Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mírné ochlazení a bouřky hlavně v jihozápadní polovině Čech, ojediněle silné

Diskuse o počasí Bouřky 20-21-22. 6 2026

# 17.06.2026, 15:46

kapr84
Ansámbly jsou úžasný na pochopení potenciálu/situace. Pro jistotu jsem si zobrazil ansámblový průměr sumy srážek pro ČR a okolí do 22. června 2:00 UTC

Většina území je na škále 5-10 mm srážek a část území 2-5 mm. Není to vypovídající pokud jde o bouřky a lokálnost nebo reálné úhrny - to se zde naprosto smazává, ale ukazuje to prostě nějaký obecný potenciál srážek, tedy i bouřek, srážek z bouřek.

No a tyto hodnoty nejsou moc vysoké, takže v tom nevidím moc ten potenciál. Některá místa budou mít 0 mm - těch bude myslím dost a některá třeba 20-50 mm - těch bude spíše míň.

Ono je tam taky vidět větší potenciál Alpy a Beskydy, prostě hory. Stejně tak v Čechách spíše JZ a Vysočina a menší potenciál někde od Prahy na sever.

kapr84
Tahle mapa potvrzuje tendenci tvorby bouřek/srážek na horách/vrchovinách, ale samozřejmě jsem nikde nenapsal, že budou jen na horách, ale že jich tam bude prostě více. Některý den to může být hodně znát.

zdroj: meteociel.fr
# 17.06.2026, 15:46

AuraPočasí
Víc negativního člověka nez ty, jsem asi jeste nezažil, jakákoliv situace at je to v zimě, na jaře nebo v létě, tak porad jen pesimisticky komentáře od této osoby :D

# 17.06.2026, 16:07

kapr84
A kdybych tu mapu měl ještě nějak upřesnit. Ten průměrový ansámbl srážek je často vyšší, než ty pravděpodobné reálné varianty, protože to zvyšuje například pár ansámblů, co ukazují nějaký nepravděpodobný úhrn jako třeba 40 mm nebo 60 mm.

To znamená, že spadne spíše méně, než je tento průměr. Mnohem více vypovídající by byl medián, kdyby ty nižší početnější varianty měly vyšší váhu, než ty velmi vysoké okrajové.

Z toho všeho, pokud to člověk chápe, je zřejmé, že se nedá čekat moc srážek/bouřek a situace nemá potenciál. Má pouze z lokálního nebo regionálního hlediska samozřejmě.

To je do pondělí 2:00 UTC, takže se pak uvidí co nabídne příští týden, ale do konce tohoto bych neměl nějaká přehnaná a velká očekávání.

# 17.06.2026, 16:41

Daniel Moudrý
Realista. ;-)

# 17.06.2026, 16:54

AuraPočasí
Realista, kterému 90% pesimistickych situaci v zimě nevyšlo a bylo to přesně opačně? Dobrý materiál :D

# 17.06.2026, 17:30

Tyjo samozřejmě že hory budou jako první pod bouřkama, ale pokud bude takové cape 2000+ a cin nula tak stačí i konvergence v nižších oblastech nebo outflow z těch bouřek na horách a může to naskakovat jak houby.
A narovinu globální modely bouřky NEUMÍ. Na jejich čtverečku se bouřková buňka nevejde a využívá se parametrizace. Taky (a hlavně GFS) prostě špatně vidí topografii. Zítra aladin uvidí i neděli. Ten už přesněji umí říct jaké a kde budou bouřky. Tak snad tady alespoň v jednom dni.

# 17.06.2026, 18:19

Daniel Moudrý
Dobrý materiál jste Vy, když řešíte zimu v bouřkovým tématu a píšete tu nějaké blbosti. :cool:

2244
# 17.06.2026, 18:47

Snad ty bouřky zde o víkendu fakt nevyjdou. Jestli se postupně přidá i pár regionálů jako Aladin a ID2 tak to bude špatný. :D Jeden jediný víkend nejsem doma a očekává se taková situace. A to sem si říkal ještě včera že o nic nepřijdu. :D

Meteologix.com
Meteologix.com
209
# 17.06.2026, 19:09

Klokan_0
Jo tohle znám, když čekáš bouřku tak se vyhne, a když jsi zrovna mimo oblast pryč tak projde přímý zásah oblastí ve který nejsi

2092
# 17.06.2026, 19:21

Klokan_0
Tak to můžeš poslat ke mě, to budu doma. :cool:

20
# 17.06.2026, 19:23

Tadeas
To je v pohodě, už ji nechal mě, bydlíme hned vedle sebe přes kopec :D

2244
# 17.06.2026, 20:39

Jo, za mě to převezme Kuba :D K němu už si to cestu najde. :D

2092
# 17.06.2026, 21:22

KubysQ
Klokan_0
Tak doufejme, že se poštěstí a vytvoří i zde něco. ;-)

2244
# 17.06.2026, 23:45

Tadeas
Jojo, přeju hodně bouřek všem v nadcházející situaci, letos je to hrůza. :D

509
# 18.06.2026, 06:58

Rád bych radu od nějakého odborníka na ansámbly ohledně srážek a bouřek.. včera mi třeba GFS dával ve výstupu v 18:00 asi tak 5mm a dneska ve výstupu z 00:00 tam mám okolo 10 -15 mm.. co z toho bude platit? Nebo to bude nějak jinak? Jo a ECMWF píše 2mm, a ICON okolo 10-12mm..ale jinak chápu, ansámbly jsou paráda.. na bouřky a srážky uplná paráda, to zase tedajo..No, rád bych nějakou jistotu... abych zase nemusel čumět na ten hloupej radar...

87
# 18.06.2026, 07:33

palma
To sleduješ počasí první den? V téhle situaci nemá moc cenu sledovat modely.. a často ani radar, když se může vytvořit bouřka během pár minut přímo nad hlavou.

Nejlepší je asi se dívat z okna.:D

# 18.06.2026, 07:35

Tak, vynášet tu ortel nad bouřkovou situací tohoto typu 4 dny dopředu, na základě průměru ansámblů :D, to už chce opravdu speciálního fištróna..
Nicméně v tomto středečním Pro mě je to úplně bezvýznamné zde v Praze, takže to můžu okomentovat dnes a pak už to nemusím řešit vidím i pozitivum..
U víkendových výstupů regionálů , sondáží a radaru tu bude aspoň už klid:cool:
spurdo
Ironie je v Prostějově nějak hůř rozpoznatelná než všude jinde?

509
# 18.06.2026, 07:41

spurdo
Ale Aura tu píše, že ansámbly to všechno řeší a ví, tak se holt ptám jak začátečník, neb po jeho konstatování onoho "faktu" jsem došel k závěru že vím, že o tom problému nic nevím...:), jo a pravda. nekoukám teda z okna, ale sednu si pod pergolu a při pročítání knížky.. apod. jsem ve střehu..:D.. holt to vidím jako vy, a ansámbly sleduju z trochu jiných důvodů.. když už tedy..jo, jo..
Francois
No, jen aby ten klid byl, přijdou dvě, tři bouřky.. a bude tu sebeoslavný jásot jak to vyšlo a ansámbly to věděly...:D:D:D

110
# 18.06.2026, 08:35

Opravdu asi nemá cenu spoléhat na výstup modelů každý to má jinak.

Gfs
Icon
# 18.06.2026, 11:55

Klokan_0
To znám taky, jednou jsem se podíval na radar a viděl jsem jednu buňku severně odemne. Řikal jsem si že konečně bude bouřka, ale rozpadla se asi 2km odemne a vznikla zase za mnou a vesele si pokračovala ve své trase. Tak nevím :D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.