Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Kromě východu ochlazení, místy přeháňky nebo bouřky, na východě i silné

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

22
# 31.07.2026, 10:13

Mošnov 31.. nechci vidět, kolik bude v 16:00.

# 31.07.2026, 10:18

Valep
Už jsme na to tady párkrát narazili. Ta městská meteo, neměří moc dobře. Tři nejbližší soukromé stanice, v okruhu 50-300 metrů, nezaznamenaly tropickou noc. Maxima samozřejmě často taky trochu jinde. Reálně to vidím včera tam okolo 37°C, nejbližší soukromá měla 36,4°C. Což neříkám, že je taky třeba úplně dobře. Ale určitě to nebylo takto nad 39°C, jak měla ta městská. Zkus ještě jiný zdroj, když tohle není úplně top. Aspoň pro kontrolu ;-) Nic ve zlým :cool:

2351
# 31.07.2026, 10:44

Dnešní situace vypadá hodně nejistě pro SZ Čech, je dost možné, že ta 2ka od Estofexu v této oblasti nevyjde, modely to hodně osekávají a nemalují prakticky žádné bouřky. Na zítřek pak model ICON-DE kreslí poměrně prázdno prakticky po celém území, až na pár výjimečných jader na Moravě. Polsko naopak zítra i velmi silné bouřky, až někam k Baltu.

ICON-DE na zítřejší večer / Ventusky.com
ICON-DE na zítřejší večer / Ventusky.com
# 31.07.2026, 10:49

Klokan_0
Nevím.
Na zítřek je ICON D2 v naprostém rozporu zatím se všemi hlavními modely..
GFS, ECMWF i ICON tam zítra mají bouřek poměrně dost...
Jsem zvědav jak to dopadne..

2260
# 31.07.2026, 10:49

Ta dvojka od estofexu mi připadá opravdu moc. Toto bude minimálně dneska na jedničku. A zítra tam také nejsou moc silné bouřky (podle modelů).

Jinak už je přes 30 °C, dosáhli jsme toho krátce po desáté hodině.

2351
# 31.07.2026, 10:51

Francois
Je možné, že tam ještě něco přidá do zítřka, ale ICON-DE asi nejspolehlivější s ICON-RUC takže pokud se oba shodnou na zítřek, tak dostaneme menší obrázek o tom, co by mohlo být.

# 31.07.2026, 11:00

Tak tady už přes 33 °C. O 3 více než včera tuto dobu. Dnes očkávám výrazné překonání absolutního rekordu z 28.6.2026, kdy padlo jen lehce přes 37. Dnes tipuju něco mezi 38-39

41
# 31.07.2026, 11:18

Lerak2
Já se o teplotě dohadovat nebudu, sám ji měřím jen u bytu a to nikam nikomu necpu :) Prošel jsem si na Wunder všechny stanice v ČLK. Někdo tropickou noc měl, někdo ne. Většina měla včera o něco nižší maximum, některé i vyšší. Hold záleží skoro na každém metru. A kdo ví, co jsou ty stanice zač, jak jsou odstíněné a kde jsou umístěné, to nikdy nevyřešíme. Je to pro mě ukazatel, ten si pro sebe porovnám. Ale jak už taky dřív řešili uživatelé z Prahy, hold v noci na sídlišti ti do otevřeného okna jde často o dost teplejší vzduch, než je někde na nejbližší meteostanici. A přes den tamtéž na lavičce pod stromem máš i o pár stupňů víc ;-)

Jinak teď už jsme na městské stanici na 32,4°C a na okolních plus mínus podobně. A já sedím v Praze v centru, klimatizace jede, při obědě vezmu teploměr z místnosti s sebou a postavím si ho na zahrádku u restaurace do stínu domů. Pak napíšu a můžete srovnat :)

406
# 31.07.2026, 11:30

rb5cz
Thundery15
On v noci začal foukat dost silný vítr a tím pádem se rozrušila inverze při zemi. Takové případy se za velmi teplého proudění jako teď občas v noci stávají. K přibližně půlnoci teplota vystoupila náhle o několik stupňů na hodně místech v ČR. Dokonce se opět tak jako v červnu 2026 objevil případ, kdy teplota po půlnoci vystoupila a setrvávala nad +30 °C. Jinak hlavně v mělkých údolích se takto rychle může oteplit i o 7 °C, není problém.

Heat Burst to ale nebyl. Při vestupu teploty rovněž klesla relativní vlhkost, to je pochopitelé. Ale absolutní vlhkost resp. rosný bod se neměnily příliš. Heat Burst se vyskytuje v při rozpadu r´bouřky, nejde jen o teplou advekci a rozrušení inverze. Při vzestupu teploty také poklesne i rosný bod výrazně. Dokonce se při Heat Burst spekuluje o dosažení +60 °C v USA.

# 31.07.2026, 11:38

Klokan_0
Je možné, že tam ještě něco přidá do zítřka, ale ICON-DE asi nejspolehlivější s ICON-RUC
Přidá, nepřidá...
Někdy se i ICOND2 umí seknout o parník..a to třeba jen na několik hodin dopředu..
Myslím, že je to ještě dost otevřené..

3
# 31.07.2026, 11:49

TommyAst
Co tedy způsobilo ty silné nárazy větru kolem půlnoci (byly zaznamenané na velkém počtu lokalit, v Praze i v SZ Čech) když to nebyl "heat burst"? Byla tam nějaká souvislost (sestupné proudění) z bouřek nad Bavorskem nebo Saskem?

# 31.07.2026, 11:50

brhel
outflow boundary

Tradice opět udeřila, Sasko najednou skoro nula, SZ nula a stále stejné oblasti jih východ čech i kdž málou tak dostanou. A určitě se přidají teď ostatní modely. Už po šestnácté a to stejné i zítra. Tolik k tomu když třeba tuschy dá sem nějaký level výstrahy, jenomže aby se nic nevyskytlo i v německu už je totální přepálení. RUC má pár buněk němec, a skoro MCS jih východ.

Jo a ten vítr včera byl mega. U mě až přes 56 km/h.

115
# 31.07.2026, 11:59

Aladin mi maluje ve 2 ráno 29°C.

# 31.07.2026, 12:02

Lerak2
Tak já nevím,vy jste odborník.Včera večer tam v tomto přehledu měly Tušimice náraz 19m/s. V 10 min datech se podle mě nejvyšší hodnota objevit nemusí,stejně jako teplota.Max náraz 10,6 m/s v Tušimicích je nereálný,před půlnocí tam byla samotná rychlost větru 10,1 m/s.

ČHMÚ
Tušimice
10
# 31.07.2026, 12:13

kozacik
Humus. A tohle celý příští týden. Ecák tam má ještě příští týden v sobotu skoro 40 st. :zz:

16
# 31.07.2026, 12:14

Váhal jsem, jestli zítra vyrazit do města odpoledne...asi to risknu. Ecák i GFS jsou vcelku chladnější než Icon... v neděli si od horka všichni odpočinou. Nový týden nanovo. V těch 34 to ještě jde. Přes 35 už delší pobyt venku nedávám. Dneska jsem skončil s obědem. Příští týden minimálně v úterý to udělám podobně. Jsem zvědav na tu maximální hodnotu právě v to úterý.. jestli překonám těch 37,6 °C z konce června, ale pokud bude opravdu ten vítr tak k překonání nejspíš nedojde. Ale rána a dopoledne je to naprostá paráda to teplo.. do toho oběda si to venku ještě užívám... později už moc ne. Co si všímám v ulicích tak hodně lidí odložilo kromě toho nejnutnějšího téměř veškeré oblečení... :-). Já už i u pc odpoledne bez trička, je to mnohem pohodlnější.. hlavně se nějak nenamáhat v tom nej horku, nestresovat a jde to i tak v tom přežít..

# 31.07.2026, 12:19

TomasMost
Já že jsem to nikde neviděl. Ani v záznamu v propisu dat ČHMÚ nic není. Ověřil jsem u kolegů v místě na observatoři. Jedná se o chybu, a pracuje se na nápravě ;-)

300
# 31.07.2026, 12:23

Lerak2
Am. stanice v Dubí naměřila max náraz 68km/h. Nárazy byly dost slušný a zejména i větší větve to porazilo. Jel jsem před chvílí podél Krušných z Dubí domu a občas nějaká větev někde leží. No jsem zvědav upřímně dnes ze silných bouřek v Sasku jaké tam budou nárazy, DCAPE k 1000 j/kg.

16
# 31.07.2026, 12:25

jinak, červenec zde vyjde teplotně jako normální se stejnou průměrnou teplotou jako červen.. díky chladnější epizodě od 19. do 24.7... vody spadlo 54 mm.. sucho to nějak nesnížilo, ale lepší než nic. Jsem zvědavý na srpen....

632
# 31.07.2026, 12:27

ICON-DE už asi umí počítat i s efektem návětří a závětří, viz. první obrázek; u nás podle I-DE sobota čistá 0. Zato Norové už asi blouzní z horka, ten modrý sloupeček nemá šancu vyjít...

Jinak tady opět těsně nepadla tropická noc, Tmin 19,7°C, zas enom na chvilku, jinak přes noc 21 až 24°C. Venku teplota 30,8°C, teplota v baráku 22,5°C (dole), resp. 24,5°C (nahoře). Zdi zahřáté z těch červnových veder už se prohřívají daleko rychlejc.

ICON-DE a závětří Bílých Karpat, zdroj: In-počasí
zdroj: yr.no
zdroj: wunderground.com

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.