Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná ochlazení, místy přeháňky nebo bouřky, zejména na východě

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

# 26.07.2026, 16:39

Samik
Ne, nelžu..
Pokud nevidíte rozdíl v teplotách letošního konce června a v roce 2015, tak jste prostě troll . .To jsem psal a za tím si stojím..A též jsem psal o další možné mimořádné horké vlně ve výhledu .
Rozdíl v teplotách je tam velký (o délce trvání tropů v 2015 versus teď jsem nic nepsal, neporovnával to) během pár dní letos v červnu padaly dvakrát velmi výrazně absolutní rekordy..
Nádherně vám to shrnul v jednom obrázku NaGuru.. úplně přesné..:D

Máte tam za červenec 100mm , a chladněji než zbytek ČR, tak si to užívejte a netrollte tady diskuzi úplně zcestnými příspěvky..
Na to , vyjma zdejších trollů, není nikdo zvědavej..

115
# 26.07.2026, 16:59

Zase jim ta teplota nějak nevyšla mělo být 30°C a je 34°C a pořád to jde ještě nahoru.
A ještě 1 technická, ale to je asi chyba stanice Podivín ta má dnes 20 mm :prsi:

116
# 26.07.2026, 17:10

Už by to chtělo opravdu déšť.:pozor:
.co jsem koukal na modely, tady nespadne skoro nic..
opět hoří na Křímově..

# 26.07.2026, 17:12

JUGOCV
Hoří i na Šumavě, Velhartice, Kašperské hory..
Významnější srážky v nedohlednu..

116
# 26.07.2026, 17:18

Francois
snad na Klatovsku byl vyhlášen 3 stupeň..nejsem si úplně jistej..
tady to houká a obávám se že to bude na 2 stupeň..
zatím nemám víc info..

# 26.07.2026, 17:36

JUGOCV
Ano, byl.. třetí..
Krom profesionálů povolali i dobrovolné hasiče z okolí, i od nás tam jelo auto s místními hasiči..

# 26.07.2026, 18:33

No uvidíme ČT ČHMÚ podle mě používá jen Ecmwf ted který drží nevětší vlnu veder zatim uvidíme co další upřesňování

ČHMÚ
# 26.07.2026, 19:04

U nás to letos s vodou špatné nebylo, průběžně něco padalo, tak jsem syslil co to šlo, tak teď to můžu vrátit. Ve 4.30 ráno jsem nalil na zahradu 1000l a po 14 hodině to vypadalo, jak když sem tam ani nekáp, vítr tomu tak dost napomohl.

Začíná to pomalu prosychat i tady, teď jsem byl zkusmo mrknout na brambory a vytáhl 5 keříků - které už chtějí ven - a 1,8 Kg...pěkná bída. Je to přesně polovina výnosu co vloni. Hnáty sem v brázdě mohl nechat jak to bylo tvrdé a to bramborám fakt s vodou nadržuju.

Jedině okurkám a rajčatům to vedro svědčí, nakládačky valí a sklep se na zimu plní.

Jinak tady byl na sucho nejhorší rok 2018 v srpnu tu byla poušť kam oko dohlédlo, s letoškem se to nedá srovnat, je tu ještě pořád zeleno a keře a stromy v pohodě. Jen tráva u blbců, co v tomhle počasí sekají, je pochopitelně kaput.

87
# 26.07.2026, 19:06

Francois
A zase lhaní my jsme se nebavili o červnu 2015 ale srpnu 2015 chápu že se člověk to snaží nějak zakecat🤣🤣.

TheRealStormCZE
Tak foto těch opadlych žlutých stromů ne?

# 26.07.2026, 19:26

Samik
To je jako s lobotomem už..
Psal jsem o letošním červnu , absolutních rekordech, versus vlna veder rok 2015, to každej ví, že to bylo v srpnu.
Ta maxima vůbec nesnesou srovnání..
Ale v Opavě je 36° asi stejný, jako 40°.
Píšu to česky, tak si to nech kdyžtak od někoho přeložit 😂
Co tam máš dál?

# 26.07.2026, 19:32

Samik
Místo toho,aby jste dal najevo radost,že jste jedna z mála výjimek,kde to se srážkami není až tak špatné a ani u Vás na SV to není samozřejmost viz rok 2015,tak budete raději všechny obviňovat ze lži.Máte za červenec 100mm,někde mají od začátku roku třeba jen 150mm,to bych určitě nezlehčoval.Může přijít suchý srpen a pak povodňové září,které zase na oplátku odskáčou místa na Jesenicku a v MS kraji,která teď třeba až tolik suchem netrpí.

# 26.07.2026, 19:33

Francois
Hoří i na Šumavě, Velhartice, Kašperské hory..

V naprosté většině případů za lesními požáry stojí člověk a je jedno že je sucho nebo ne. Prostě nějaký hlupák to udělá schválně a nebo z nedbalosti s tím příroda a sucho nemá co dočinění bez ohledu na to jak je sucho. Samozřejmě za sucha to chytne a šíří se snáz než za mokra.

Bohužel jsou příliš nízké tresty a laxní přístup orgánů ke kontrole, které by lidi odradili.

# 26.07.2026, 19:44

Samik
😁😁🤣 To se na mě nezlobte ale dávat tady strom který jakože schne kvůli suchu a stojí ve vodě to už je opravdu moc. 😁 Kdyby to bylo někde v lese Budiš ale tady to suchém není. 😁😁

Vody v rybníce je pro kořeny nedostupná. Mnohé stromy mají hlavní absorpční kořínky poměrně blízko povrchu půdy. Pokud na ostrůvku nebo břehu dlouho nepršelo, vrchní vrstva půdy úplně vyschla. Strom tak přišel o aktivní kořeny v úrodné horní vrstvě, odkud běžně bere nejvíce živin a vody.

Ten strom na fotce je už hodně vzrostlý. I kdyby kořeny vodu do určité míry načerpaly, cévní systém stromu (kmen a větve) prostě nestíhá fyzikálně vytlačit dostatek vody nahoru do koruny tak rychle, jak rychle se z nich na slunci odpařuje. Strom pak reaguje obranou reakcí -odbourá chlorofyl a lity shodí aby neuschnul kmen.

Navíc přehřátá voda v rybníce ztrácí kyslík a stojatá voda zhoršuje přijatelnost živin jako třeba železa a dotaví e chloróza tj. žloutnutí listů.

Ten strom co jakoby stojí u vody je prostě přehřátý a má narušený kořenový systém. Takže to "logicky" nedává smysl ale i storm u vody trpí běžným půdním suchem nebo fyziologickým šokem.

# 26.07.2026, 19:50

Třemšín
To riziko vzniku požárů v příštím týdnu je velké.

Je nutno dodat, že riziko vzniku požárů, které zaviní člověk. Aby se suchý materiál vznítil bez vnějšího zdroje tak musí dosáhnout hodnoty samovznícení. Dřevo kolem 250 stupňů, suchá tráva 200. Takže by to muselo být od blesku a nebo velmi vzácné mikrobiální vznícení z hromady biomasy nebo rašeliniště - vyloučeno tady.

Prostě to způsobí člověk bez ohledu na sucho.

406
# 26.07.2026, 19:55

Doubrava nebo Kostrhún

Často způsobí požár dementi, co odhodí cigaretu, dále pak když někdo táboří a rozdělává oheň, neuhasí to pořádně (většina lidí ani neví jak, hoří pod zemí, ohně rozhodně nerozdělávat). Dále pak jiskry od projíždějícího vlaku nebo spadlé vedeni (minoritní) a velmi vzácně možná když odhozená flaška působí jako lupa. Pokud epočítáme blesk (i to je vzácné), přírodní vnik požáru je u nás a asi i ve Středomoří téměř vyloučený. A pak samozřejmě meteorit, zde je šance absolutně nízká.

# 26.07.2026, 20:08

Doubrava nebo Kostrhún
Ano, i strom na břehu rybníka může trpět horkem a poruchou příjmu živin..
V neposlední řadě je třeba brát v potaz i to, že v tom rybníku je v tomto suchém roce výška hladiny pravděpodobně hluboko pod normálním stavem..
Co se těch požárů týče, samozřejmě v drtivé většině je na vině člověk..
Sucho ovšem výrazně přispívá ke snadnějšímu vzniku a především velmi rychlému šíření požáru

98
# 26.07.2026, 20:11

Francois
Dodal bych ještě z pravě vyhozené horké nábojnice. A asi nejčastěji při žních ze sekacích a žácich části kombajnu. Jiskra či horký kov ze tření.

3
# 26.07.2026, 20:15

Část nadpisu tohoto diskusního vlákna je "bouřková situace", podle radarového odrazu na Moravě přeci jen právě teď vznikají lokální slabé bouřky?

Radar 26.7 20:05, zdroj ČHmÚ
# 26.07.2026, 20:20

Je možné že studená fronta dává ten Kouř z požárů až k zemi? Protože všude se píše a říká že to je ve výšce cca 3,5km nebo 4km nad zemí ale s postupující oblačnosti fronty se začlo vidím podél Krušných hor dá se říct mlhu ale přes den to bylo jen takové zakalení bílé v dálce ale teď je to od vrcholu Krušných hor až dolu a mám pocit že vzduch lehce zapáchá kouřem

2357
# 26.07.2026, 20:20

brhel
Jo, nyní sem to změnil na trochu obecnější nadpis, ten předchozí byl psán v době, kdy se čekaly v období od 29.7 do 2.8 silnější bouřky.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.