Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Opět chladněji a deštivo, odpoledne a večer od západu ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky 30.5. - 1.6. 2026

159
# 02.06.2026, 08:00

charlie
Já mám takový tušení, že by z toho mohla být nakonec zase nějaká "monzunová" situace, možná ne tak silná jako v červnu 2024, ale v ansámblech pro jih Moravy je tam patrný srážkový neklid.

Aura
Bude se to lišit v jednotlivých krajích, zase určitě bude pár míst, kde skoro nekápne, ale obecně bude docela zalito.

# 02.06.2026, 08:16

ludvicek
Možná nebudu jediný, kdo si všímá určitého vzorce, pokud jde o počasí v souvislosti se změnou klimatu. Docela by mě zajímalo, jestli se shodneme. Jde o tohle.

Často mi přijde, že jsou jakoby 2 protisíly, které jdou proti sobě. Jedna je něco jako základní síla, která reprezentuje to, jaké je počasí a klima obvykle a jak to prostě chodí, co by člověk čekal a jaké jsou vlastně fyzikální možnosti a meze.

Druhá síla je ta, která je tou změnou klimatu, která má tendenci narušovat první sílu a ohýbat jí, měnit jí - především se projevuje teplými epizodami, které jakoby gradují.

Ve výsledku mám pocit, že je to jako souboj. Ve výsledku obě síly mají stejnou váhu a obě platí a fungují. Projevuje se to poté tak, že počasí má tendenci ulítnout do teplých extrémů a zároveň má neustálou tendenci se vracet do normálu a stabilizovat se.

Výsledný pohled je pak trochu dvojitý, podle toho, na co člověk zaměří pozornost. Když kouká na ty teplejší extrémy, může si říct, jak je to se změnou klimatu prostě hrozné atd.

Když na ty úseky normálnějšího nebo chladnějšího počasí, výsledný pocit bude, že počasí je stále normální a stejné jako dříve... a prostě se jen dějí běžné výkyvy.

159
# 02.06.2026, 09:35

AuraPočasí
Takhle, průměrná teplota v ČR roste, to je prostě fakt, přes který nejede vlak. Ale ty jednotlivý složky toho průměru mají samozřejmě tendenci ulítnout buď do chladu nebo do tepla.
Co teda za sebe považuju za zjevné, tak že těch úletů do extra tepla za poslední 2 roky ubylo. On i ten nejteplejší rok v historii (2024) byl ke konci úplně normální, listopad dokonce podnormální. A teď, je to už nějaká stabilizace po extrémním oteplení nebo jen přestávka a pofrčíme k ročním průměrům 12 nebo 13°C?
Mně strašně láká dožít se roku 2040 a podívat se zpětně na data 2030-2039.:D

# 02.06.2026, 11:04

Myslíte že něco z těch bouřek z Německa zbyde?:blesk::blesk::blesk:

# 02.06.2026, 11:15

Thundery15
tak u nas zatim nic nečekam. Vlhkost je sice vysoka, ale pochybuji že se něco vytvoři.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.