Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
Marco11_
musí. morava už mcs měla a tady nebyl 5 let asi
Jak tak pozoruji modely, nejvíc konzistentní v prognózách na další dny mi zatím přijde model ECMWF. Už 3-4 běh po sobě maluje velmi silné bouřky od pondělí hlavně v Čechách a na úterý stále počítá s přechodem bouřkového systému, v novém výstupu ho má přes celou ČR až na Slovensko. Hodnoty CAPE před samotným příchodem systému se pohybují okolo hodnot 2500J/kg a střih větru v maximel okolo 15-18m/s.
Lesník
Reagoval jsem na výstup ECMWF ze včerejších 12, kde v součtu za celé předpovědní období dával někde až 150mm. Tak jsem si dovolil implicitně napsat, že pokud by to množství srážek spadlo během 2 týdnů, nebylo by ani to pro přírodu ideální. O deficitu spodních vod je mi známo. V okolí Blatné na Strakonicku (mám na profilu) spadlo ostatně za březen-kveten ani ne 45mm. Pěkný den
V to pondělí to zatím vypadá na velmi silné až možná i extrémní bouřky. Hlavně tedy GFS se s tím moc nepáře. Hodnoty CAPE přesahující až 2500J/kg v kombinaci s velmi nízkým střihem větru a také slabým prouděním by udělalo své. Někde by mohly spadnout velmi vysoké úhrny, jelikož bouřky budou setrvávat na jednom místě a energie bude požehnaně. Nejvíce se poslední běhy přiklání k výskytu hlavně na Z/JZ Čech a také ve větším měřítku i na Moravě. Prakticky už od včerejšího odpoledne jeho prognózy naznačují výskyt bouřek právě v těchto oblastech. Dále pak Multi-Model který bere data z ostatních globálních modelů pak maluje v Česku velmi vysoký index bleskových povodní a celkově velmi vysokou pravděpodobnost na extrémní srážky.
Něco malého u Olomouce vyrostlo: https://www.in-pocasi.cz/pocasi-u-vas/foto.php?id=... Je otázka, jestli srážky dopadají až k zemi nebo se v suchém vzduchu vypaří.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.