Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
Západně od Brna dnes: https://www.facebook.com/share/r/18wZWLGNmF/
Je šance, že se to doplazí až sem nebo aspoň dešťovej knedlík?
Ta supercela nad Vysočinou byla vidět i od Benešova a teď je tam pěkná diskotéka Foto je cca z 21:15 při venčení, ani se nevešla do záběru :-)
Blyska se jak urvanej za zelena, snad aspon zaprsi konecne, to je hrozny vedro furt, 26st
Já si nakonec připisuji přímou bouřku, i když tedy zavírám obě oči. Blesky do 3 km byly tak dva, z nichž jeden byl zhruba 1 km vzdálený CG+ a to byla rána obrovská. Jinak jsem některé věci už popsal, tak jen stručně. Snad dvě hodiny tu téměř nepřetržitě hřmělo ze severních a západních směrů a vidět bylo spoustu blesků a záblesků. Byla to supercelami tvořená MCS, vidět byl náznak wall cloudu a mammat. Jednu fotku mám, ale tam žádný z těchto jevů není, ty se mi z různých důvodů (terénní překážky, stmívání) vyfotit nepodařilo. Poté, co bouchl ten CG+, a to pravděpodobně do obydlené části Komína, se elektrická aktivita už téměř vytratila. Přišel sice déšť a asi tak minutu pršelo i silně, ale poměrně rychle zase ustal. Nakonec nám to dalo jen 0,5 mm srážek, což je opravdu slabota. K silné elektrické aktivitě tedy přičítám jako další nebezpečný doprovodný jev akorát silný nárazový vítr (vedlejší Žabovřesky mají maximální náraz 49 km/h). Na fotce je ta severní část systému těsně poté, co to prošlo Blanskem. Známý z Olomučan hlásil kroupy o průměru 5-6 cm, jinak Blansko a Dukovany (ty zase z jiného jádra) do 3 cm.
Apolenka Api
No, já toho teda moc nevidím, ale asi to je supercela, jak vy píšete
Asi je zde slušný potenciál na noční MCS. Kovadlina se právě odsunula k severu a jižně jihovýchodně od nás na obloze naprosto čisto, až tedy na nové náznaky konvekce poblíž. Lehce se oteplilo na 22°C, rosný bod je na 21°C, a cape drží všechny modely na slušných hodnotách po celou noc. Těm bouřkám z Rakouska tedy podle mě nebude nic moc bránit k tomu, aby kolem sebe nahazovala nová jádra a jako systém se udržovaly ještě řadu hodin.
Klokan_0
Moc krásné fotky.. a doufám, že tady bude také nějaká parádní buřina
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.