Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky a vydatnější déšť 21.8.2025

# 19.08.2025, 10:46

Zajímavé bude dění na J od ČR. Budu teď pár dní v oblasti Benátek, tak případně poslu nějaké fotky.

V příloze mapa od Estofexu.

14
# 19.08.2025, 12:37

Uz je novy Aladin.

104
# 19.08.2025, 12:43

kozacik
Jo je ale zase modely to mají rozházené jak balíky slámy na louce,Alenka ve zprávách řikala,že modely ubraly max do 25 mm a to ojediněle,ale zítra nebo ve čtvrtek to může být úplně jinak.

1365
# 19.08.2025, 13:30

Aladin tam má celkem výraznou konvekci (s bouřkami), ale teď je jenom otázka, jestli se to splní. Za mě Aladin se moc netrefí.
Uivdíme, co na to ještě řekne ICON DE. Tomu věřím nejvíc.

Čtvrteční podvečer podle modelu Aladin. Zdroj: Ventusky.com
Čtvrteční večer podle modelu Aladin. Zdroj: Ventusky.com
12
# 19.08.2025, 13:37

věřím, že to skončí u nás... :D zatím jsem v klidu, icon drží těžiště srážek přímo na námi.. sice ubral, stále je tam ale kolem 40 mm... snad se dá do klidu i ten Aladin. Zatím se mně nelíbí. Tak snad další výpočty budou už pro nás :cool:

1978
# 19.08.2025, 14:03

Ještě trochu mimo téma. :D GFS stále maluje kolem 28-30.8 pěknou bouřkovou situaci s výrazným teplotním rozhraním, ta níže západně by měla být hodně hluboká a mohlo by to podpořit JZ proudění, tím pádem i střih větru, potom by záleželo, kolik vlhkého a teplého vzduchu by se k nám donášelo z jihu. Jeho poslední 3 výstupy jsou velmi podobné v tomto typu synoptiky, jen se liší intenzita. Každopádně bylo by to fajn zakončení, tak uvidíme, ale zatím jsou to jen takové spekulace dá se říct, může se to změnit výstup od výstupu. :cool:

Teplota 2m nad zemí podle modelu GFS - 29.8.2025 / Ventusky.com
500 hPa Geopotential podle modelu GFS - 29.8.2025 / Wetterzentrale.de
Střih podle modelu GFS - 29.8.2025 / Ventusky.com
104
# 19.08.2025, 14:23

Klokan_0
To budeš psát na každou stránku diskuse.:(

ota
2920
# 19.08.2025, 14:23

Klokan_0
To je hodně mimo téma a sem to opravdu nepatří, krom toho je naprosto předčasné to řešit, vždyť není ani jasné, kde přesně spadnou srážky ve čtvrtek. Tak daleko dopředu ani není jasné, jestli nějaké rozhraní vznikne.

1978
# 19.08.2025, 14:34

jack
Psal jsem to tu pouze jednou a to do minulé diskuze o bouřkách, jako takovou následující situaci, která by mohla přijít.

ota
Ano, je to hodně daleko, ovšem GFS si s tím pohrává už delší dobu, jinak bych to sem nepsal. Samozřejmě stále může nastat situace, že se ta hluboká TN nad Britskými ostrovy neprosadí a taková situace nenastane. A co se intenzity týče, ted samozřejmě o ničem takovém nelze mluvit takhle dopředu, to mi je jasné, ty screeny pod příspěvkem byly spíše jako taková zajímavost ohledně této situace, aby příspěvěk nebyl tak holý. Jen je tam zatím menší shoda v těch hlavních bězích GFS, ještě jsem tedy nekoukal na ostatní členy GFS, pak na to mkrnu. Ostatně i Ecák si pohrával s podobnou synoptikou na konec srpna.

# 19.08.2025, 14:38

Jako nic ve zlém, ale v tomhle tématu co výstup pořád psát o něčem, co je na konci výhledu. :zz: kdyžtak jiné téma, nebo nejlépe ještě počkat. Zítra tam nic být nemusí a pak to dopadne jako to slavné téma 14 dní zpátky. Chce to zatím zachovat klid a méně o tom psát v tématu na čtvrtek. ;-)

1978
# 19.08.2025, 14:48

Aidamkoo
Jo rozumím, dám si na to pozor, jen mi přišlo zajímavé se o tom zmínit, když to GFS drží pár běhů po sobě. :cool: Jinak na tu synoptiku kolem konce srpna bude mít velký vliv také ten hurikán, co se nachází východně od Floridy.

# 19.08.2025, 14:49

Klokan_0
Mimo téma. Rozeber si celkové synoptické pole a podívej se na čem to rozhraní záleží, co to rozhraní vlastně vyvolá. Nebudu ti radit, nicméně když si to analyzuješ, tak pochopíš reálné šance. ;-)

Jinak čtvrtek zatím otevřený, bouřky nečekám, spíše už déšť, tak uvidíme. Modely to tahají spolu se středem TN více nad Maďarsko. Zatím drží hodně srážek Aladin.

1365
# 19.08.2025, 15:05

Klokan_0
Nejlepší by bylo si založit diskuzi - každý výstup, nový komentář, ať se to nemusí plést do jiných diskuzí. ;-)
Abych pravdu řekl, tak toto téma by se mi i hodilo, protože já taky rozebirám každý daleký výstup. :D

Jinak ICON nám na čtvrtek tentokrát dává jen 3 mm.. Největší porce srážek by měla být hlavně na jihovýchodě Česka.
Jiné modely se shodují s ICONEM a jiné se shodují na celoplošných srážkách s vnořenou konvekcí, což by bylo dobré.
Dneska večer budou výstupy od ICON DE, takže nad tímhle už bych diskutoval, protože už je to za dva dny, takže řešit by se něco dalo.

148
# 19.08.2025, 15:08

Aidamkoo
No, zatím mám pro Brno 0,2 mm od Ecáka a asi 3 mm od Icona. Ale nač stahovat gatě, když brod je ještě daleko.

# 19.08.2025, 15:24

Aidamkoo
Mně to přijde jako dobrý rozptýlení od toho nic co je :)
Ale pochopitelný že tahle diskuze je o čtvrtku

Tadeáš
Tak to jsme na tom stejně... když už nic a jen sucho tak aspoň je zábava při sledování modelů co by mohlo bejt

# 19.08.2025, 17:38

No tak léto pomalu končí a srpen bude možná rekordně nebo extrémně suchý na některých místech hlavně v Čechách, jelikož bych řekl, že na spoustě míst nespadlo ani 10 mm.

Nadcházející situace vypadá hezky pro jižní/východní regiony ČR, ale tak to je prostě klasika, nikdo se nediví.

Tak trochu s humorem můžu říct, že se těším na bouřkovou sezónu příští rok, protože na 100% bude bohatší a lepší, letos totiž je zřejmě nejslabší za dobu mého života, těžko najít rok s menší četností bouřek. Například za červenec jediná a v srpnu žádná Praha a okolí, ale budou nějaké lokální rozdíly, ale někde v průměru letos fakt slabota.

Jako upřímně prostě se těším, až zase přijde srážkově nadprůměrné léto, je to hodně o srážkách, protože celkový průměr srážek za léto tvoří snad z více jak 50% bouřky. A jelikož počasí kolísá a jsou různé výkyvy, samozřejmě že si stačí počkat a přijde rok, kdy bude hodně srážek i bouřek, ale třeba ne zrovna všude, ale v těch oblastech, kde to bylo posledně slabší.

1978
# 19.08.2025, 20:34

Tadeas
To nezní špatně. :D No já mám pro takové situace nadšení a sleduju je i v dalekých výstupech, jelikož to s sebou většinou nese hodně extrémů, právě tyhle rozhraní jsou pro mě to nejlepší, co může být. :D :cool:

# 19.08.2025, 20:41

Tadeas
Popravdě bych takové téma rád uvítal, jestli to schválí i někteří ostatní, tak bych to určitě rád založil.
Jinak i večerní GFS si to stále drží :D.

Nicméně večerní výstupy u nás ukazují kolem 20-35mm, včetně aladina. Naopak ICON velice ubral, ukazuje pouhých 5mm:(.
Uvidíme, jestli se objeví i nějaké lokální bouřky, rozhodně by to nebylo škoda.;-)

1978
# 19.08.2025, 20:54

Tobiáš10
Klidně to založím, je mi jedno, že zde dostanu od některých vynadáno. :D

# 19.08.2025, 20:55

Klokan_0
nechceš už nepohádkovat? furt bys jen extrémy, zatímco někteří jsou rádi i za 2 blesky

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.