Já i myslím že pondělí by mohlo přinést něco dost velkého když bude na západě Čech chladněji a ve středních Čechách o trochu tepleji a Morava extrem hyc. Podle mě bude už něco málo před tím hlavním třeba na horách a pak dal a to hlavní začne vznikat ve středních a jižních Čechách a postupně se to spojí do systému a pak později odpoledne či večer to přijde na Moravu a Slezsko, což doufám (bez škod ovšem) protože Čechy si užili docela dost, hlavně jih
GFS na pondělí dává až 2500 CAPE pro Olomouc a CIN jen -20. Něco by z toho být mohlo. Teď uvidíme, jak s k tomu postaví regionální modely (hlavně Aladin a ICON-DE).
Tadeas Pondělí vypadá opravdu nebezpečně. Jinak nový GFS maluje v úterý prakticky po celý den až do noci bouřky na Moravě a ve Slezsku a pondělí u nás stáhnul, ale přidal na Z/SZ Čech, za mě to bude divoké, ale uvidíme co regionální modely.
Kombinované hodnoty CAPE-Shear by měly v úterý dosahovat vysokých hodnot / model GFS - Ventusky.com
Silné bouřky na západě Česka v pondělí večer / Model GFS - Ventusky.com
V podstatě všechny modely malují nějaké srážky, některé víc některé méně a je to rozhozený do 3 dnů.. Celková sumarizace srážek až do 2. 7. 23:00 Srážek by mohlo být dost (hlavně v bouřkách)
Pondělí a v úterý četné bouřky v Čechách, částečně na Moravě. Ve středu snad fronta přejde a srážky i na východě, ale osobně si netroufám vzhledem k poloze zvlnění a i tomu nesměrování fronty tipovat co přesně jaký den přinese v Čechách a co na Moravě.
Ty podmínky, které nám GFS už delší dobu naděluje na pondělí i úterý jsou opravdu šťavnaté. Spousta energie a v novějších výstupech přidává i střih větru nad 15 m/s, takže kombinované CAPE bude dosti vysoké. Nyní předpovídá přechod bouřkového systému ve večerních hodinách jak v pondělí, tak v úterý. Pěkně se na to kouká, vypadá to lákavě. Ještě se to může dosti změnit, ale pokud nepudou vidle typu: u nás zkazí CIN a v Německu se to vytvoří pozdě, tak by to mohlo vyjít.
No, trochu mne děsí, že bouřky by měli přijít do takhle proschlé krajiny, skoro záruka nějakých lesních požárů. když to tam třískne...Tohle se za veder často děje třeba v Chorvatsku.. apod..