám se že to byla spíše vyjímka a letos bychom si mohli střihnout nějakou extrémně teplou zimu, ale je to jen spekulace. Přišlo by mi to ovšem takové výstižně když by v roce 2026 padl teplotní rekord tak aby pak dorazila i rekordně teplá zima. Přeci jen zima 2006/2007 co drží prvenství už je dost dlouho za námi.

Moribundus
Pozitivní je že nový Ecák dává na sobotu ochlazení na celé území a neděli také převážně do 30°C. Takže v modelech je nyní prakticky shoda na víkend, že nějaké extrémní vedra nebudou. Ale příští týden se mohou vrátit to je zatím otevřené.

13
# 28.07.2026, 11:33

Doubrava nebo Kostrhún
No bohužel debata je všude na internetu vyhrocená. Omlouvám se jestli moje reakce vyzněla jako útok tak to nebylo myšleno, ale to je problém debaty na internetu, kde lidé nevidí jak se u toho ten druhý tváří. Prostě mi lezou na nervy lidé co omílají tyhle fráze jako že je počasí stále stejné a za našich mladých let taky byla vedra tak jsem měl potřebu na to reagovat asi trochu ostřeji... já se považuji spíše za nadšence do klimatologie než do meteorologie a proto pro mě je větší argument počet tropických dní za rok než to že zrovna tento týden je nebo není vedro, ale to většina laiků nevidí a argumentuje takhle jako vy.

# 28.07.2026, 11:35

JohnyG
Výhledy jsou aktuálně teplotně umírněné, to ano..
Jenže při současném stavu sucha tady a prakticky vymazání srážek zde na příštích 10-12 dní je to pro zdejší přírodu i nadále velký špatný...a ten deficitní průser bude dál narůstat.

# 28.07.2026, 11:39

Problém je, ze se každý cití jako klimatologický expert a nesnese jiný názor nez ten svůj.
A furt dokola obmilají že za to můze El ňíňo a pak zase La níňa a furt dokola.
Žádný vlastní názor. A když ho někdo má, tak ho holt napadneme.
No a co, že někdo napíše že je to jako za jeho mladých let ?
Proč by ne ?! Je to jeho zkušenost a názor !
Nesouhlasím ok. Ale nenapadám.

13
# 28.07.2026, 11:51

Koralovec
Klimatologie není o názorech nebo pocitech ale o jasně daných datech viz. graf. Jinak je to jen do roku 2020. Dneska si myslím, že v nižších polohách už začíná být zcela normální že tropických dní je za rok více než ledových. Ale dříve bývalo ledových dní několikanásobě více. Takže kecy typu za mého mládí byly taky vedra jsou prostě jenom hospodské plky a nemá to nic společného s fakty.

Počet tropických dní Praha-Ruzyně.
10
# 28.07.2026, 12:03

El nino? A mohla bych ho vidět?:D

Upřesňuji, že El nino ještě ani nevzniklo:pozor:, požáry tak nemohou být následek něčeho co se ještě nestalo. Zatím je jen předpoklad supersilného EN, ale v Tichém oceánu je zatím pořád ticho. To že bude silné se zatím předpovídá pouze podle desetin stupňů v oblasti, kde se bude formovat:pozor:. Samotné EN se předpokládá že vznikne až během podzimu, nebo na začátku zimy. Tzn že vše co se teď děje na planetě, nemá s EN nic společného.
Až bude EN, tak žlutá čára vedle Jižní Ameriky, bude úplně rudá.
https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/?dm_i...

Mimochodem věděli jste, že je aktuálně nejvyšší teplota na planetě zemi od začátků měření? I moří. Vliv samotné planety a cyklů na oteplování byl vždycky, ale je i fyzicky nemožné, aby se planeta "sama" zahřívala, bez měřitelného slunečního cyklu. Potažmo tyhle cykly, které mohou být i drastické jsou extrémně spjaté se sluncem. A dějí se stovky, nebo pomalu se plíží spíše tisíce let, ta změna je tak nepatrná, že lidský život, ani několik generací ho téměř nemůže zaznamenat. Kroniky, jeskynní malby a písně prvních lidí možná jo. Ale teď se planeta oteplila o několik stupňů za pár desítek let, jaká náhoda že se tak stalo v momentě, kdy se začalo nekontrolovatelně pálit fosilníma palivama:) . Já jsem také otevřen názorům, ale ještě více faktům a ještě méně debilním konspiracím.

# 28.07.2026, 12:15

JohnyG
Já v klimatu vidím ( v naší republice ) zásadní změnu v zimě 1988 a v létě 1992. Od té doby ubývá povedených zim a přibývá horkých epizod.
To ale nepatří k tématu, tak se kdyžtak omlouvám.

2276
# 28.07.2026, 12:27

A ještě, když někdo Koralovci odpoví, tak se k tomu ani nevyjadřuje. No nic, asi nemá, co dodat. :D

Jinak už je to víceméně jisté. Tady máme na pátek i 37 °C, takže překonání rekordu v Olomouci, hrozí.

13
# 28.07.2026, 12:54

Ovar
El Niňo už oficiálně začalo. Na to stačí když je odchylka ve sledované oblasti vyšší než 0,5°C po dobu 3 měsíců. Ale jasně jsme teprve na začátku a to nejhorší je teprve před námi. Navíc vliv na Evropu je malý, takže ty letošní požáry nebo překonání rekordu s tím tolik nesouvisí.

PS: Ať nemelu jenom mimo téma, tak nejnovější ICON docela přitopil. Pro Prahu maxima od čtvrtka do úterý:
36, 34, 29, 36, 38, 38
Takže pořád se to mění a lítá to tam o 6-8°C sem a tam.

# 28.07.2026, 12:55

Francois
Souhlas, pro přírodu a zásoby vody bude nastávající suchá a teplotně nadprůměrná epizoda velkým problémem.
Tady je ve srovnání s velkou částí ČR ještě situace dobrá, ale i zde je od počátku roku deficit srážek a každý měsíc je teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.
Jen pár km západně už je situace mnohem horší.

# 28.07.2026, 12:56

Tadeas
Tady taky budou padat rekordy, díval jsem se na rok 1994, který má poslední dekádu července hodně rekordní

# 28.07.2026, 13:31

ICON i GFS zase oteplili a vpodstatě kromě soboty výrazně nad supertropama. Chladnější varianta se vytracuje jaksi :!!: Já se přikláním stále k většímu horku než chladnější variantě...

Předpověď pro Břeclav
# 28.07.2026, 13:39

ČHMÚ tam má na pátek 39°C v maximu. Chladnější severovýchod a severozápadní polovina Čech. Tak uvidíme.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.