Diskuse o počasí Silné bouřky 26.-27.6.
Harmonie je směšný model. Ona špatně přepočítává energii, dělá to uměle silnější bouřky, což ve výsledku pak vede k těmto masakrům. Škoda, že Harmonie nemá k dispozici předpovědní sondáže, to by byla zábava.
Co já se aktuálně koukám, tak to pro moji oblast vypadá velmi slibně. Trochu mám obavu z vyšších hodnot DCape, takže o vichr nebude nouze, ale srážkově by to mohlo být narozdíl od pondělního umíráčka super.
Já osobně si do rána počkám co začne na večer modelovat ICON-RUC, který se při poslední situace celkem povedl. Aktuálně pro mě osobně nejdůležitější trio ID2, ICM a Aladin dobrý, přímo výborný, tak uvidíme co zítra. Naštěstí nebude 500km plošné deky.
Aviator bydli v Rakousku uz nejaky patek a obcas jezdi do Prahy, nevim, ze by se zminoval o Morave.
Jinak dnesni tromba na Pardubicku
Tady v Praze to zatím se zítřkem vypadá celkem spatně.
První iniciaci bych předpokládal někde JV/ V od nás a ty bouřky co budou na západě Čech sem asi ani vůbec nedojdou, ale kdo ví
A šťastný lov všem
Klokan_0
Nevím proč, ale já už si taky prostě při nějaké bouřkové situaci automaticky myslím, že tu nic nebude. Zatím to teda modely malují slibně, ale i přesto doufám, že se tu něco objeví.
Taky mi jde o strukturu a hlavně blesky, potřebuji nějaké do sbírky.
Prudší jevy mám celkem rád, ale beze škod, což se objeví vyjímečně..
John Deere
tam máte na konci června holý stromy jo?
teda, včera jsem moravany projížděl vlakem a přišlo mi to tam teda zelenější
Tadeas
Já myslel ten vítr, že nevyjde, jinak o bouřky jako takové zítra dle mého nouze nebude, šance bude velká. Jinak SHD namaloval pěkné bow echo na zítřejší večer. Jak už tu psal kapr, nárazy má také vskutku děsivé, ale spíš to bude ve finále mírnější.
Sem také úpřímně zvědav, co nám přinesou zítřejší výstupy Nowcastových modelů, popřípadě hodně zminovaný ICON-RUC který by toho také mohl více odhalit. Ostatně už ted se většina modelů shoduje na pěkném bouřkovém systému, ted poslední výstupy se dá říct, že jen kousek po kousku zesilují a přidávají, tak snad to bude v plné palbě a všechna energie bude využita.
Jinak ještě sem si zkoušel udělat svoji mapku a zvolil jsem druhý stupen pro takřka celý Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj a také částečně Vysočinu, Zlínský kraj a část Moravskoslezského kraje, tam platí 2ka před silnými nárazy větru a také přívalovými srážkámi. Budou i velké hodnoty DCAPE, což ještě zvýší riziko na případné downbursty, může se tak jednat o opravdu nebezpečné bouřky. Hodnoty ML CAPE stále kolem 800-1200J/kg a střih +- 15m/s k večeru, takže ideálka.
Na západě je potom stále otázka s tou noční liníí z Německa na samotné SF, modely v té oblasti pomalu ale jistě přidávají, mohlo by se jednat i o squall line, tak proto sem zvolil 1čku kvůli nárazům větru a menším kroupám.
Za mě to půjde "tradiční cestou" od západní Moravy na severovýchod a východ Moravy a i když sem něco doleze, tak to většinou není zas takový extrém, protože to zmírní Buchlovské hory, samozřejmě že ne vždy. Ale asi je to aj dobře, že tu nebývají často extrémy, jako jsou velké kroupy atd. Hlavně ať zaprší pořádně
Klokan_0
Pěkně jste to rozebral.
Takhle vypadá můj odhad, jak by to zítra mělo vypadat.
Já si myslím, že se nejprve první bouřky začnou tvořit na Vysočině a s tím i v Rakousku. Řekl bych, že především v Rakousku by mohly být i velmi silné a doprovázet nebezpečné jevy. Na té Vysočině by to mělo být lehce slabší. Poté by se tam měla vytvořit linie bouřek, která už především bude doprovázet hlavně silné nárazy větru a přívalový déšť. Aby toho nebylo málo, tak modely ukazují formující se bouřkový systém v Rakousku, který by měl zamířit na severovýchod a spojit se s línií bouřek na Vysočině. Některé modely ukazují i tvorbu rozsáhlejšího bouřkového systému zatočený do luku (tj. Bow echo). Kdyby se tak stalo, tak hlavním nebezpečím budou nárazy větru a přívalové srážky. Určitě se objeví i nějaké krupobití. Výstraha na oranžový stupeň to určitě je.
Kdyby tahle celá situace vyšla, tak si myslím, že by jsme se tomu určitě nevyhnuli. Otázkou by pak ale bylo, jaká část bouřkového systému nás zasáhne a hlavně v jaké síle. To se bude ještě upřesňovat a tyto věci by se měly vědět spíše až ráno.
Víceméně se ale modely nad tímto odhadem shodují, tak jsem taky zvědavý, jestli to takhle dopadne. Pokud jo, tak by se bohužel muselo počítat se škodami.
Klokan_0
Pravda.
Zdá se mi, že to na modelech vypadá na nebezpečnější situaci, než v pondělí. I když meteorologové si to moc nemyslí. Uvidíme, do ranních a dopoledních výstupů je ještě daleko, takže se to ve finále může změnit a zeslábnout to..
Prozatím to ale vypadá na velmi zajímavou situaci.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.