Já zdejší diskuse sleduji, zatím jsem nepřispíval. K té vlně veder - mně se zdá, že pro řadu zdejších přispívajících je modla GFS a jeho jednotlivé výstupy ( nemyslím tím machry jako Aidamko, Francois, Palma, Ota, Lerak a další ). GFS je známý tim, že své výstupy často mění, je to velký střelec. Máme ale i jiné modely, třeba Ecák ( který je údajně zvláště pro Evropu o něco úspěšnější než GFS ), nebo AIFS, a jejich výhled je zatím poněkud jiný než u GFS. Třeba Ecák zmírnil pro Čechy maxima na pátek, ale následující ochlazení má slabší a na začátek dalšího týdne má opět vlnu veder. Takže já bych zatím ještě netvrdil, že z potenciální vlny veder zůstalo torzo.
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Jak jsem psal je to rozházené kompletně a je třeba počkat aspoň hodně blízko těch dní aby se to upřesnilo každý model teď háže něco jiného každopádně zatím nejde říct ani jestli se ta vlna veder v nejhorší možné variantě udrží či frontální rozhraní to trošku zmírní ze supertropů
na tropy a i zaprší
každopádně tak i tak nejspíše zůstane teplo
Střelec GFS na pátek.. maluje až 42°C v Polabí. To by bylo stylové ukončení července. Naštěstí to je snad trochu velká blbost, protože Icon má tak kolem 38°C a Ecmf je kvůli těsné blízkosti s frontálním rozhraním o dost chladnější.
Potom je ta poloha nadále opravdu dosti odlišná, jak se to bude prolínat s tím chladnějším vzduchem od SZ. Záleží taky jak moc bude to rozhraní výrazné a kolik bouřek přinese.
Takže zpátky k tomu, co jsem psal už dnes ráno. Tento týden je jistý na 2-3 dny, s tropy, hlavně v pátek nad 35°C, sobota spíš jistější na JV. Jestli někde padne 40°C, si myslím bude jasnější někdy ve středu večer, kdy bude už přesnější předpověď a rozložení maxim, na pátek a sobotu. To že se zřejmě vyhneme 45°C na Moravě, je snad jedině dobře. Ale na druhou stranu, celý srpen ještě před námi, v době několika vln veder hlavně ve Francii nebo Španělsku, jsou otevřený různý možnosti
Já se na ty dohady o tropech dívám s nadhledem, neb se pohybuji uz okolo 10 ti dní v oblastech právě s těmi tropickými teplotami.. plus v noci stabilně přes plus 20 - 25…a už jsem aklimatizován, takže mi to přijde jako O.K. teploty. Akorát teda včera ( Cavallino) tu spadlo během 3 hodin 70 mm což je pak jiná situace jak ve vyprahlé krajině, aktuálně tu je + 27 a prádelna hadr.. zítra se vracíme do Chorvatska.. tak uvidíme.. moře přehřáté + 30 a víc.. Tajně doufám alespoň v deštivý podzim v ČR..Je zjímavé, že zde na jihu si na teploty které jsou, prakticky nikdo nestěžuje. Pravda, asi ty +- 3 stupně moc neřeší..jsou na to líní😀 Ohledně ČR jsem po předchozích skutečnostech čekal raději déle.. a vypadá to zatím na houpačku cca v průběhu těch následujících 10 ti dnech.. do +37 pak k + 28 cca, pak hore a pak dole..🧐 a pak nevim..netřeba se kvůli tomu hádat..
Ty jo aktuálně Most Velmi silný
a celkem vichr
Neuro
Věřím spíše Ecáku. Už jen z toho jak každým výstupem GFS má komplentně jiné teploty.
Vencaa
No nejhůř to jde jako vždy na mě. Jediný přerušení té celkem pěkné linie jde smaozřejmě na mě, aby náhodou moc nenapršelo. Sra*ka tohleto. Naopak polabská placka opět nezklamala, chcanec jako prase. A za našeho kraje to dnes vyhraje Most, tam se to nějak zaseklo a prší. Ty se tak maj.
Lmao, dnešek přinesl mnohem víc mm než ty "jisté" situace kdy mělo spadnout 20mm. Úspěch fakticky. Škoda že Klášterec díra.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.