Tak nakonec jak jsem predikoval, tady v pobeskydí to proběhlo v klidu. Nespadl ani 1mm a pouze pár hromů. Příjemně se ochladilo a ptáci vesele zpívají, takže už nic nebude.
Bylo by zajímavé vytvořit mapu srážek od minulé soboty 20.6., co byla předminulý týden do dneška. Srážky napříč ČR by byly velmi nerovnoměrné. Některá místa by měly hodně, třeba Příbram, Říčany a spousta jiných například i kolem 100 mm srážek a spousta jiných míst by měla srážek málo nebo velmi málo třeba kolem 10 mm.
No tak zatím tak trochu tady prší, bílé jádro je nad Hranicama a tady se snad ještě víc rozprší bez masakru, Vsetín taky dostává a tak já si strouhám tužku... co dál teda...
V těch Beskydech a na Slovensku mi to přijde jako dost extrémní. Stacionární velmi silné bouřky, které sypou lokálně úhrny přes 100 mm během pár hodin.
To se nevidí moc často.
Člověk si říkal, že když byly dosaženy rekordní teploty přes 40°C, jestli tomu budou odpovídat i bouřky. A myslím, že ano. Je to sice lokální a regionální, ale bouřky byly často dost silné.
Pokud se klima nadále oteplí, budou v průměru silnější i bouřky, protože teplo je hlavní hnací motor.
Tady to hlavní bylo už ráno, teď už jen fouká silný nárazový vítr, Žabovřesky daly odpoledne maximálně 47 km/h. Vítr během večera zeslábne, ale začíná trochu pršet. Uvidíme, co z toho nakonec bude, ale bouřky jsou daleko.