Diskuse o počasí Bouřky od 13.7.
Tady dneska z přeháněk už dalších 9mm a ještě něco dokape..
Za tento týden jsme na 30mm, celkem za červenec 50mm, čímž se k dnešnímu datu dostáváme prozatímně na červencový průměr
Povrchové sucho zažehnáno, nicméně s letošním srážkovým deficitem v Pošumaví,150-200mm, to nehlo ani o milimetr..
Na tom SZ je to místy opravdu tragické..
F4
Mám 13. den nepřetržitě s deštěm, heč!
Po tom sušším období to třeba už bylo-loni půl roku chcalo-pak sušší prázdniny-povodně v září-od října podprůměr krom března (nadprůměr)-a červenec už skoro průměr a výhled pořád nějaké srážky.
Mně osobně k vůli živnosti už to nepřetržité poprchávání leze na nervy, aspoň prosím jeden den čistý, že by sobota? Možná i neděle...
Radar tady nic, a stejně kape, co možu kua dělat, houno
Leknín
Nemám to teda na živnost, ale dlouhodobě mokré počasí vinohradu taky nevyhovuje. Na druhou stranu, když už to musí být a nemůže to spadnout v Mostě nebo Klášterci, je to lepší teď než koncem srpna, což se taky v minulých letech párkrát stalo. Konec srpna má být vždy a za všech okolností suchý a slunečný.
F4
No na Kladně mi nacmrndalo za červenec pouhých 28mm, a nešílím... no pravda je, že před tímto obdobím jsme na zdejší poměry měli srážek docela dost, tak ať si užijou i jiní, budiž jim přáno... na druhou stranu si pak i stěžují, že se nesklidí na polích a bude hladomor... jeden si nevybere, že jo...
palma
No, je to vcelku úsměvné..
Na červencové, dlouhodobé poměry se naprosto neděje nic mimořádného..
Chladnější dvě dekády a trochu deště, obojí je v červenci víceméně normální..
Z mého pohledu je svým způsobem úsměvné i současné naříkání zemědělců, že obilí má vlhkost kolem 18% a oni by potřebovali , aby mohli sklízet , 12-13% vlhkost..
Jenže dřív bylo normální, že se obilí neuskladňovalo rovnou z pole..
Posklizňové linky, tedy vlastně čističky a sušičky obilí, kde se obilí čistilo a v sušících pecích snižovala vlhkost na potřebnou hodnotu byly prakticky všude a od července do září jely non-stop na plný výkon..
Osobně jsem na jedné takové lince na Šumavě v 80tkach pracoval..
Ale co se s nimi stalo??
V převážné většině jsou mimo provoz, nechaly se zchátrat..A čeká se tak na ideální vlhkost zrna přímo na polích..
Asi aby se ušetřilo? Nevím..
Kdo má v ČR pod palcem většinu zemědělské produkce, ale víme všichni...
Takže tak..
Ondris
Nevím na co si stězuješ..
Podle proslulého modelu GEM a některých tady, už by tu druhým týdnem měly řádit jedna retrográdní TN za druhou a mají být povodně..
Hostivicím se to asi muselo nějak vyhnout..
Jinak dneska u nás nádherně funguje návětří a přeháňky už daly 16mm. Paráda.
Francois
Jako... dívám se teď na ČT2 dokument z Číny a koukám, že ryjou brázdy pod vodou, aby zasadili rýži, by mne zajímalo, jestli taky sklízejí při 12% vlhkosti..... jo už vidím, po sklizni to frknou na velký plachty a slunce suší a suší...
..
Ohledně toho dosušování obilí... ani nevím jestli ten teplej vzduch zajišťovalo spalování plynu, nebo to jelo na elektřinu.. dneska asi drahá záležitost, tak je lepší poplakat a vzít dotace na nějaký ty ztráty a neúrodu, však stát dá.. volby jsou co chvíli...
Jinak tohle počasí paráda, v baráku konstantně +23.. a okna furt otevřený, hezky to luftuje,.. paráda..a zahrada zelená, vypadá to na super úrodu..( částečně už sklizeno)..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.