Diskuse o počasí Potenciální vlna veder + bouřková situace 29.7 - 3.8.2026
Žádné bouřky moc nebudou. Pokud nějaká malá ano, tak hnedka chcípne vedrem jako já. Usuší se všechno.
Snad poprvé v životě vidím to, že GFS už řadu výstupů maluje teploty atakující 40 C pro mou lokalitu. A k tomu toto drží po řadu dní (pod "heat dome" se vlna veder ráda prodlužuje). Ale jak už jsme zde psali, vlnu veder maluje i ECMWF. Snad nepřijde toto rudé peklo.
Je zajímavé, že i na tento vzdálený čas (prakticky 7-10 dní) drží GFS shodu ve svých výstupech a shodu drží i GFS vs. ECMWF.
Bohužel tryskové proudění se začátkem srpna má vytvořit ideální podmínky pro horký vzduch z jihu, jihozápadu. I hladina 500 hPa pak tento stav kopíruje - TV nad střední Evropou, TN západně a to je dálnice pro toto horké proudění.
Pokud jsem v jiném tématu brečel nad suchem (u mne za červenec 28 mm), pak toto by mohla být šílená rána pro přírodu.
To už je začíná vypadat, jak sci-fi, aby na Sněžce bylo až 38 °C, nížiny většinou 40 °C a více. Pokud se to naplní (což doufám že ne), tak červená výstraha prakticky po celém Česku není vyloučena. Takovou mapu jsem ještě nikdy neviděl, teploty dosahující až 45 °C. Myslím si ale, že to je blbost a maximálně bude tak kolem 40 °C
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.