oficiálně vstupujeme do něčeho jako 8000m nadmořské výšky, do zóny smrti, protože s tímhle stavem v tomhle výhledu ty stromy absolutně zkolabujou a budou masivní kolapsy lesů a města přijdou taky o důležitou přírodní klimatizaci, přežije jen něco u řek a držáci na podzemní vodě
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder + bouřková situace 29.7 - 3.8.2026
Sakra.
../
Už konec srandiček! Haha no jo ono nebude 50°C, ale jen 40°C. Takové normální léto. Jasně. No prostě je to extrém takových čtyřicítek v kuse. ECMF už se přidal a též trochu oteplil. Je to šílený, jak už ani pomalu nestačí škály teplotních odchylek a teplot v hladině 850 hPa. Bohužel co se dá dělat no. Před pár lety jsme tipovali, kdy se překoná celorepublikový rekord maximální teploty a letos to přijde možná i dvakrát.
Průser to bude dost velký, protože kde ještě v řekách zbyla voda, tak bude extrémně horká. O teploty Středozemního moře atakující i 30°C nemluvím.
ECMWF zatím drží teplotní maxima ještě celkem při zemi, maximálně +39°C v Polabí v prvním srpnovém týdnu. Myslím, že evropské horké vlny lépe "umí" ECMWF model.
TheRealStormCZE
Stres pro lesy letošní rok je, ale nenazval bych to hned kolaps. Více kolapsu se blížily kůrovcové kalamity (Vysočina, Nízký Jeseník ..) v letech 2015-2019, teď už tam ale na řadě míst opět roste mladý les.
TheRealStormCZE
Jestli se opravdu dostaneme k maximům kolem 313K a budou trvat delší dobu bez významnějších srážek, bude to pro stromy extrémní zátěž. Ale ani tehdy nelze s jistotou říct, že všechny lesy zkolabují. Rozhodující bude hlavně délka horka, dostupnost vody a odolnost jednotlivých druhů stromů. Zbytečně strašíš...
Koralovec
No většinu času kde přebývám tyhle horka je v prvním patře pod střechou a máme okno směr na severozápad, takže většinu dne do pokoje pálí slunko, zatažené žaluzie nepomáhají. Pak je přízemí kde je relativně lépe a sklep také máme, tam je dobře a chládek.
Tadeas
No je to síla, snad to nebude mít dlouhého trvání.
Klokan_0
jo jsem si docela jistej že slunce na severozápadě nesvítí většinu dne teda jako
https://youtu.be/M8zk8_6kTkk?is=CPHF9xLKlSeqNxWD Vlna veder tv Nova Dagmar Honsová
Ještě budete vzpomínat v zimě na horko. Až někde v nížině bude - 20 🤣😁
Člověk si nevybere. Pak bude zase někdy moc srážek, 10 dní extrémních srážek a povodně 🤣 prostě už normální počasí nebude. Tak co se pořád divíte. Já už jsem si zvykl celkem. Prostě extrémy budou častěji. Nic s tím neuděláme, to je příroda prostě. Stejně jako má každý osud nějaký, tak počasí to stejný.
Klokan_0
Nám na jednu stranu paneláku začne svítit slunce už hned při východu a poté přesune na druhou stranu paneláku (právě hlavně na této straně paneláku je v bytě nejvíc teplo). Prakticky na nás svítí až do západu. Nejlepší je zůstat v místnostech, kam slunce nesvítí. Takže celkově na náš panelák svítí cca 14 hodin. Ono to ani hrozný není, ale jelikož jsou ta vedra, tak je to hrozné.
JUGOCV
+50 °C se objevilo jen ve Španělsku-Portugalsku v předpokládané vlně 20-24.07.2026. Samozřejmě to nevyšlo, ale vlna veder byla samozřejmě. Tady v ČR podle GFS v nadcházející vlně veder má být 40-45 °C v maximech, vyšší číslo než +45 °C jsem na mapě neviděl. V 850 hPa se nad ČR objevilo až 29-30 °C odpoledne 3. srpna. To je samozřejmě šílené a v hlavním běhu GFS vidím tyto hodnoty v ČR poprvé, byť i pro ČR výstup GFS dával v červnu 2019 27-28 °C a v srpnu 2024 až +29 °C na východě (jih Slovenska 30-31 °C a Maďarsko až +32 °C) v 850 hPa.
Hic vypadá tak na týden, tady z toho kdoví jestli bude jeden supertrop, těch +40, 39, 38 u nás jsou podle mně předpovědní zdejší ptákoviny. Mluvím za svou oblast, takže po dnešním extra chladném ránu (+5) bude pár dní normálně a pak tropicky, no. Čekám po vlně veder opět rychlý nástup severu s mírným větrem a pád teplot opět někak k +20 a níž, páč už bude srpen, že a za červenec mám pár takových dní, ale srpen už vesměs dokáže chladit hlavně zrána (Anna), no a tak to budete muset v těch městech a teplých oblastech přežít, ryngle si dá u nás krátkou saunu a šupky zpátky do mikiny.
Já z těch bouřek na pondělí mám teď ve výhledu úplné prdlajs, zbyl mně z toho jen vítr 70 km/h a 0,7 mm, modely už neprohlížím, beru mikinu a jdu něco dělat
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.