Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku slunečno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti

Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-19.7.2026

# 16.07.2026, 22:13

Už to slábne ale snad aspon par blesku v dalce by mohlo být

# 16.07.2026, 22:14

Morfeus
A co by se stalo ?

2322
# 16.07.2026, 22:22

Petr11
Marco11_

Jo, čekal jsem i nějakou 2ku od nich :D Já to vidím trochu víc optimisticky.

Zvolil jsem 2ku na Z/SZ Čech kvůli příchodu systému v druhé polovině noci od západu na samotné SF. Na čele tohoto systému hrozí silné poryvy větru a také krátkodobé přívalové srážky + ojedinělá možnost downburstů. Bouřky zdá se by podle několika modelů mohly vydržet až někam na Vysočinu, možná i k Brnu, ale zatím je tam nejistota a navíc ty hlavní projevy očekávám právě v západních Čechách, kde by mohlo dojít ke splnění určitých kritérií pro stupeň 2.

Dále pak 2. stupeň od severní Itálie až po Polsko. V nejsevernějším cípu Itálie a na jihu Rakouska se očekává výskyt silných supercel, které budou mít rychlý postup na JV, sondáže naznačují velmi příhodné podmínky právě pro jejich tvorbu. V těchto supercelách hrozí silné poryvy větru, velké krupobití až nad 4cm a také přívalové srážky i downbursty.

Dále pak v této oblasti vyznačeno také střední a severní Rakousko, východ Česka a také část jižního Polska. Zejména ve středním a severním Rakousku by se měly už během odpoledne tvořit četné multicely a supercely, které budou mít svižnější postup na SV, později ve včereních hodinách s postupem dále tímto směrem se očekává, že se spojí to většího celku a utvoří jakousi MCS, či ucelený systém, který by měl dále při vstupu nad Moravu sílit a měl by vydržet až do Polska, kde by měl přecházet do trvalejšího deště v nočních hodinách.

V nadcházející situaci bude záležet hlavně na tom, kolik oblačnosti zůstane po ČR z těch nočních bouřek které k nám přicházejí z Německa. Dále pak také poloha konvergence a samotný příchod SF. Na tyto parametry bylo přihlíženo a celá mapka je tak sestavená díky modelovým prognózám a také pomocí celkové synoptické situace.

Mapka na zítřejší den.
# 16.07.2026, 22:29

No já si myslím že od západu po Prahu nic moc nebude, možná ještě ten jih, a na východ bude více, vzhledem k oblačnosti z bouřek, deště, které přejdou v noci.
Psal jsem to i na meteo 😁
Aby tady zase lidí nepsali, že ČHMÚ neví co a kde. Je to jednoduchý 🤣 jo to by museli být výjimečné podmínky, aby prošlo něco velkého od západu.
Takže jih, jihovýchod dále na sever něco bude, ale to je taky vše

Normálka 🤣
# 16.07.2026, 22:31

Klokan_0
Super rozbor, děkujeme:love:. To se čte lépe, než poplakávání některých uživatelů, že má soused víc deště než on:D:D

# 16.07.2026, 22:34

Dobrý rozbor, jojo. :)

229
# 16.07.2026, 23:04

Doufám že nás ta buňka z Bavorska nezasáhne to by byl fakt konec, nejsem doma a nechtěl bych zas přijít o blesky.

2219
# 16.07.2026, 23:05

Klokan_0
Máš to krásné. ;-) Zítra bude určitě zajímavé to sledovat.

1280
# 16.07.2026, 23:09

Klokan_0
Čtení pěkné, ale na SZ bych dal normálně zelenou a úplně bez bouřek :D. Není horší oblast na bouřky letos.

# 16.07.2026, 23:26

Škoda, že ta fronta jde v takhle blbej čas, ale aspoň z toho sprchne a zítra uvidíme no, u nás nic nečekám :!!:

43
# 16.07.2026, 23:27

Predators2
To samé by se dalo říci o Olomouci. Podmínky byly u nás doposud mizerné a všechny bouřky se "vyřádily" jinde. Jenže zítřejší situace vypadá jinak než všechny ostatní. Nad tou už mávnout rukou nemohu. Možná bych zde dal i 90% šanci, že nás zítra přímá bouřka zasáhne. Po zítřejší aktualizaci to bude ovšem jistější.

2219
# 16.07.2026, 23:30

Fero
Nejlepší už bude zítra sledovat pouze oblohu a radar. Ten ti ukáže přesná data. ;-) Já nejsem ani pesimista ani optimista. Jenom budu čekat, co se bude dít a sledovat tak situaci po celém Česku. Buď to sem dorazí nebo ne. Ale ten SZ by si to zasloužil a až potom Morava. :)

2322
# 16.07.2026, 23:40

Lukáš Záruba
Aidamkoo
Tadeas
Predators2

Díky moc, snad aspoň něco z toho částečně vyjde. :D

43
# 16.07.2026, 23:46

Tadeas
Nechci se tady nějak chlubit, ale za těch 35 let co žiji v Olomouci a prakticky 25 let nepřetržitě sleduji každou událost, co se tady odehrává si můžu dovolit říci, kdy zde bouřka bude a kdy ne. Není to o modelech, ale o zkušenostech. Zítřek zde s 90 % klapne. Vícero o tom nyní nebudu diskutovat, mám něco popito...

229
# 16.07.2026, 23:48

TOMAS006
Když se jedná o frontu tak je uplně jasný jak to dopadne, povedlo se to jen v úterý.

# 16.07.2026, 23:53

Tomamir
Ani mi nikdo nemluvte, letos ani jedna přímá bouřka :D

2219
# 17.07.2026, 00:00

Fero
Tak uvidíme. :blesk:

# 17.07.2026, 00:02

Ach jo, včera to psalo pro zítřek 15mm a dnes už na zítřek 5, dnešek na pozítří zase 13mm a zítra na pozítří to bude taky kolem 5, realita? 2mm za 2 dny dny a budu rád... Kdo se semnou vsadí? Po bouřkách co mají být sem pak napíšu k tomuhle update.

Kdybych měl jít na nějaký trip pěšky a zjistit si jaký bude počasí na 2-3 dny dopředu, nemohl bych tomu absolutně věřit protože včera mi to psalo že si musím vzít pláštěnku a přitom nespadne ani kapka. Ale chápu že bouřky jsou extrémě těžký předpovědět a jakýkoliv vývoj bouřek či srážek je extrémě těžký předpovědět i 2hodiny dopředu. A jejich množství? Proč mě to počasí tak zlobí abych se těšil na bouřku a 15mm a pak nic nebylo? Tohle mě na tom vytáčí, kdyby mi to oba dny psalo 1mm a 1mm, REALITU tak kdyby nic nepřišlo tak bych neřekl ani slovo!

# 17.07.2026, 00:10

No neeee!! 😂😂 Tak už to opravili, tak aspoň nic nebudu očekávat...🫰🏼

229
# 17.07.2026, 00:11

Ráno nebo dopoledne má přijít rozpadajicí se bouřkový systém z Německa? Neni to náhodou to co je teď u Regensburgu?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.