Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
In-počasí
Ne, to není slovíčkaření..
To, co nese název Šumava, je známé a přesně ohraničené území..
A ta SC byla od svého vzniku až do zániku mimo toto území, byla v podhůří Šumavy, kterému říkáme Pošumaví.
Je to jednoduché..
A i důležité ohledně počasí, jiná krajina, nadm. výška, orografie.
To bych fakt nestrkal do jednoho pytle...
Tak tady zase bída, i když podle radaru mělo chvílemi pršet slušně, tak nakonec to byl jen občasný velmi slabý, slabý nebo mírný déšť a dalo nám to pouze 0,2 mm srážek. Ke konci byl vidět i slabý kousek duhy, ale ani jsem nefotil, už se docela stmívalo a bylo to sotva viditelné. Za frontu tedy celkem 9,9 mm, dvě přímé bouřky a jedna okrajová, ale dalo se z toho vytěžit více. Po těch týdnech veder a sucha je to málo a žádné významnější srážky nás nečekají ani v dalších dnech.
Milí kamarádi, vypadá to vypadá, že dnešní srážkové představení končí. Dostali jsme se na velmi zajímavých 0,8 mm. Za 3 dny u mne pak pozoruhodných 1,3 mm. Ofic. stanice ValMez měla trošku více díky mini přeháňce předevčírem.
hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_srzstationdyn.php?seq=307441
Obavy, ať nás dnešní větší srážky neminou, se bohužel naplnily. Je to až k vzteku jak člověk sleduje na radaru vše kolem
Poprosím redakci o povídání / souhrn ke srážkám za poslední 3 dny v ČR (pokud se nepletu, pro veřejnost tyto data od CHMU stále nejsou dostupná).
Další zálivka cca 22.7. a nebo pak druhá polovina srpna (snad se má ironie ani ve snu nenaplní).
Aspoň tomu nahoře děkuji za to, že dalších 7-10 dnů by mohl držet teploty 20-25 C a pohodové noci.
PS. snad oblast Velkých Karlovic má co nejmenší škody - 80 mm za hodinu je mazec
U Blatné dnes 7mm, v pondělí jen 2mm. V součtu za poslední 3 dny skoro tolik, co za celý duben. V červnu ale spadlo přes 70mm a srážky byly rozložený do 3 týdnů, takže ok. Vegetace vypadá o hodně lépe než v pulce května. Příští týden zase něco naprší. Nakonec ta TN, co se vytvoří nad Skandinavii, je pro modely oříšek a může dost překvapit. Jsem taky rád, že nepřišly bomby jako na Prachaticku či na Beskydech.
Za 3dny zde napršelo 61mm,krásná spokojenost,ať se houbám daří👍👍👍
Aidamkoo
Díky, a Žabovřesky mají ještě o téměř 1 mm více než my, ta ranní bouřka byla prostě taková lokálnější a lituji toho včerejšího večera, že nás to netrefilo lépe i srážkově. Ta ranní bouřka mě právě probudila, blesků jsem viděl spoustu, i CG, ale o něco jsem určitě přišel, při příchodu jsem ještě spal. Ty dvě předchozí jsem ale registroval v podstatě celé. Za mě určitě nejzajímavější z těchto dvou dnů byl ten včerejší večerní CG+, ten byl neskutečný. Podle všeho uhodil do Komína, někam do oblasti ulice Hlavní, bylo to tak 1 km ode mě. Rána neskutečná a nečekaná, protože ostatní blesky (snad až na jeden další, který se do těch 3 km, které značí přímou bouřku, vlezl taky) byly spíše více než 5 km od nás. Takže hlavně tohle rozhodlo o tom, že i tu večerní bouřku beru jako přímou, jinak bych ji bral jen jako okrajovou, podobně jako tu další MCS, která šla po půlnoci. Naštěstí to ráno to alespoň částečně zachránilo.
Ranní a odpolední povodeň v obci Chříč v Plzeňském kraji: https://www.krimi-plzen.cz/a/bourky-2026-07-01-165...
Přibližně v osm hodin dorazila druhá, výrazně silnější vlna, která způsobila nejrozsáhlejší škody. Když už se zdálo, že se situace uklidňuje, kolem třetí hodiny odpoledne přišla ještě třetí vlna
Povodeň pobořila i dvě stodoly.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.