Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne lokální přeháňky a bouřky, na severovýchodě srážky zprvu četnější

Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-17.7.2026

# 14.07.2026, 14:10

Od neděle nastupuje solidní Říjen, kdy jindy si užít slunečného a teplého počasí než v Červenci, letos nám není dáno, za chvíli zmrzlí a je po létě, je to jedno s nejkratších lét za poslední desetiletí, červen velmi chladný až na poslední týdenní horkou vložku, červenec, průměrný zatím, od příštího týdne velmi chladný a to tu někdo dával diskuzi na extremní vedra v půlce července, toć bylo asi myšleno na Francii.

114
# 14.07.2026, 14:10

Přípomíná mi to rok 2099..v ten den nás přešly 4 silné bouřky..vše vzniklo v Německu..
i teď se tam stále něco tvoří.. :blesk:

2654
# 14.07.2026, 14:11

Že ta oranžová výstraha je úplně mimo mě bylo jasné už včera.. Po aktualizaci je to snad ještě víc k smíchu, trocha toho vykouslého nižšího stupně. Vždyť ty buňky co jsou severně od nás rostou úplně pomaličku, stěží vyprodukují nějaký blesk, pokud vůbec. Prostě ten suchý vzduch na většině výškového profilu to hodně brzdí.
Ještě přidávám vyjádření od ČHMÚ. Když tak dlouho konzultovali a během ranních hodin to bylo více než zřejmé, tak snad ten severozápad mohli zakomponovat do výstrahy.
PS: Téma bych přenechal všem Yórům, meteoritům, Aurám a Kláštercům, protože to asi nemá cenu. :D

Facebook
2156
# 14.07.2026, 14:12

Meteoritovo
Já o ničem nevím. ;-):D No nic, tak byl jsem moc napřed.

HaMeLeOn14
:D

Slyším slabé vzdálené hřmění. :blesk:

77
# 14.07.2026, 14:13

Nevypadá to vůbec dobře.. bude to asi masakr..mám z toho hrůzu. Ještě v noci :(

4
# 14.07.2026, 14:15

JUGOCV Tak to žiješ pořádně v budoucnosti když
to bylo v roce 2099 tak bacha na spoiler

# 14.07.2026, 14:22

To až se přiřítí na frýdeckomístecko bude masakr.:blesk::tornado:

# 14.07.2026, 14:26

HaMeLeOn14
Mimořádně složitá a komplexní bouřková situace"

Jsem jediný, komu to přijde trochu přehnané? Proč mám pocit, že z toho ČHMÚ dělá něco, co to není. Trochu senzace a bulvár, ale když se kouknete na radar, tak se jedná spíše o průměrné letní bouřky... :D

# 14.07.2026, 14:27

Ondris
Frantis95
Naprostá klasika, nastesti jsem již “vycvičený” a když jsem viděl první malůvky stacionárek, bylo mi naprosto jasné, že to u nás dopadne tak jak to dopadlo. Zkrátka při techto situacích jsou místa, kde se vytvoří defakto pokaždé a pak třeba naše krásná oblast dejme tomu v linii Beroun - Stodůlky :D kde nikdy. Proč u nás nikdy - to je asi na delší rozbor a diskuzi, ale koneckonců i to centrum Prahy má o neco vetsi sanci, že tam něco vznikne než u nás

K těm 4mm v Klášterci - Nejsou 4mm jako 4mm. Kdyby to byl nejvyšší úhrn v okolí, myslim ze by ani kolega z Klášterce tolik neprotestoval. Naopak pokud to je situace, kde jsou v okolí desetinásobně vyšší úhrny, tak to by byl naštvaný skoro každý tady

2654
# 14.07.2026, 14:29

Kdyby aspoň letní bouřky, vždyť to jsou úplné srágory. Třeba o kus severně od nás se vytvořily nějaký buňky a z té s oranžovo-červenými odrazy nebyl schopen se udělat ani jeden blesk. :D
Akorát se zatáhlo nízkými cumuly a trošku začlo foukat.. Edit: Tak se kvůli jedné 15 km vzdálené buňce, která stojí už hoďku na místě ochladilo s větrem o 5°C. Skvěle.
Dle mého dneska sotva pár těch nejsilnějších cílů splní kritéria nízkého stupně nebezpečí. Prostě při výškové tlakové níži se nedá čekat kdo ví co.

# 14.07.2026, 14:30

Obloha: Obzor na západě, směrem k Beskydám, se zbarvuje do temně olověné až špinavě zelenkavé barvy. Mraky se brzy začnou„vařit“ – vypadají jako obrovské, valící se hory šedého kouře, které se rychle přibližují a pohlcují slunce.
​až příjde úder přichází nízké, dunivé hučení, které připomíná projíždějící nákladní vlak nebo vzdálené zemětřesení. To hučení postupně sílí v ohlušující řev, jak se do scény přidává prudký nárazový vítr.
​Hromy budou extrémní : Nejsou to jen běžné rány; je to souvislé, drásavé dunění, které cítíte v hrudním koši. Občas se ozve prásknutí tak blízko, že se otřesou okenní tabulky.
​Déšť: Změní se z prvních těžkých kapek v souvislou vodní stěnu. Zní to jako kdyby někdo vysypal na střechu tuny štěrku. Viditelnost padá na nulu – nevidíte ani na druhý konec ulice.
​Vítr: Mění se v chaotické poryvy, které divoce cloumají stromy. Slyšíte praskání větví, řinčení plechů a vzdálené hučení, jak se vzdušné proudy střetávají nad krajinou.
Mezi 18 až 21 h je to reálné.

135
# 14.07.2026, 14:30

AuraPočasí
Yes na radaru to vypadá smutně , ale tak čas ještě je.

vojta-černošice
Děkuju za zmínění Stodůlek :D
Bouřkypustá oblast

# 14.07.2026, 14:36

To ani letní bouřky nejsou,ztoho pomalu ani nezaprší, zbytečná výstraha.

# 14.07.2026, 14:37

vojta-černošice
Mě by spíše zajímalo, čím to je, že některé roky v minulosti jely bouřky v Praze solidně, naposledy třeba v roce 2022 a pak přijde rok jako letos nebo i loni, kdy je těch bouřek až podivně málo...

To jsou takové rozdíly, až to hlava nebere. Je to asi stejný pocit, jako když Vám za celou zimu napadne jen max. 2 cm sněhu nebo poprašek, člověk se prostě jen diví a nechápe... :D

114
# 14.07.2026, 14:40

sledujete někdo na FB: Lovec bouřek Bobr ?
moc se mi líbí jak to má rozepsané..
jen by mě zajímalo co znamená to LCL - píše 900-1400 m

# 14.07.2026, 14:40

AuraPočasí
Doukud chodily večerní komplexy z Bavor, bylo to tady zajímavé. Ty stacionárky jsme neuměli tady nikdy, ale ty bývaly spíše jako doplnění. Kolem toho roku 21-22 však najednou komplexy téměř přestaly chodit a stala se z toho tady snad nejnudnější oblast v ČR co se bouřek týče.

# 14.07.2026, 14:49

Brzy vyjedu do Beskyd, ať to mám hezky zdokumentovaný !:blesk::vitr:

# 14.07.2026, 15:02

Meteostacice ukazovala blesky a teď už jen toto..Snad se to vratí..Budu bedlivě pozorovat.
Nevím jestli ma smysl stále sledovat aktualizace radaru..možná se nechám hodinku max.dvě o vývoji překvapit.

11
# 14.07.2026, 15:04

Meteoritovo
Nerad reaguju v diskuzi na trolly, ale tohle mi nedalo.. . :D
Tak já nevím tedy jednou jsou taková mírná vedra okolo 30-32°C nesnesitelná a podruhé když je 20-25° tak nadáváš na podzim to je slušná schizofrenie.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.