Diskuse o počasí Silné bouřky 26.-27.6.
Zítřek zatím vypadá na vývoj mohutného bouřkového systém nad Rakouskem, který bude pokračovat na Slovensko a Maďarsko. Okrajem ovlivní i Moravu, kdy by ale neměl mít tak výrazné projevy jako v jižnějších oblastech. Kreslí ho takto třeba model ICON EU.
Na severu Francie byl nyní při bouřkách naměřen náraz i 119 km/h na stanici La Brosse-Montceaux.
Ale tam se bouřky tvoří při výrazném střihu větru https://www.ventusky.com/?p=48.08;4.39;6&l=she... a podmínky jsou tam celkově jinde než zítra ve střední Evropě.
Takto to vidí na stejnou hodinu regionální ICON DE. Předpověď je velmi náročná, tak uvidíme co zítřejší ráno přinese za novinky. A ještě přináším pohled modelu UM 1,5km ICM. Hezky je tam také patrné, že shoda na bouřkách zítra je večer také na západě Čech.
Je taky patrné, že ICON EU má diametrálně slabší srážkovou činnost, než jiné regionální modely.
Aidamkoo
Často se v těchto situacích stává, že roste hodně jižní část toho systému a do severní se sune moc oblačnost a nemá odkud nasávat teplý vzduch. Takže vlastně zahodí tu energii v severnějších oblastech a roste do těch jižních. Ale samozřejmě hodně záleží na tom, kde ten systém vznikne. Jen celkově je ta modelace ICON DE moc nadnesená a tolik míst s takovými nárazy nebude.
In-počasí
Občas se to stává, viz. Srpen 2019, ale jak píšete, tak je to v zásadě otázkou kde přesně systém vznikne. Tehdy vznikl bohužel moc jižně, naopak zítra pokud začne vznikat více severně někde nad Vysočinou a západní Moravou, tak to potencionálně nebude mít zase tak negativní dopad jako mnou zmíněný případ. Navíc zaleží také z jakého směru kam fouká vítr, protože jestli bude vítr ve výšce foukat směrem na jih, jihovýchod, tak naopak to bude mít pohřební činnost pro jižní část systému. Nicméně proto je nejlepší počkat na ty upřesňující výstupy zítra ráno, viz. ICON-RUC, či SHD-nowcast (ten vidí už zítra na odpoledne a vidí výraznou bouřkovou činnost nad Rakouskem).
In-počasí
Zdravím můžu se zeptat proč byl můj komentář smazán ? Jen že jsem poukázal na to že napsat větu " u nás zas nic nebude " je zbytečné tady číst pořád dokola nebo kvůli té fotce NLC z úterního rána ? Fotka tromby která ani není z tohoto ročního období tady očividně nevadí ....to nikdo nesmaže ....komentáře o ničem tady taky nikdo ne odstraňuje....ta proč můj jo ? 😅
Já jsem zvědavej na ty dnešní večerní bouřky co dojdou z Bavorska na zapád přes to odpoledne se to západnější oblasti týkat nebude, mohla by večer dorazit aspoň pěkná noční blesková aktivita ale osobně si myslím že to večer zasáhne hlavně krajní Z takže blesky nevyfotim, ale uvidíme jak to půjde
Tak ještě že jsem zalil a zalívat budu i zítra. Jak tam koukám tak všude bude zasažen okraj ČR a jinde skoro nic.
Zase fronta bez pořádného deště.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.