Zajímavé vrtochy v modelech, zatímco GFS si šlehnul jiný matroš a vyměnil Rijád za Bagdád a s každým výstupem si mění teploty i srážky jako ponožky, tak Ecák jede pořád stejnou písničku, dokonce ještě přitvrdil a největší vedra hází až po víkendu.
Chtěl bych strašně mít ty nevinný a pozitivně laděný náladičky, jako mají na východě ČR a rozhazovat do stran květiny a lásku, jak bude vše v pohodě. Žel na druhý straně republiky přesáhl deficit srážek k dnešnímu dni letos už 250 mm. A bylo by fajn znovu zmínit, že v mojí oblasti jsme zakončili loňský rok s oficiálním deficitem 200 mm. Což v praxi znamená, že aktuálně je likvidační i teplota nad 25°C. Oh wait, ono má být o 10-15°C víc..
https://www.chmi.cz/predpoved-pocasi/rizika/meteor...
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Ale třeba teď v český televizi Pavel karas říkal že vlna veder nekončí a bude pokračovat akorát mají pořad starý výhled myslím že večer tam bude už něco jiného po aktualizaci
charlie
Jj všiml jsem si, občas jsou tady lehké náznaky.
A víte co je nejvíc deep na tom všem? Že statisticky, je větší pravděpodobnost suchého a teplého roku nikoli v době El nina, ale ten rok po jeho rozpadu. Což vychází na příští rok. Není to pravidlo, ale v historii se největší sucha a horka vyskytly o něco častěji jedno léto po skončení El nina.
Pro mojí oblast, která na úbytek srážek trpí fakt extrémně, to je jako vystřižený z hororu.
Peter Sedlák 1
Od března takto pořád, opět pár stovek metrů vedle. Celkový dnešní úhrn je 0,5 mm. To je pro ty, kteří budou argumentovat odhadem z radaru, kde jsem v tmavě zelené, tedy cca 2 mm. Každopádně, i kdyby to trefilo, tak to dá max. 1 mm a to stejně před tím peklem nic neřeší.
palma
Jen to ne, nechce si to El Nino ještě rozmyslet? Fakt nechci aby se opakovalo tohe léto
Jinak podle toho co ukazoval ve videu, na kanále Mr. Weatherman Europe, tak to vypadá na nadprůměrné teplé září a řijen, no, tak snad ty srážky budou lepší , protože na srpen to vypadá dost bídně
Z té podzimní přeháňky nám k půl milimetru něco málo přidělilo a za dnešek z té fronty mám 3.2 mm. Je kolem 20°C a fouká čerstvý SZ vítr.
Zatím se po krátké pauze znovu zatáhlo, ale zachvilku se to už protrhá. Je příjemně a vůbec mi takové počasí nevadí.
Jinak rozhraní se u GFS pěkně vylouplo a vypočítal nějaký pěkný systém o víkendu v noci ze soboty 1.8. na neděli 2.8.
Tohle je jen slabší fronta, ale i tak jsem doufal aspoň v nějaké srážky před těmi vedry. No, něco přišlo, ale byla to opravdu velká slabota. Včera odpoledne, večer a v noci na dnešek jen občasné pokapávání, maximálně slabý až mírný déšť. A dnes kolem 11. hodiny slabá až mírná přeháňka, která ale trvala jen tak 1-2 minuty. Celkem tedy od včerejška pouze 0,2 mm vody.
Aktuálně za studenou frontou převážně slunečno občas proměnlivo
Thundery15
Co jsem se teď díval, tak ČHMÚ má od soboty ochlazení, zvláště v Čechách.. To už musí být aktuální předpověď, aktualizace probíhá někdy kolem 12.30.
ČHMÚ jde tak celkem nečekaně proti výhledu Ecáku ( ČHMÚ vydává předpovědi právě většinou podle Ecáku ). Z dnešního úhlu pohledu tedy ČHMÚ zřejmě nevěří v pokračování horké vlny. Každopádně uvidíme, jak se to vyvine dál.
Moribundus
Uvidime jak to dopadne jinak zde přikládám rozdíl obou modelů proč teď není možné předpovědět ty vedra po víkendu ecak totiž vidí teploty kolem nebo lehce přes 40° a slunečno zatímco Gfs převážně srážky a výrazně nižší teploty to se uvidí až později jak to dopadne
Thundery15
Jasně, bude se to měnit. Většinou věřím více Ecáku, ale tentokrát bych řekl, že nakonec zmírní a výsledkem bude kompromis.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.