Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Je pravda, že kamení a zdivo má tepelnou setrvačnost díky vysoké měrné tepelné kapacitě (všichni máme zkušenost se sálajícími zdmi pece nebo vyhřátým kamením v ohništi, které topí ještě dlouho po vyhasnutí ohně), nicméně změny klimatu znamenají větší množství energie zachycené atmosférou, díky tomu intenzivnější proudění vzduchu v cyklonách a anticyklonách. Proto může být jeden týden extrémní vedro, když na naše území dorazí horký vzduch z jihu, (typická "omega" formace frontálního systému"), a další týden se může razantně ochladit i o deset a více stupňů, když se celý systém posune, a republiku začne ochlazovat proud vzduchu z chladnějších oblastí.
Proto je zcela mylný častý argument klausofilních lidových vrstev stylu "voteplování nejni, protože desátého byla zima a pršelo". Právě prudké střídání teplot spolu se všemi extrémními projevy počasí (tornáda, vlny veder, silná krupobití, extrémní rychlosti větru, ničivé bouřky), to všechno jsou symptomy člověkem způsobené změny klimatu včetně kuriozit, jako když třeba uprostřed léta v Texasu najednou mrzne.
Tak jsem zde zahájil vlnu tropických dní, zatím dnes tmax rovných 30. Tropické dny zde budou zřejmě min. 10 dní, možná jen narušeny "ochlazením" o víkendu, kdy možná těsně zde tropický den nebude. K tomu se přidá mírný vítr, což sice možná lehce sníží pocitovou teplotu, ale také zvýší výpar. Takže i zde se začne rychle prohlubovat sucho.
Srážky zde nečekám.
32st, akorad nástup ,zitra pocitam, tak 37
Ja si klimu koupil do celeho domu 2019, po letech 2015, 2018 bylo rozhodnuto. Mame jeste FVE cili idealni kombinace. Pokud ma clovek moznost na rodinem dome, vrele doporucuji. Navic to velmi levne topi, nemam problem ani ve velkych mrazech. PS: Zajimavy je, ze pokud je trochu chladneji, je to pro beznyho kancl cloveka uplna apokalypsa ze. 23.8 ( teplota byla 18/13) to uz bylo na zimni bundy, jak jsem v korporatu slysel... Clovek obecny dnes v Cechach vyzaduje nonstop jasno nejmene od kvetna do zari idealni bez otravnyho deste. Protoze by nam to zkazilo kul zazitky od grilovani, nonstop nesmyslnyho cestovani, idealne 5x rocne po celym svete, cyklistiky, ci e-kol, co se po desitkach tisicu prodavaji, lezeni po horach, sjizdeni rek, nonstop festaku, oslav, chlastani a chilling kdekoliv a 1001 veci, co dnes nudici se populace musi delat kazdy den. K tomu narvany obchody zradlem nonstop cely rok, plny kramy nesmyslu, hadru a miliony kokotin, co chrli Cina. Nekonecny konzum, ze ktereho zije cely svet. Takze co vlastne lidi chteji? Navrat let, kdy nebyl ani jeden TD? Ne, chteji prave tohle dnesni teplo, protoze bohatsi cast populace z mest apod chce utracet prachy a zit konzumem a porad se hnat za "zazitky"...
godlike
Pod tímto bych se podepsal, svatá pravda.
KubysQ
Strasne zalezi na kolik stupnu chces topit, chce to vychytat, teplotu, otacky atd. Na rozjezd to neco sezere, nez to nabehne do provozniho rezimu. V -15 se dokaze rychle odmrazit, kdyz namrza venkovni vymenik. Mame Toshibu. Zima u me je cca 5st, navic jsem tady u Prahy. Je to tepelny cerpadlo vzduch-vzduch...
A do toho ty pekelné noci - Aladin to pořádně maluje do červena a nejít v noci (možná to bude několik nocí) pod 24 C to bude masakr. Přeji všem, ať tyto horka přežijou / přežijeme. A ať co nejdřív se vrátí něco kolem denních 24 C a nočních 14 C a hlavně déšť Klidně týden v kuse a denně 15-20 mm (byť vím, že toto se nikdy nevyplní).
andy206
Tak teplé noci kolem +20 tady byly na konci června a první červencové ráno, jinak mám v červenci bezpečnou převahu dní pod +10, jen dnes bylo min +9 a já těch pár teplých nocí tady přežiju, +24 tady na dědině asi nikdy nebylo, nevim teda jak ve Valmezu... no ale možná jedna dvě tropické noci budou a pak to rychle zase sešupne pod těch +10, já si vůbec nedělám iluze, holt už bude srpen...
Makám venku ode dneška do 11h, dnes bylo +31, včera +25, skok o 6°C, cítím už delší noci a na dovču jedu až v září, poprvé... no tak to musíme holt přežít
Wtf, Aladin tam dává brutálně horkou noc z pátka na sobotu, kdy by plošně po celé Moravě teploty neměly klesnout pod 25 No to bude zase spánek....
ještě víc by ty průměry mohly klesnout dál. listí už se dneska v tom větru sype uplně jak na podzim a o chcípání nikdo nestojí. obzvlášť když ještě ty bouřky z výhledu udělají klasický baxčus a už se nikdy nevrátí
Uz dochazi spodni voda, nakonec to bude pekne v pr..eli
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.