Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
meta 30 mm pokořena, přívalák pořád slušný, vypadá to, že déšť nikam nespěchá, tak uvidíme, kam dál to laťku posune. Se suchem to tu už trochu zamává takový úhrn, na houby by ale bylo třeba eště v dalších dnech tak +- 40 mm aby to vůbec začalo, a kdoví jestli, jestli je ty zku____né horúčavy a sucha v předešlých dnech nevypálily aj s podhoubím...
Podle radarových odhadů už má ta oblast Bílých Karpat lokálně přes 100 mm srážek díky tomu, že tam furt prší. Na tom Slovensku ovšem síla. Tam to muselo být hodně drsné a prudké. Aj tam furt prší.
už žádná přeháňka nepřišla krom tohodle večerního piko mrholení. na páteční ráno tam ikon kreslí velmi sus pruh silnýho deště a na obě strany vůbec nic, jak kdyby invertoval závětří
In-počasí
Jednoznačně nejsilnější byla v této epizodě pondělní supercela na Šumavě. Ta byla mimořádná: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/kroupy-na....
Ta buňka se Šumavy, dá se říct, jen dotkla okrajem.
Iniciace proběhla tady u Sušice, i její rozvoj a nejsilnější projevy se neodehrávaly na Šumavě, ale podél ní, v Pošumaví..
Na vsetínsku byla teda velmi silná a dlouhá bouřka. Padaly až 3 cm kroupy a místy napršelo přes 100mm.
Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích vystoupala až na 3 SPS.
Stanice ve Velkých Karlovicích ukazují přes 90mm.
Bohužel mi nejdou přidat obrázky.
Mazec, teď začalo neskutečně pršet 5 minut zahradního deště a přestalo xdddd Dnes už srážky neočekávám, natož bouřky. Jsem stále tento rok na jedné přímé bouřce na začátku května. Brutus.
po čtyřiceti stupních 28,8mm, dvě bouřky, jedna vyrostla přímo v těch jednačtyřiceti nad hlavou a přinesla mimořádně rychlou a potřebnou prvotní úlevu, druhá noční, bleskově monstrózní taky ještě přímá, jedno malý jádro se sem natáhlo, ale je zde furt obrovský prostor na zlepšení, ta síla těch bouřek je letos absolutně směšná i na jaro, frekvence taky tragická a teď zaslouženě průměrný nebo nepatrně podprůměrný teploty cca týden
Podle mě u těch bouřek hraje roli tak z 50% orografie a z 50% chaos, respektive různý vývoj těch zvlněných front a bouřek obecně.
Takže pokud někdo bydlí u hor, má větší šanci, ale stejně to není záruka. Výsledná realita je prostě jako když se zkříží vliv orografie s vlivem naprosté náhody, takže si to trochu protiřečí, ty kopce a hory to nějak přitahují, ale stejně je v tom furt určitý chaos a není to přesně podle jasných pravidel.
Chtělo by to udělat prostě nějakou sumu srážek za tyhle bouřkové dny a ještě k tomu přidat sobotu 20.6. a neděli 21.6.
Pak seřadit ty srážky podle stanic od nejvyšších po nejnižší a ke každé stanici přidat nadmořskou výšku - podle mě by to bylo hodně zajímavé. Některé stanice by měly s přehledem přes 100 mm, jiné možná 0 mm.
Francois
To už je trochu slovíčkaření, prostě Šumavská hornatina https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0umavsk%C3%A1_h...
17dni bez deště,a nakonec 8mm,teď se ochlazuje od SZ a to je celé,takže zase kulový,snad příští týden trochu vláhy.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.