Tak výstraha prodloužena a upravena .
https://vystrahy-cr.chmi.cz/
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-17.7.2026
Tady dopoledne slunečno a teplota vylezla až na 29° a pocitově bylo nechutně dusno, tak jsem zvědavý zda něco později dorazí. Nyní už zatažená obloha a teplota trochu klesla. Ale pocitově bych řekl že vlhkost ve vzduchu je tak uvidíme. Bude to dneska asi loterie a vidím to tak 50/50 zda nás něco trefí. Často to jde více jižněji směr Sázava trasou přes Mnichovice a na Benešov tak uvidíme. Modely dávají jednou to a podruhé ono na to se nedá spolehnout. Přeji všem co nejvíce vody, ale bohužel je jasné že na všechny se nedostane..
eismitte
Klášterec se může tak rovnat Jablunkovu, nebo Rožnovu. Podobné umístění, v okolí samé kopce. U řeky kolem 350-450 mnm, okolo kopce 600-900 mnm. Tak proč by nemohl chtít podobné roční úhrny? Tuřany, placka na letišti, všude teplá a suchá nížina, vyšší kopce až dál nad Brnem
F4
Jo jasně máte pravdu. Akorát, že to asi moc prožíváte a takhle budete furt nespokojený. Je lepší přijmout tu realitu a brát jak to je.
Pokud bych vyžadoval - přál si, aby tu z každé bouřkové situace napršel nějaký slušný úhrn, pak je to prostě nesmysl. Častokrát se stane, že nenaprší nic nebo málo a takhle prostě fungují bouřky.
Jaký má smysl být nespokojený furt se srážkami nebo počasím, když prostě počasí funguje, jak funguje a proč si přát něco, co prostě z principu nenastane nějak často, když jsou to nějaké vysoké nároky.
Lerak2
To je stále dokola. Ano v Klášterci je sucho asi tak jako všude v ČR, ale letošním úhrnem nyní cca 230-240 mm na tom prostě nejsou nejhůř. Spousta míst je na tom ještě hůř takže prostě chápu názory některých. Ach jo kam jsme to dopracovali že jeden hladový závidí druhému že měl o pár zrnek rýže více. Fakt smutné.. myšleno smutné z pohledu počasí a měnícího se klimatu nikoliv z té lidské stránky věci, kde tak trochu chápu frustraci všech zúčastněných.
Lerak2
Těm se právě rovnat nemůže protože ročním srážkovým normálem 1991–2020 je daleko bližší právě tomu Brnu. Já sem ty úhrny klidně napíšu, ale jen jednou a už nebudu spamovat: Klášterec - cca 650 mm, Brno-Tuřany - cca 520 mm, Rožnov - cca 900 mm, Jablunkov - cca 1000 mm. Očekávat úhrny jako v Podbeskydí je klimatologický nesmysl. Člověk by se měl smířit s podmínkami místa, kde žije, přát druhým a být spokojený i s 5 mm (pro mě by to např. znamenalo naplnění třetiny objemu nádrží na zálivku). A ne věčně remcat
Koukám, že většina celého založeného téma bude asi jen o Klášterci nad Ohří.
Zatím jsou to takové dopolední “srágory” kolem hor, ale něco už leze dolů kolem podkrkonoší a něco málo vytvořily západní Jeseníky.
Už i tady je nebe bohatě poseté kupovitými mraky a každou chvíli očekávám, že něco malého taky vyroste. Ale moc se tomu fakt nechce. Ze sondáže z Prahy podle mého moc energie nebude, i když ten bordel ze severozápadu se celkem dobře rozpadnul. Přece jenom tady o kus východněji to snad bude lepší. Máme skoro 30°C, vlhkost 43%.
Jestli by snad nebylo lepší to pěkné zalévání, které z Německa přišlo na SZ a stále jim tam něco málo setrvává. Protože to bude strašně lokální a modely ty další šance hodně vymazávají přes ty noční/ranní hodiny.
Aktualizovaná výstraha od ČHMÚ,nechápu . Slováci nemají na západě nic, jenom jih a východ výstraha, ESTOFEX taky dává 1 na Čechy + Z Moravy. Nic, co by indikovalo výskyt velmi silných bouřek u nás či ve ZL kraji obecně. No hydrák má co zlepšovat na tom svém novém výstražném systému.
Já tady dneska nečekám nic, suchý /polo/slunečný trop, možná kolem 11. hodiny večerní a dál v noci dojdou zbytky konvekce přetvořené v deštík, nic víc. Hlavně, ať už konečně srážky zavítají i do oblastí s nejvyšším deficitem, to by ta dnešní ne úplně ortodoxní synoptika mohla snad přinést
HaMeLeOn14
Klášter by chtěl asi nejradši tuhle apokalypsu co byla v Německu nebo nechápu https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-kr....
Jinak ta výstraha je úplně mimo co čekat od ČHMÚ že...
eismitte
650 mm teda nevím odkud je, protože dlouhodobý průměr mám 585 mm. Zrovna před 2 týdny jsem si ho přepočítával od r. 2010. To jen tak na okraj.
Ostatní
Ani nevíte, jak bych byl rád, kdyby prostě spadlo plošně všude třeba 40 mm, na horách a návětřích třeba 60 mm. Klimatologická konstelace tomu ale není dlouhodobě nakloněna. Jasně, občas se stane, že to netrefí přímo a obejde to. Ale když je to 9 z 10 případů, tak je něco špatně. A říkám opravdu naposledy, že mě žádný vichry ani kroupy a vlastně ani blesky nezajímaj. Já hodnotím situaci pouze podle spadlé vody.
Marek_98
No jo, počasí to prostě nepřeje. Ještě abych musel každý den aspoň lehce zalévat trávník u paneláku, aby z něho nebyl písek.
Nad námi se to tvoří a zaniká. Já bych řekl, že podmínky na velmi silné bouřky prozatím nejsou. Uvidíme ještě později odpoledne a večer.
Frantis95
Už to naskakuje na linii Šumava - Krkonoše. My jsme zase úplně out. Silnější letní bouřky v mojí oblasti v posledních několika letech prakticky přestaly existovat. Jinak už od včera bylo jasné, že ta oranžová výstraha byla přestřel. Tu si zaslouží úplně jiné situace.
eismitte
Tak ten Klášterec je defakto podhorský město, respektive město v údolí řeky ležící velmi blízko hor (dokonce spíše mezi horami, protože z druhé strany jsou Doupovské hory). I když leží v závětří, tak těch srážek tam není úplně nejméně.
Když se tu píšou ty mm, tak třeba Praha je ve srovnání s KnO skoro poušť, centrum má jen 450 mm a okraje Prahy max. 500 mm. Proto když tu někdo píše z KnO, že v Praze furt prší, tak to někdy působí až bizarně. No a stačí se posunout od KnO směrem k horám jen několik km a roční úhrn jde k 1000 mm.
A omlouvám se za OT, už to také nechci řešit.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.