Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky 15.-16.8.

1978
# 12.08.2025, 14:47

TheRealStormCZE
Nikdo konkrétně nepsal, že ve výhledech modelů jsou potvrzené nějaké systémy. Co sem tak zaregistroval, tak se psalo max o tomto víkendu, hlavně sobotě, já pak zmínil i další týden, ale to jsem jenom nakousnul, že by něco mohlo teoreticky být. To derecho bylo jen jakési přání, nikoliv žádný fakt. :D

jack
Já to na vlastní kůži zažil a chtěl bych to zažít znova, nedělá mi to problém. :D My máme taky zahrádku, ale zatím beze škod, což se divím, protože letos minimálně 1-2 extrémy byly. Za mě at si každý přeje bouřku jakou chce, když v tom má vášeň a baví ho to, tak proč ne. :cool: Mě jde převážně o struktury a blesky, či jiné optické jevy, což na klasických mezoměřítkových systémech bývá poměrně často, navíc to s sebou často přináší také plošnější srážky. :cool:

# 12.08.2025, 15:09

Klokan_0
a jsme zase u toho. přání. stfu

# 12.08.2025, 15:11

Klokan_0
Nicméně nemusíš o tom psát několikrát za den, že budou derecha, že si přeješ extrémy atd. 😅🤷‍♂️

Chce to trochu klid a počkat. viz. neděle. Diskuse by měla být vedena na základě nějakých reálných pravděpodobností na základě modelových skutečností. Já v zimě taky nedělám příspěvky jak si přeju zimní armagedony, Daisy all the time apod ačkoliv zimu miluju. Už kdysi se v zimě řešilo, že příspěvky typu, že někdo chce to a jiný zase to nepatří do diskuse a v reakci na to i rozvíjející se OT typu, že se řešilo proč chce ten tohle a ten zase to, což je případ dneška.

Je fajn si zavzpomínat, ale příspěvky typu.
Já bych si klidně dal opáčko toho derecha jak psal Tomino. :cool: Tehdy to byla jiná liga 2 noci po sobě takové masakry.

Klokane, škoda, že nejsi ve výboru či předseda SVJ. Pak by tě možná přešla ta touha po masakrech, když máš s ČSOB vyřizovat pojistky. ;-) Tímhle končím.

1978
# 12.08.2025, 15:15

Aidamkoo
No s těmi derechy sem se zapojil do konverzace, protože o tom byla zde v diskuzi zrovna řeč. :cool: Normálně to sem nepíšu. Za mě je fajn zavzpomínat si na starší datumy bouřkových dní či extrémů, jednou za čas je to za mě v pořádku a aspon se dá o čem mluvit, když se zrovna nic neděje. :cool: Za vším bych nehledal jen touhu po škodách.

Aidamkoo
Názor neměním, opakování bych si klidně dal, já mám pro tyhle extrémy opravdu vášeň, takže se omlouvám že to pro někoho může vyznít nějak jinak. Já to tak prostě cítím a nevidím na tom nic špatně, za mě se to zde řeší úplně zbytečně, no to už je jedno :D A to s tím zapojením do konverzace přímo o tomhle tématu je pravda, stačí si přečíst diskuzi od samého začátku. :cool: Ještě se zpětně omlouvám jak za mě, tak i za ostatní, že se zde diskuze zaplnila tímto zbytečným konfliktem. :cool:

# 12.08.2025, 15:40

Aidamkoo
Škody myslím nikdo nechce, ale bouřky jsou to nejatraktivnější na meteorologii. To, že občas přinesou škody, je prostě příroda, tak to zkrátka je. Nikdo to nechce, ale někdy se to stane. Každopádně u nás tedy škody způsobené bouřkami letos žádné nebyly, naštěstí. Vlastně ono ani tolik bouřek nebylo. Proto s tebou vůbec nesouhlasím, a neber si to špatně, s tím přáním, aby letos už žádné bouřky nebyly. Protože pokud nebudou, budu hodnotit tuto sezónu tak čtyřkou, opravdu tam bylo málo pozitivního. A tohle nudné počasí doufám, že přeruší ta sobotní studená fronta, ovšem opravdu půjde maximálně o přerušení, tropy se zase vrátí. Snad aspoň v tu sobotu něco bude, protože letošní rok je suchý (červenec byl takovou anomálií) a bouřek je málo. Ne, tohle mi zatím rozhodně nestačilo.

# 12.08.2025, 17:25

Marek_98
Pro jednoho je toto počasí nuda,druhý si ho naopak přál a třetí ho bere takové,jaké je.Nečekejme tedy všeobecnou spokojenost,i když je sledování počasí naším “koníčkem”,nemělo by platit nudný počasí = nudný život.Asi každému se líbí to nebeské divadlo nad hlavou,které umí bouře rozehrát,ale každý extrém ty škody způsobí a pak si musím říct,jestli mi ten chvilkový zážitek za to stojí.Jestli Klokan zažil etrémy beze škod,tak má zahradu vybetonovanou nebo to nebyl extrém.Naštěstí jich v poslední době tolik není,včetně zimních plošných vichřic.A věřte,že každý,kdo pořádný extrém zažil na vlastní kůži a majetek,o ten další nestojí.

# 12.08.2025, 17:53

Nebude nic, zbytecny téma

1978
# 12.08.2025, 18:09

John Deere
Já jen poupravil název tématu, aby se nemuselo zakládat nové téma, jelikož v tu neděli se bouřky nevyskytly. Tak snad tentorkát to už vyjde, ale předtím sem to moc uspěchal.

1959
# 12.08.2025, 18:13

Nebude nic zajímavého, možná nějaký stacionáry na Šumavě.

# 12.08.2025, 18:39

TomasMost
Já jsem nepsal nic o tom, co si přeje většina, ale kdo má rád tohle počasí nebo podzimní nízkou oblačnost, což jsou přesně definice meteonudy, tak podle mě není skutečným nadšencem do meteorologie. Ten, kdo se na tohle počasí těšil, byl někdo, komu už vadilo chladné a deštivé počasí v červenci, protože tam mnohdy nebyly ani letní teploty a pršelo skutečně často. Chápu, že milovník léta si tohle nepřeje. Na druhou stranu, jak jsem už psal, červenec byl v tomto ohledu anomálie. A s bouřkami to, že si někdo aktuálně přeje tohle počasí, nemá nic společného, protože i přes častý déšť bouřek v červenci všeobecně moc nebylo.

# 12.08.2025, 21:49

Marek_98
“Pokud už by bouřky nebyly,budete hodnotit tuto sezónu 4kou.”Je mi jasný,že ve srovnání s roky 2024 či 2014 bude většina sezón v Brně slabších,ale netuším,kolik např. přímých bouřek s normálními projevy si pod tou 4kou mám představit.Docela věřím,že by se tu letos našel někdo,koho bouřka trefila jednou,dvakrát…A ještě jeden extrém ze zahraničí,na ostrově Sao Vicente na Kapverdských ostrovech u západní Afriky v pondělí spadlo za 5 hodin 193mm srážek,přičemž roční průměrný úhrn činí 116mm.

# 12.08.2025, 21:51

TomasMost
Za mě sezóna dobrá, nevím proč 4. Jako jen kvůli loňskému roku nemusíme snižovat hodnotu letoška. Za mě letošek idealka. Tak něco mezi 2-3. Byly mnohem horší sezóny a hlavně jsou regiony kde od začátku roku byly 1-2 přímé.

# 12.08.2025, 23:05

Marek_98
Já bych do teď hodnotil tuhle sezónu u nás tak 2- . Nejvyšší úhrn srážek za bouřku zatím 38,8mm z 24.4. . Ale za mě nejlepší bouřka letos 21.7. . Ale čekáme na něco víc, i ohledně silných supercel nebo mohutné bouřkové systémy.

Jinak nové výstupy modelů téměř vše vymeteno, zbyly pouze J Čechy.
Kromě toho také potvrdily, že ochlazení v neděli bude celkem výrazné, takže ICONu to tentokrát vyšlo.

# 12.08.2025, 23:15

Tobiáš10
výrazné.. ano, ale na jak dlouho že :D hned po frontě tam jsou zase letní a nějaké náznaky i tropických teplot, takže fronta na sucho a zase stabilně letní až tropické dny, což už není tak hrozné, ale kéžby aspoň bouřilo

# 12.08.2025, 23:20

Tobiáš10
No v úterý je odvážné tvrdit jak dopadne ochlazení v neděli. Zatím bych počkal se závěry. Jinak ICON aspoň pár desetin mm maluje na většině území, srážkově tak bída, až na jih. Nicméně to je daleko, prostě zatím střílení od boku. Žádné extrémy nicméně nebudou.

1628
# 13.08.2025, 08:43

Klokan_0
Tady to je úplně zřejmý případ: Klokan chce vyhrát letní soutěž :D... a získat dron :cool:

121
# 13.08.2025, 10:44

Danda.1902
Klokan taktik! :cool::D:D:D

# 13.08.2025, 11:10

Všechno smazáno SZ může mít max výstrahu na teploty a na požár. A ve výhledu nejsou žádné srážky fakt super :(

# 13.08.2025, 11:18

Danda.1902
škoda, že tady lukáše má pravděpodobnost tak 0,05% ho porazit :(

121
# 13.08.2025, 11:25

TheRealStormCZE
Hele letos nemám skoro nic.. Čechy jsou mrtvý celou sezónu. I teď ten víkend nejdřív vypadal dobře a teď to spíše vypadá na suchou SF. Jako mně už je to jedno já jsem v zahraničí, takže třeba něco bude tady..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.